Η πορεία των φιναλίστ του Super Cup 2005!

Σε ένα Super Cup που για πρώτη φορά βλέπαμε Ρώσικη συμμετοχή, αυτήν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας η οποία έκανε την έκπληξη στον τελικό του UEFA Cup ( το σημερινό UEFA Europa league), απέναντι σε ένα μεγαθήριο των Ευρωπαϊκών γηπέδων, την τότε κάτοχο του UEFA Champions League, Λίβερπουλ που είχε κατακτήσει για 5η φορά τον τίτλο στην Πόλη. Οι δύο ομάδες είχαν μια δύσκολη πορεία για την κατάκτηση των τροπαίων. Ας κάτσουμε λοιπόν και ας απολαύσουμε την πορεία των δύο ομάδων ως το βράδυ της 26ης Αυγούστου 2005.



Η πορεία των φιναλίστ του Super Cup 2005!

Ο δρόμος για το πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο σε Ρώσικη ομάδα!

Θα ξεκινήσουμε με την «Σταχτοπούτα» εκείνης της σεζόν, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι «Στρατιώτες» τότε σαν πρωταθλητές Ρωσίας, άρχισαν από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, καθώς η Ρωσία εκείνη την χρονιά βρίσκονταν στην 21η θέση στον πίνακα της UEFA.

Ο πρώτος αντίπαλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν ομάδα του Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα η Νέφτσι Μπακού, με τους Ρώσους να επικρατούν με συνολικό σκορ 2-0. Ο πρώτος αγώνας στο Μπακού στις 27 Ιουλίου 2004 βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 0-0, ωστόσο ο δεύτερος αγώνας που έγινε στις 4 Αυγούστου 2004, η πρωταθλήτρια Ρωσίας ήταν αυτή που επικράτησε με 2-0 σκορ που της έδωσε την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Εκεί βρήκε το εμπόδιο της Ρέιντζερς, οι Σκωτσέζοι ακολουθούσαν και αυτοί τον δρόμο των πρωταθλητών, αφού είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα Σκωτίας την περασμένη σεζόν. Το φαβορί για πολλούς ήταν προφανές. Ωστόσο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν πιο φορμαρισμένη, αφού το πρωτάθλημα στην Ρωσία ξεκίνησε την περίοδο που η Σκωτσέζοι βρίσκονταν σε προετοιμασία. Αυτό ήταν κάτι που της έδωσε την νίκη με συνολικό σκορ 3-2 υπέρ της. Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 10 Αυγούστου 2004 στην Μόσχα, και οι γηπεδούχοι επικράτησαν 2-1. Ο 2ος αγώνας στην Γλασκόβη στις 25 Αυγούστου 2004 ήρθε ισόπαλος με 1-1, κάτι που ήταν αρκετό για να της δώσει την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ εκείνης της σεζόν.

Η ομάδα του Βαλέρι Γκαζάεφ, βρέθηκε να κληρώνεται σε έναν δύσκολο όμιλο απέναντι σε Τσέλσι, Πόρτο και Παρί Σεν Ζερμέν. Ωστόσο η μία ισοπαλία απέναντι στην Πόρτο στην Πορτογαλία με 0-0 και οι δύο νίκες απέναντι στην Παρί ήταν αρκετά για να της δώσουν την 3η θέση του ομίλου με επτά βαθμούς, που την οδήγησε στην φάση των «32» στο UEFA Cup.

Από εκεί και πέρα άρχισε την πορεία της μέχρι τον τελικό της Λισαβόνας, μέχρι να φτάσει όμως εκεί, πέρασε από τα εμπόδια της Μπενφίκα (3-1 συνολικό σκορ), την Παρτιζάν (3-1 συνολικό σκόρ), την Οσέρ με σκορ που της έδινε πρόκριση από τον  1ο αγώνα αφού επικράτησε με 4-0 (4-2 συνολικό σκορ).

Στον ημιτελικό αντιμετώπισε την Ιταλική Πάρμα και επικράτησε με συνολικό σκορ 3-0 και έγινε η πρώτη ομάδα που έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό που έγινε στο στάδιο «Ζοζέ Αλβαλάδε» , στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Ο τελικός έγινε ανάμεσα στους Ρώσους και στην Πορτογαλική Σπόρτινγκ Λισαβόνας, την γηπεδούχο με όλες τις έννοιες. Η Σπόρτινγκ βγήκε μπροστά στο 29ο λεπτό με σκόρερ τον Ροτζέριο. Γεγονός που δεν άφησε τους Ρώσους να χάσουν την ελπίδα τους, γύρισαν στο δεύτερο ημίχρονο για να πάρουν την νίκη.

Την αρχή έκανε ο Αλεξέι Μπερεζούτσκι στο  56ο λεπτό, ενώ Γιούρι Ζιρκόφ στο 68’και Βάγκνερ Λόβ στο 75’ έδωσαν την νίκη με 3-1 και κάναν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την πρώτη ομάδα από την Ρωσία που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τίτλο σε επίπεδο συλλόγων και την πρώτη που θα συμμετείχε σε Super Cup.

