Όταν ένας σκύλος έσωσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τι σχέση μπορούν να έχουν ένας σκύλος Αγίου Βερνάρδου και ένας ιδιοκτήτης παμπ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Η ιστορία ξεκινάει πολύ πίσω, όταν οι γνωστοί σε όλους «Κόκκινοι Διάβολοι» ονομάζονταν Νιούτον Χιθ.



Όταν ένας σκύλος έσωσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του πλανήτη έχοντας εκατομμύρια οπαδούς ανά την υφήλιο. Πέρα από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές και προπονητές που καθόρισαν την πορεία της ομάδας, καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη των «Κόκκινων Διαβόλων» αποτέλεσε ένας σκύλος Αγίου Βερνάρδου ονόματι Major! Πώς μπορεί ένας σκύλος να έχει ορίσει την ιστορία μιας τόσο μεγάλης ομάδας; Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Οι ρίζες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρχίζουν από το 1878 όταν κάποιοι εργάτες σιδηρόδρομων αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ομάδα ποδοσφαίρου Newton Heath Lancashire & Yorkshire Railway. Τα πρώτα χρώματα της ομάδας ήταν το πράσινο και το κίτρινο. Είναι τα χρώματα που συναντάμε σήμερα στα κασκόλ των οπαδών στο Όλντ Τράφορντ, για διαμαρτυρία προς τους Γκλέιζερς.

Τη σεζόν 1892/93, η Νιούτον Χιθ κατάφερε να συμπεριληφθεί στην Football League. Τερματίζοντας στην τελευταία θέση εκείνης της χρονιάς, έπαιξε ματς μπαράζ με την Σμολ Χιθ (μεταγενέστερα Μπέρμιγχαμ Σίτι) κερδίζοντας την παραμονή. Την επόμενη χρονιά τερμάτισε εκ νέου τελευταία και χρειάστηκε να παίξει μπαράζ με μια ομάδα που θα γινόταν ο μεγαλύτερος της αντίπαλος, τη Λίβερπουλ! Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε καθώς ηττήθηκε με 2-0 με συνέπεια να υποβιβαστεί.

Η Νιούτον Χιθ ταλανιζόταν από οικονομικά προβλήματα με αποκορύφωμα την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 1901/02 που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αβεβαιότητα. Ο Χάρι Στάφορντ διατέλεσε επί χρόνια αρχηγός της ομάδας, αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός. Συνήθιζε τις ημέρες των αγώνων να στέλνει με ένα καλαθάκι στις εξέδρες τον σκύλο του Major, ευελπιστώντας σε μια οικονομική ένεση για την ομάδα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώθηκε bazaar από τον Στάφορντ, με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για τη σωτηρία της Νιούτον Χιθ.

Το bazaar δεν είχε τα προσδοκώμενα οφέλη για την ομάδα και σαν να μην έφτανε αυτό χάθηκε ο σκύλος του Στάφορντ. Μετά από μέρες επίμονης αναζήτησης, ο Στάφορντ κατάφερε να βρει τον σκύλο του στην παμπ του Τζον Χένρι Ντέιβις. Το θέμα ήταν πως η κόρη του ιδιοκτήτη της παμπ είχε δεθεί με το «νέο της φίλο» Major και ήθελε να κρατήσει το σκυλάκι για δικό της!

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νιούτον Χιθ, Γουίλιαμ Χίλεϊ, απευθύνθηκε στο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει τις £ 242 που του οφείλονταν. Με την ομάδα να μην καταφέρνει την αποπληρωμή, το χρέος εκτινάχθηκε στις £ 2500 (ποσό τεράστιο για την εποχή) με συνέπεια η Νιούτον Χιθ να κηρυχθεί σε πτώχευση.

Εκεί ανέλαβε δράση ο Τζον Χένρι Ντέιβις συγκαλώντας συμβούλιο τον Μάρτιο του 1902 για το μέλλον του συλλόγου. Ο Στάφορντ κατάφερε να πείσει τον Ντέιβις να επενδύσει στην ομάδα και αυτός με τη σειρά του βρήκε άλλους 3 επενδυτές. Ο Major ήταν μια κίνηση ευγνωμοσύνης για τον Ντέιβις που βοήθησε στη σωτηρία της ομάδας, με την κόρη του να παίρνει το σκυλάκι που τόσο πολύ ήθελε!

Στο νέο ξεκίνημα της ομάδας αποφασίστηκε η αλλαγή των χρωμάτων σε κόκκινο και λευκό. Επίσης, ο 19χρονος οπαδός της ομάδας Λουίς Ρόκα πρότεινε το όνομα «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» το οποίο επικράτησε των άλλων προτάσεων (Μάντσεστερ Σέντραλ, Μάντσεστερ Σέλτικ). Ο Ρόκα αργότερα εξελίχθηκε σε σκάουτερ και βοηθό προπονητή, ενώ του πιστώνεται και η πρώτη επαφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Ματ Μπάσμπι!

O Major λοιπόν βοήθησε στα μέγιστα στην αναγέννηση του συλλόγου που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια ιστορία που μας δείχνει πως η τύχη και οι συγκυρίες παίζουν ξεχωριστό ρόλο στο ποδόσφαιρο, στην ίδια μας τη ζωή.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης