Η βαριά φανέλα με το «7» και ο φόβος να μη γίνει ο Σάντσο… Σάντσες

Το νούμερο «7» στην πλάτη για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι βαριά κληρονομιά. Μπορεί ο Τζέιντον Σάντσο να «σηκώσει» το βάρος μιας φανέλας που μεγαλούργησαν στο παρελθόν παίκτες όπως ο Μπεστ, ο Καντονα, ο Μπέκαμ και ο Ρονάλντο;  



Η βαριά φανέλα με το «7» και ο φόβος να μη γίνει ο Σάντσο… Σάντσες

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι μια προσπάθεια ανοικοδόμησης και ξεσκαρταρίσματος του ρόστερ της, προκειμένου να εμφανιστεί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια διεκδικήτρια του τίτλου στην Αγγλία.

Οι κόκκινοι διάβολοι με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έχουν δημιουργήσει μια αρκετά νεανική ομάδα που στο άμεσο μέλλον στόχος είναι να κάνει τη διαφορά και να εκτοξευθεί με 2-3 μεταγραφικές κινήσεις. Αυτές οι κινήσεις πρόκειται να γίνουν το καλοκαίρι, με τη Γιουνάιτεντ να είναι διατεθειμένη να βγάλει από τα ταμεία της μεγάλα ποσά για την ενίσχυση της.

Ο μεγάλος στόχος της Γιουνάιτεντ είναι ένας και αυτός δεν είναι άλλος από τον Τζέιντον Σάντσο. Ο Άγγλος εξτρέμ πραγματοποιεί ονειρική σεζόν με την Ντόρτμουντ στη Γερμανία και οι κόκκινοι διάβολοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν τη ρήτρα του και να τον κάνουν δικό τους. Μάλιστα λέγεται ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στους προσωπικούς όρους του παίκτη για το συμβόλαιο του, ενώ θεωρείται δεδομένο πως στην ανακοίνωση της μεταγραφής, εφόσον αυτή ολοκληρωθεί ο Σάντσο θα φοράει την… περιβόητη φανέλα με το Νο. 7.

Μπορεί ο τρομερός Άγγλος εξτρέμ όμως να αναλάβει το «βάρος» της συγκεκριμένης φανέλας; Θα γίνει ένας από τους θρύλους της Γιουνάιτεντ ή θα καταλήξει ένας από τους πολλούς των τελευταίων ετών που επισκιάστηκαν; Ο Σάντσο εφόσον είναι ο «εκλεκτός» θα πρέπει να σπάσει την κατάρα και να γίνει μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο αυτός που θα μεγαλουργήσει με τη συγκεκριμένη φανέλα.

Το νούμερο «7» στην φανέλα για την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μια βαριά κληρονομιά. Οι ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την φανέλα με το ιστορικό νούμερο έχουν ταυτιστεί με την ομάδα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει παίκτες όπως τους Τζόρτζ Μπεστ, Μπράιαν Ρόμπσον, Έρικ Καντονά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Κριστιάνο Ρονάλντο;

Ο Τζορτζ Μπεστ άρχισε την όμορφη ιστορία με το «7»

Η ιστορία με το «7» ξεκίνησε την δεκαετία του ’60 όταν ο μεγάλος Τζορτζ Μπεστ έκανε τα πάντα με την ομάδα της Γιουνάιτεντ οπού και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1968 ενώ παράλληλα κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα. Βέβαια η καριέρα του τελείωσε άδοξα λόγω της κατάχρησης του αλκοόλ και την πέραση του στο ωραίο φύλο.

Παρόλα αυτά ο Μπεστ έγραψε ιστορία με τη Γιουνάιτεντ, ήταν αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στη γη και τα όσα πέτυχε μιλούν από μόνα τους. Συνολικά σε 474 εμφανίσεις πέτυχε 181 τέρματα, ενώ πανηγύρισε και δυο πρωταθλήματα επαναφέροντας τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή μετά την τραγωδία του Μονάχου.