Ο δρόμος της Λίβερπουλ για το 5ο τρόπαιο του Champions league!

Η Λίβερπουλ  2002-2003 ολοκλήρωσε  την σεζόν 2003-2004 στην 4η θέση της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα της Αγγλίας με 60 βαθμούς. Πράγμα που την οδήγησε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions league και να αντιμετωπίσει την Αυστριακή Γκράτσερ.

Εκεί η Άγγλοι επικράτησαν από τον πρώτο αγώνα στην Αυστρία στις 10 Αυγούστου 2004 με σκορ 2-0, ενώ στον 2ο αγώνα της Αγγλίας παρά την ήττά πήραν την πρόκριση και μπήκαν στους ομίλους.

Η κληρωτίδα τους επιφύλασσέ έναν δύσκολο όμιλο, με την φιναλίστ της περασμένης σεζόν Μονακό, τον Ολυμπιακό και την Λα Κορούνια. Τερμάτισαν σε ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό με 10 βαθμούς όμως στα μεταξύ τους παιχνίδια επικράτησε η Λίβερπουλ και πήρε την 2η θέση ( Ολυμπιακός-Λίβερπουλ 1-0 , Λίβερπουλ-ολυμπιακός 3-1)

Στην φάση των «16» είχε να αντιμετωπίσει την Γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν, με τον πρώτο αγώνα να γίνετε στο «Άνφιλντ». Οι «κόκκινοι» επικράτησαν με 3-1 και στους δύο αγώνες και πήραν το εισιτήριο για τούς«8».

Στις 5 Απριλίου 2005 στο δρόμο για τα ημιτελικά βρίσκει την Γιουβέντους, με τον πρώτο αγώνα να γίνετε πάλι στο «Άνφιλντ» και την «Μεγάλη κυρία» φεύγει ηττημένη αλλά χωρίς να χάνει τις ελπίδες της για πρόκριση. Ωστόσο στις 13 Απριλίου 2005 η «λευκή» ισοπαλία στο Τορίνο, έδωσε την πρόκριση στην Λίβερπουλ.

Σε έναν ημιτελικό Αγγλικού «εμφυλίου», Λίβερπουλ και Τσέλσι έδωσαν μάχη για μια θέση στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Οι «κόκκινοι» ήταν αυτοί που προκρίθηκαν  με συνολικό σκορ 1-0.

Στον τελικό βρέθηκε αντιμέτωπη με την Μίλαν, εκεί μας επιφύλασσαν έναν φοβερό τελικό που άφησε εποχή. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες μοιράστηκαν  από ένα ημίχρονο. Η Μίλαν κυριάρχεισαι στο πρώτο ημίχρονο ξεκινώντας με τον Πάολο Μαλντίνι να ανοίγει το σκορ στο πρώτο λεπτό μετά από εκτέλεση φάουλ του Αντρέα Πίρλο. Ο Χερμάν Κρέσπο στο 39ο και στο 44ο λεπτό έστειλε τους Ιταλούς με το προβάδισμα 3-0 υπέρ τους στα αποδυτήρια.

 Οι «κόκκινη» δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα, βγήκαν στο δεύτερο ημίχρονο για να πάρουν την νίκη. Την αρχή έκανε ο Στίβεν Τζέραρντ στο 54ο λεπτό και συνέχεια δύο λεπτά μετά έδωσε ο Σμίτσερ, μειώνοντας με αυτά τα 2 γκολ σε 3-2. Ο Γκαντούζο έσπρωξε τον Τζέραρντ στο 60ο λεπτό δίνοντάς πέναλτι στην Λίβερπουλ. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Τσάβι Αλόνσο, με τον Ντίντα τον τερματοφύλακα της Μίλαν να αποκρούει αρχικά, τον Ισπανό να παίρνει το ριμπάουντ και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα για να κάνει το 3-3.

Στην παράταση καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε  να σκοράρει με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα πέναλτι. Από πλευρά Μίλαν ευστόχησαν, ο Τζόν Τόμασον και ο Κακά, ενώ για Λίβερπουλ Χάμαν, Τζιμπρίλ Σισέ και Σμίτσερ, διαμόρφωσαν το τελικό 3-2 στα πέναλτι και χάρισαν στους «κόκκινους» το 5ο τρόπαιο του Champions League.

Η μάχη του Super Cup!

Στις 26 Αυγούστου 2005, φτάνουμε πλέον στην πολυπόθητη βραδιά και για τις δύο ομάδες. Θα βλέπαμε για πρώτη φορά Ρώσικη, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, απέναντι στο Αγγλικό φαβορί για την κατάκτηση της κούπας Λίβερπουλ. Ο αγώνας έγινε στο Μόνακο στο στάδιο «Σταντ Λουί Β»

Το «Background» του αγώνα!

