Ομπαφέμι Μάρτινς: Η ευκαιρία της Αγγλίας που χάθηκε... (pics)

Φανέλα που θα έκρυβε «εκδίκηση» ή μία τελευταία εμφάνιση της συγκεκριμένης στους αγωνιστικούς χώρους; Ο Ομπαφέμι Μάρτινς άγγιξε το όνειρο, το είδε να απομακρύνεται και επέστρεψε για να πάρει αυτό που άξιζε. Τραυματισμοί και γκολ, σημείωσαν «Χ».  



Ομπαφέμι Μάρτινς: Η ευκαιρία της Αγγλίας που χάθηκε... (pics)

Ανατολή της 25ης Σεπτεμβρίου του 2007. Η Νιούκαστλ έχει κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς έχει συλλέξει 11 βαθμούς με 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα (από Ντέρμπι με 1-0) ενώ παράλληλα, φιγουράρει στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα έπειτα από την συμπλήρωση 7 αγωνιστικών (με παιχνίδι λιγότερο). Έχοντας αποκλείσει την Μπάρνσλεϊ με 2-0 στον 2ο γύρο του Λιγκ Καπ, τίθεται αντιμέτωπη με την Άρσεναλ.

Ο Ομπαφέμι Μάρτινς έχει πάρει και πάλι το «όπλο» του, στην δεύτερη του χρονιά στην Αγγλία και έχει ήδη 5 γκολ σε 7 αναμετρήσεις και 309 λεπτά συμμετοχής. Το παιχνίδι αρχίζει και δεν υπάρχει σκορ μέχρι το 83ο λεπτό, όταν ο Νίκλας Μπέντνερ με κεφαλιά, κάνει το 1-0 και μειώνει αισθητά τις πιθανότητες της ομάδας του Σαμ Άλαρνταϊς για πρόκριση.

Πιθανότητες τις οποίες εξαφάνισε ο Ντενίλσον στο 89ο λεπτό με δεξί πλασέ, σημειώνοντας το (τελικό) 2-0, φέρνοντας τον αποκλεισμό στις «καρακάξες». Η συγκεκριμένη φανέλα ήταν η αναπληρωματική (ή αλλιώς τρίτη), όπου μετά την ήττα, δεν ξαναφορέθηκε ποτέ μέσα στην περίοδο 2007/08, με την Νιούκασλ να προτιμά τις δύο πρώτες (εντός και εκτός) για τα παιχνίδια της

Το καλό ξεκίνημα, δεν συνδυάστηκε με την συνέχεια, καθώς, μέχρι την αλλαγή του χρόνου, η ομάδα του Νιγηριανού επιθετικού μέτρησε μόλις 4 νίκες σε 15 αγώνες (!) πέφτοντας στην 11η θέση και τον ίδιο να βρίσκει τέσσερις φορές δίχτυα μέσα σε αυτό το διάστημα. Ο τραυματισμός που αποκόμισε στα παιχνίδια με την εθνική Νιγηρίας, τον κράτησε εκτός μέχρι τον Μάρτιο.

Μέχρι το τέλος της περιόδου, θα καταφέρει να σκοράρει άλλα τρία γκολ και να τερματίσει με την ομάδα του στην 12η θέση της βαθμολογίας, μένοντας εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για την επόμενη χρονιά. Η «σκιά» του Μάικλ Όουεν είναι εμφανής, με αποτέλεσμα, ο Μάρτινς, να καταφέρνει να βγει δεύτερος σκόρερ με 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις σε 33 αγώνες, έναντι των 13 του Βρετανού φορ. Η πρωτιά στον πίνακα παικτών με τα περισσότερα γκολ, αποτελούσε παρελθόν.

Αυτή την θέση είχε άλλωστε, την πρώτη του χρονιά (2006/07) στο Νησί, όταν η Ίντερ τον παραχώρησε για 15 εκ. ευρώ στην Νιούκασλ. Παρόλο που το ξεκίνημα δεν ήταν όπως της περιόδου 2007/08, ο Νιγηριανός επιθετικός κατάφερε να ηγηθεί και να κρατήσει τις «καρακάξες» με άνεση στην πρώτη κατηγορία.

Αφού, παρότι είχε μόλις ένα γκολ σε 13 αναμετρήσεις, φτάνοντας σε σημείο να μείνει και εκτός αποστολής (!), ο πρώην άσος των «νερατζούρι», καταφέρνει να πάρει τον σύλλογό του από την 17η θέση και να τον «οδηγήσει» στην 13η με 10 τέρματα σε 18 παιχνίδια.

Σκοράροντας, λοιπόν, συνολικά 17 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, «εξοφλεί» το ποσό που δαπανήθηκε για την μεταγραφή του, ενώ φτάνει με την ομάδα του μέχρι και την φάση των «16» του UEFA Cup, όπου και μένει εκτός από την ολλανδική, Άλκμααρ.