Οι μύθοι Ρόμπσον, Καντονά και ο Μπέκαμ

Την δεκαετία του ’80 ο θρυλικός αρχηγός Μπράιαν Ρόμπσον με την πλάτη στο «7» έδωσε μια άλλη αύρα στην Γιουνάιτεντ καθώς ήταν και ο αρχηγός της. Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής έζησε ένδοξες στιγμές κατέκτησε τρία κύπελλα (1983,1985,1990) και ένα πρωτάθλημα την σεζόν 1992-1993. Συνολικά σε 461 εμφανίσεις με τη φανέλα με το «7» είχε 99 τέρματα όμως η συνεισφορά του στη γιγάντωση της ομάδας ήταν τεράστια.

Και αν η συνεισφορά του Ρόμπσον τι να πει κανείς για τον King Eric. Τον Δεκέμβριο του 1992 ο Ερικ Καντονά πηγαίνει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και επιλέγει να φορέσει την φανέλα με το νούμερο που φόραγε ο Μπράιαν Ρόμπσον. Όλοι πίστευαν ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και ο Γάλλος σταρ της εποχής του διέψευσε όλους καθώς έγινε πρωταθλητής την ίδια χρονιά.

Για έξι χρόνια έκανε… παπάδες και έμεινε στην ιστορία για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του αλλά και τις απίστευτες ικανότητες του. Πανηγύρισε συνολικά 4 πρωταθλήματα και δυο Κύπελλα εκείνη την εποχή, ενώ σε συνολικά 185 εμφανίσεις πέτυχε 93 γκολ. Πραγματικό μύθος του συλλόγου.

Το μεγάλο αστέρι της εποχής και της τάξης του 1992, Ντέιβιντ Μπέκαμ, μετά την αποχώρηση του Καντονά από την Γιουνάιτεντ το 1997, εκμεταλλεύτηκε ότι έμεινε κενό το νούμερο 7 και η συνέχεια είναι γνωστή. Kατέκτησε το Τρεμπλ το 1998-1999, ενώ ήταν ο άνθρωπος με τα κόρνερ του οποίου προήλθαν τα γκολ της ανατροπής.

Τελικά, ο Μπέκαμ έγραψε ιστορία με τους κόκκινους διαβόλους κατακτώντας πολλούς τίτλους. Συνολικά ο Άγγλος σταρ έμεινε 12 χρόνια στον σύλλογο, πανηγυρίζοντας έξι πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 1 Champions League. Συνολικά κατέγραψε 394 συμμετοχές και σκόραρε 85 γκολ.

Μια κατηγορία μόνος του ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο επόμενος ποδοσφαιριστής με το νούμερο «7» ήταν ο μεγάλος Κριστιάνο Ρονάλντο αν και εδώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση, καθώς ο Ρονάλντο ήθελε να φορέσει το νούμερο 28 που φόραγε στην Σπόρτινγκ, όμως ο Σερ Άλεξ απαίτησε να πάρει το «7». Σαν να έβλεπε κάτι στον Πορτογάλο και μετά από λίγο καιρό δικαιώθηκε.

Ο Κριστιάνο έμεινε μια επταετία στη Γιουνάιτεντ και έγραψε ιστορία. Κατάφερε να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα, 1 Champions League αλλά και σε προσωπικό επίπεδο να πάρει την Χρυσή Μπάλα και να γίνει ένας από τους κορυφαίους 2009. Ο Σερ Άλεξ εκτόξευσε την καριέρα του, όμως παράλληλα γνώριζε που έδινε τον θρυλικό αριθμό με το «7».

Ο Ρονάλντο ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και έγινε ο παίκτης που κατάφερε να ξεχαστούν οι προηγούμενοι τέσσερις θρύλοι με το «7» στην πλάτη. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ που αποχώρησε το 2009 για το ποσό-ρεκόρ των 94 εκατ. ευρώ για τη Ρεάλ αγωνίστηκε συνολικά 292 φορές και πέτυχε 118 τέρματα.

Η «κατάρα» μετά την αποχώρηση του Ρονάλντο

Το 2009 λοιπόν ο Κριστιάνο Ρονάλντο φεύγει για την Ρεάλ Μαδρίτης και η φανέλα με το «7» έμεινε ορφανή. Στην ομάδα εκείνη την εποχή βρισκόταν ο Μάικλ Όουεν, ο οποίος πήρε το «7», αλλά δεν ήταν ικανός να σηκώσει την κληρονομιά που είχε χτιστεί γύρω από την φανέλα αυτή. Ο Όουεν αν και έμεινε στο Μάντσεστερ τρία χρόνια, δεν κατάφερε ποτέ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ομάδας και ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς.

