Καμαβινγκά: Ο πιο χρυσός, περιζήτητος… πιτσιρίκος!

Στα 17 του μόλις χρόνια είναι τόσο καλός και θεωρείται περιζήτητος, ενώ πλέον αποτελεί τον ακριβότερο U18 παίκτη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του τον Άνσου Φάτι. Ο περί ου ο λόγος, Εντουάρντο Καμαβίνγκα!   



Καμαβινγκά: Ο πιο χρυσός, περιζήτητος… πιτσιρίκος!

Ήταν 6 Απριλίου του 2019 όταν έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών, 4 μηνών και 27 ημερών κόντρα στην Ανζέ και έτσι έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Ρεν. Τον Μάιο του ίδιου έτους ήταν στην ενδεκάδα της αναμέτρησης με την Μονακό και έγινε ο πρώτος παίκτης γεννημένος μετά την 1 Ιανουαρίου του 2002 ανάμεσα στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, που ξεκίνησε βασικός σε επίσημο ματς.

Τον Αύγουστο του 2019 έφτιαξε το γκολ του Ρομέν Ντελ Καστίγιο, με το οποίο η Ρεν νίκησε με σκορ 2-1 την Παρί Σεν Ζερμέν. Έτσι έγινε ο νεότερος παίκτης που κατέγραψε ασίστ στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος. Λίγο αργότερα έγινε και ο νεότερος παίκτης που παίρνει το βραβείο για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του μήνα στην Ligue 1. Η Nike είναι ήδη σπόνσορας του και έχει τον ίδιο ατζέντη με τους Μουσά Σισοκό, Ουσμάν Ντεμπελέ.

Ο Καμαβινγκά γεννήθηκε στην Ανγκόλα τον Νοέμβριο του 2002 και -ελέω του πολέμου- βρέθηκε στην Γαλλία σε ηλικία ενός έτους. Οι γονείς του αρχικά έφτασαν στην Λιλ. Πέρασαν δύσκολες στιγμές, χρειάστηκε να κοιμηθούν και στον δρόμο. Οι κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας τους βοήθησαν. Πήγαν και στην Αμιέν, πριν καταλήξουν στην Φουρζέ. Στην παιδική του ηλικία, ο Καμαβινγκά ήταν ένας εκκολαπτόμενος τζουντόκα. Η μητέρα του τον έπεισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, αφού είχε βαρεθεί να βλέπει τον μικρό της γιο να σπάει πράγματα στο σαλόνι του σπιτιού.

Η Ντραπό, τοπική ομάδα της Φουζέρ, επωφελήθηκε από την συγκυρία. Από το 2013 η Ρεν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της, όταν μια καταστροφή βρήκε την οικογένεια Καμαβινγκά. Ο πατέρας ήταν στην δουλειά, η μητέρα πήγαινε τα παιδιά στο σχολείο. Ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα προκάλεσε πυρκαγιά και το σπίτι έγινε στάχτη. Διαβατήρια και προσωπικά έγγραφα χάθηκαν, καθυστερώντας την μετακίνηση του στην Ρεν, αφού πλέον η διαδικασία απόκτησης γαλλικής υπηκοότητας δυσκόλευε. Για την ακρίβεια, ο Καμαβινγκά πήρε τελικά την υπηκοότητα το φθινόπωρο του 2019.

Ο Λαντρί Σοβέν, ο άνθρωπος που ανέλαβε την ακαδημία της Ρεν το 2015, πίστευε πως ο 17χρονος σήμερα Ανγκολέζος έχει ακόμη πολλά περιθώρια εξέλιξης. Πρέπει να δώσει έμφαση στον χειρισμό της μπάλας με το δεξί του πόδι, τις μακρινές πάσες και το σουτ. Αγωνίζεται ως ένας holding μέσος, μπροστά από τους στόπερ, αλλά μπορεί να αγωνιστεί και σε περισσότερο προωθημένο ρόλο.

Με τρομερή διορατικότητα, αντίληψη και ψυχραιμία που σπάνια συναντάς σε αυτή την ηλικία. Εξαιρετικό αριστερό πόδι και πρώτη πάσα, καλή τεχνική, εντυπωσιακά σωματικά προσόντα που του προσφέρουν απλόχερα την ταχυδύναμη. Μα και κυρίως, με απροσδιόριστο αγωνιστικό ταβάνι, ο Καμαβινγκά μοιάζει με το wonderkid που θα κατακτήσει την θέση του κεντρικού μέσου την επόμενη δεκαετία. Στα 17 του χρόνια έχει ήδη 43 συμμετοχές με την Ρεν, παίζοντας μάλιστα σε μια θέση όπου το λάθος απαγορεύεται. Μετράει και 1 συμμετοχή με την U-21 της Γαλλίας, παρά το γεγονός πως είναι ακόμη αρκετά νεαρός για αυτό το βήμα. Υποθετικά, αφού όπως ο ίδιος λέει «πάντα ανέβαινα ηλικιακό γκρουπ στην ακαδημία, οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίζω μεγαλύτερα παιδιά». 

Ο Καμαβινγκά ζει ακόμη στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας της Ρεν, που βρίσκεται δίπλα από το Roazhon Park, την έδρα της ομάδας. Μελετάει με σκοπό να πάρει το πτυχίο του στα οικονομικά και τις κοινωνικές επιστήμες. Κατά μία έννοια, πρόκειται για έναν απλό, τυπικό 17χρονο. Μέχρι την στιγμή που θα πατήσει τα πόδια του στο χορτάρι... και θα μεταμορφωθεί. Θα μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο, σίγουρα σε όχι έναν τυπικό 17χρονο.

Νίκος Μαστρογιαννόπουλος