Και οι δύο ομάδες είχαν παίξει αρκετά παιχνίδια, πράγμα ασυνήθιστο καθώς το Super Cup θα ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας. Η Λίβερπουλ ως  κάτοχος για την σεζόν 2004-2005 τερμάτισε στην 5η θέση της Πρέμιερ λιγκ, όμως η UEFA της έδωσε άδεια να αγωνιστή σαν κάτοχος, ξεκινώντας από τον πρώτο προκριματικό γύρο.

Από την άλλη η ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρισκόταν περίπου στην μέση της σεζόν για το πρωτάθλημα της Ρωσίας και βρισκόταν επτά βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Λοκομοτίβ Μόσχας.

Ο αρχηγός των «Στρατιωτών», Σεργέι Ιγκνασέβιτς είχε δηλώσει για την ψυχολογία της ομάδας: «Ξέρουμε ότι οι παίχτες τους είναι πολύ ισχυροί καθώς κέρδισαν και το Champions League». Ενώ από πλευρά των Άγγλων ο αρχηγός της Στίβεν Τζέραρντ, είχε δηλώσει: «Είναι η ευκαιρία μας να κατακτήσουμε άλλο ένα κύπελλο. Όταν παίζεις απέναντι σε καλές ομάδες πρέπει να κάνεις το καλύτερο. Δεν κοιτάω το παρελθόν και την κατάκτηση του Champions League».

Υπήρχαν απουσίες και από της δύο ομάδες λόγω τραυματισμών, συγκεκριμένα για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο κορυφαίος σκόρερ εκείνη την περίοδο, Ίβιτσα Όλιτς που είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Με την Λίβερπουλ να μην έχει το δίδυμο Ντζίμι Τραορέ και τον Πίτερ Κράουτς και υπήρχε αμφιβολία για τον αρχηγό Στίβεν Τζέραρντ που θεωρήθηκε ότι δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί λίγο πριν τον αγώνα.

Ο αγώνας

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεκίνησε τον αγώνα, αλλά η Λίβερπουλ ήταν αυτή που είχε την πρώτη ευκαιρία του αγώνα. Ο Ντίτμαρ Χάμαν έκανε ένα σουτ από το 18 μέτρα και τον Ίγκορ Ακινφέεφ να μπλοκάρει. Στο 11ο λεπτό μετά από πάσα του Χάμαν ο Λουίς Γκαρσία βρέθηκε σε θέση να σκοράρει, αλλα ο Ακινφέεφ μάζεψε την μπάλα πριν αυτή φτάσει στον Ισπανό. Αν και η Λίβερπουλ κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος του 1ου ημιχρόνου , οι Ρώσοι βρήκαν την ευκαιρία να σκοράρει στο 28ο λεπτό με τον Βραζιλιάνο κεντρικό Ντάνι Καρβάλιο να κάνει το 1-0 για την ομάδα του απέναντι στο Πέπε Ρέινα.

Στατιστικά πρώτου ημιχρόνου:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

ΓΚΟΛ

0

1

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΟΥΤ

9

2

ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥ

2

1

ΚΑΤΟΧΗ

67%

33%

ΚΟΡΝΕΡ

2

0

ΦΑΟΥΛ

9

6

ΟΦΣΑΙΤ

0

1

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

1

0

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

0

0

 

 

 

 

 

Η αστοχία των «κόκκινων» συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να χάνει την ευκαιρία της να τελειώσει το παιχνίδι με τον Βάγκνερ Λόβ στο 77’. Στο 79ο λεπτό μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο ο Τζιμπρίλ Σισέ και στο 82ο λεπτό ισοφαρίζει για την Λίβερπουλ, στέλνοντας τον αγώνα στην παράταση.

Εκεί στο 102 μετά από ένα λάθος του Σεργέι Ιγκνασέβιτς, που δεν εκτίμησε καλά την φάση, έχασε την μπάλα  και αυτή πέρασε στον Τζιμπρίλ Σισέ με τον Γάλλο με δεύτερη προσπάθεια να κάνει το 2-1 για την Λίβερπουλ. Ο κανόνας του χρυσού γκολ είχε καταργηθεί οπότε αυτό σήμαινε ότι θα είχαμε και δεύτερο ημίχρονο στην παράταση. Στο 109 ο Λουίς Γκαρσία έδωσε τέλος κάνοντας το 3-1 και τελείωσε τις όποιες ελπίδες είχε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτή η κατάκτηση του Super Cup ήταν οι 3η για τους Άγγλους.

Στατιστικά 2ου ημιχρόνου και παράτασης:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

ΓΚΟΛ

3

0

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΟΥΤ

11

7

ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥ

6

2

ΚΑΤΟΧΗ

60%

40%

ΚΟΡΝΕΡ

2

3

ΦΑΟΥΛ

15

9

ΟΦΣΑΙΤ

1

4

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

3

1

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

0

0

 

Συνολικά στατιστικά:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

ΓΚΟΛ

3

1

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΟΥΤ

20

9

ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥ

8

3

ΚΑΤΟΧΗ

60%

40%

ΚΟΡΝΕΡ

4

3

ΦΑΟΥΛ

24

15

ΟΦΣΑΙΤ

1

5

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

4

1

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

0

0

 

Κωνσταντίνος Μωυσιάδης