Σε αυτά τα τρία χρόνια παρουσίας ο πρώην επιθετικός των Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης και Νιούκαστλ κατάφερε να σημειώσει την χειρότερη σεζόν της καριέρας του, αγωνιζόμενος σε 31 αναμετρήσεις και πετυχαίνοντας μόλις πέντε γκολ.

Μετά το τέλος της εποχής του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον η φανέλα με το «7» είχε πολλούς διαδόχους που δεν έπιασαν στην Μάντσεστερ, ωστόσο στις επόμενες ομάδες τους μετατράπηκαν σε πρωταγωνιστές. Μετά τον Μάικλ Όουεν ο αριθμός «7» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε για πρώτη φορά, μετά την φυγή του Κριστιάνο Ρονάλντο, σε έναν φουλ – μπακ, με τον Αντόνιο Βαλένσια να επιλέγει το συγκεκριμένο νούμερο και να σηκώνει το…«βάρος» του για έναν μόλις χρόνο.

Ο «αποτυχημένος» Ντι Μαρία και ο Ντεπάι

Το τρίτο «θύμα» της κατάρας με το νούμερο «7» ήταν ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο οποίος ύστερα από τέσσερα χρόνια στην Ισπανία και την Ρεάλ Μαδρίτης, το 2014 έφτασε στην Αγγλία και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Μάντσεστερ ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός κατάφερε να μείνει μόλις έναν χρόνο, τον οποίο και πέρασε φορώντας το «θρυλικό» 7άρι στην πλάτη.

Όμως, ο ένας αυτός χρόνος φάνηκε…«Γολγοθάς» για τον Ντι Μαρία, με τον παίκτη να αγωνίζεται 27 φορές με τους «κόκκινους διαβόλους» και να σκοράρει μόλις τρία τέρματα. Χρονιά η οποία αποτέλεσε την χειρότερη για τον Αργεντινό, ο οποίος το 2015 κατέληξε στο Παρίσι και την Παρί Σεν Ζερμέν.

Επόμενος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα με το «7» και είδε την καριέρα του να καταστρέφεται ήταν ο Μέμφις Ντεπάι. Όμως, ο 21χρονος τότε παίκτης έκανε το λάθος να επιλέξει την φανέλα με το νούμερο «7» και έτσι η διετία που πέρασε στο Ολντ Τράφορντ αποτέλεσε την χειρότερη στην καριέρα του.

Ο Ντεπάι από το 2015 έως τις αρχές του 2017 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα 33 φορές, στις οποίες κατάφερε μόλις δύο φορές να «τρυπήσει» τα αντίπαλα δίχτυα. Τελικά το 2017 δόθηκε δανεικός στη Λιόν και παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα.

To παράδειγμα του Σάντσες και ο Σάντσο

Ο Αλέξις Σάντσες έφτασε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά κλάδων και βαϊων από την Άρσεναλ. Φυσικά πήρε τη φανέλα με το «7», αφού μιλάμε για ένα σταρ του ποδοσφαίρου.

Ο Χιλιανός επιθετικός, αν και ξεκίνησε δυναμικά τις υποχρεώσεις του με την τότε ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, στην συνέχεια ακολούθησε κι εκείνος τον δρόμο που χάραξαν οι Μάικλ Όουεν, Αντόνιο Βαλέντσια, Άνχελ Ντι Μαρία και Μέμφις Ντεπάι. Συνολικά 45 παιχνίδια αγωνίστηκε σε δυο χρόνια και πέτυχε 5 τέρματα, ενώ δόθηκε δανεικός το περασμένο καλοκαίρι στην Ίντερ για να τον «ξεφορτωθεί» η Γιουνάιτεντ.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι και ο… φόβος που επισκιάζει το Ολντ Τράφορντ. Να μην αποκτηθεί ο Σάντσο από την Ντόρτμουντ και να καταλήξει σαν την περίπτωση του Αλέξις ή κάποιου εκ των παικτών που φόρεσαν το «καταραμένο» νούμερο μετά το 2009.

Μπορεί λοιπόν ο Άγγλος σταρ της Ντόρτμουντ εφόσον φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μείνει στην ιστορία, όπως οι Μπεστ, Ρόμπσον, Καντονά, Μπέκαμ και Ρονάλντο;

Βαγγέλης Ντάκος