Σαλιμπά: Αυτός θέτει υπό παραχώρηση τον Σωκράτη!

Δυσοίωνο είναι αν μη τι άλλο το μέλλον του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στην Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα, αφού ο κόουτς φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει την διοίκηση των Λονδρέζων για το ρόστερ του ερχόμενου καλοκαιριού, στο οποίο μεταξύ άλλων δεν βρίσκεται ο Έλληνας διεθνής. Ποιος ο ρόλος του Σαλιμπά στα πλάνα του Ισπανού τεχνικού...  



Σαλιμπά: Αυτός θέτει υπό παραχώρηση τον Σωκράτη!

Όπως όλες οι ομάδες έτσι και ο Αρτέτα, μετά απ’ την προσωπική του περιπέτεια με τον κορονοϊό, σχεδιάζει την επόμενη μέρα, με τις προθέσεις του να είναι εμφανείς. Θέλει να κάνει χώρο στο ρόστερ του για νέες αφίξεις. Μία απ’ αυτές είναι και ο Βίλιαμ Σαλιμπά, ο οποιος παίζει δανεικός στη Σεντ Ετιέν και ακούγεται πως είναι ο αντικαταστάτης του Παπασταθόπουλου.

Ποιος όμως είναι ο 18χρονος στόπερ για χάρη του οποίου ο Αρτέτα θέλει να κάνει πέρα τον Έλληνα διεθνή;

Ο Σαλιμπά γεννήθηκε στην πόλη Μποντί, ακριβώς έξω από το Παρίσι. Ξεκίνησε να παίζει για την τοπική ομάδα σε ηλικία 6 ετών, η Ακαδημία της οποίας ανέδειξε παίκτες όπως ο Ικονέ της Λιλ και ο Μπαπέ της Παρί Σεν Ζερμέν.

Στην AS Bondy, αγωνιζόταν ως χαφ ή επιθετικός. Γεγονός που τον βοήθησε να έχει τεχνική άνω του μέσου όρου ως στόπερ, όπως υποστηρίζει ο Λουντοβίκ Παραντινά, πρώην σκάουτ της Σεντ Ετιέν. Το 2014 μετακόμισε στην FC Montfermeil, εκεί άρχισε να καθιερώνεται σε θέση κεντρικού αμυντικού και να χτίζει την φήμη του, πριν πάρει μεταγραφή για την Σεντ Ετιέν το 2016.

Κατευθείαν μάλιστα άρχιζε να εντυπωσιάζει στα τμήματα υποδομής, με αποτέλεσμα το 2018 να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου πραγματοποίησε και το ντεμπούτο του στη νίκη με 3-2 κόντρα στη Τουλούζ.

Ο ύψους 193 εκ. στόπερ έχει καλή ισορροπία σώματος, τεχνική, δεν φοβάται να ντριμπλάρει και μάλιστα το κάνει με στυλ. Είναι τακτικά ευέλικτος, παίζοντας δεξί ή αριστερό στόπερ σε άμυνα τεσσάρων, οποιαδήποτε θέση σε άμυνα τριών αλλά και ως δεξί μπακ. Επιπλέον, η δύναμη αλλά και η αθλητικότητα του, του δίνουν σαφές πλεονέκτημα απέναντι στους επιθετικούς.

Όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές σε μία τόσο μικρή ηλικία, έτσι και ο 18χρονος, έχει αδυναμίες στο παιχνίδι του κυρίως όμως σε δύο τομείς. Στις εναέριες μονομαχίες αλλά και στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα.

Το καλοκαίρι του 2019, η Άρσεναλ πλήρωσε σχεδόν 30 εκατ. ευρώ στην Σεντ Ετιέν για να αποκτήσει τον 18χρονο στόπερ. Τον άφησε εκεί δανεικό για να συνεχίσει την ανάπτυξη του. Το φετινό καλοκαίρι ο Σαλιμπά θα ενταχθεί κανονικά στο ρόστερ των Λονδρέζων, έτοιμος να διεκδικήσει την θέση του στην καρδιά της αμυντικής γραμμής και ο Αρτέτα είναι απ’ όσο δείχνει διατεθειμένος να του δώσει την ευκαιρία.

Ο Σαλιμπά μετρά ήδη 36 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα της Σεντ Ετιέν, έχοντας πάρει μέρος σε όλες τι μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας. Η νέα Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα έχει ήδη μπει στα σκαριά, με την δική του υπογραφή και σίγουρα κάποιες αλχημείες που θέλει να δει αν θα καρποφορήσουν, όπως αυτή του Βίλιαμ Σαλιμπά.

 

 

Νίκος Μαστρογιαννόπουλος