Ο ίδιος, πιστεύοντας, ότι μετά την χρονιά της εν λόγω φανέλας, η Νιούκασλ θα επιστρέψει στις υψηλές θέσεις, απέρριψε κάθε πρόταση άλλου συλλόγου, μεταξύ των οποίων και της Μάντσεστερ Σίτυ. Ωστόσο, η μοίρα του επιφύλαξε άλλα σχέδια, αφού, δύο τραυματισμοί μέσα στην σεζόν, θα τον αφήσουν συνολικά 3 μήνες εκτός γηπέδων, κάνοντάς τον, να μην μπορεί να αποτρέψει τον μοιραίο υποβιβασμό της Νιούκασλ στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, για πρώτη φορά, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

Η αλλαγή τεσσάρων προπονητών μέσα σε αυτό το διάστημα αλλά και η απειθαρχία ορισμένων παικτών, εντός του συλλόγου (π.χ. το συμβάν με τον Τζιμπρίλ Σισέ και τα «νυχτοπερπατήματα»), δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο παραμονής στον νεαρό άσο, ο οποίος με 9 εκ. ευρώ, θα μαζέψει βαλίτσες για την Γερμανία και την Βόλφσμπουργκ, αφήνοντας πίσω του 35 γκολ και 7 ασίστ σε 104 αγώνων.

Ωστόσο, αυτή δεν θα ήταν η τελευταία φορά που θα τον απολάμβανε το αγγλικό πρωτάθλημα. Τον Γενάρη του 2011, ζητάει από την ρωσική, Ρουμπίν Καζάν, να του επιτρέψει την επιστροφή στην Αγγλία ώστε να είναι κοντά στην οικογένεια του. Η Μπέρμιγχαμ γίνεται επικεφαλής των (αρκετών) ομάδων που ήθελαν τον παίκτη και τον κάνει δικό της με εξάμηνο δανεισμό.

Η επιστροφή του στο Νησί, σίγουρα δεν ήταν όπως την ονειρευόταν και ο τραυματισμός στο τέλος της χρονιάς, έμελε να ήταν και το τελευταίο που θα αποκόμιζε από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, χωρίς ωστόσο, να φύγει και με άδεια χέρια.

Αν και πραγματοποίησε μόλις τέσσερις συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ δίχως να σκοράρει, κατάφερε να βρει δίχτυα στον 5ο γύρο του FA Cup, στην νίκη με 3-0 επί της Σέφινλντ Γουένσντεϊ και σε ένα ακόμα παιχνίδι, που ίσως μπορεί να μεταφραστεί και ως… «εκδίκηση».

Η ομάδα του Άλεξ ΜακΛις έχει προκριθεί στον τελικό του Λιγκ Καπ, όπου θα κοντραριστεί με την Άρσεναλ, την ομάδα που ποτέ, όσο ήταν παίκτης της Νιούκασλ, δεν είχε κερδίσει ο Ομπαφέμι Μάρτινς.

Στο 83ο λεπτό του αγώνα και με το σκορ στο 1-1, ο Σκωτσέζος προπονητής, αποφασίζει να ρίξει στον αγώνα, τον Αφρικανό φορ, ως μία τελευταία επιλογή για την ιστορική κατάκτηση.

Η ασυνεννοησία του Σέζνι με τον Κοσιελνί, προσφέρουν στον Μάρτινς το γκολ της «δικαίωσης» στο 89ο λεπτό και παράλληλα, το 2ο κύπελλο Αγγλίας στην Μπέρμιγχαμ μετά το μακρινό 1963 (!).

Η εξασφάλιση μία θέσης στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης σεζόν συνοδεύεται με έναν πικρό υποβιβασμό, αφού στο τέλος της χρονιάς, η ομάδα τερματίζει στην 18η θέση. Το παιχνίδι με την Γουίγκαν στις 19 Μαρτίου του 2011, είναι και το τελευταίο του, στην χώρα που ονειρεύτηκε αλλά απέτυχε.

Τα χρόνια πέρασαν, με τις Λεβάντε, Σιάτλ Σάουντερς και Σανγκάη Σενχούα να αποτελούν τις επόμενες και τελευταίες ομάδες στην τεράστια καριέρα του έμπειρου φορ, ο οποίος κατάφερε να αγωνιστεί σε 3 ηπείρους και στα 4 από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία).

Η εμφάνισή του με την Νιούκασλ, που υπάρχει στο πρώτο ποδοσφαιρικό μουσείο της Αθήνας, το Chal’s football museum, είναι η τελευταία που φόρεσε κόντρα στην Άρσεναλ για το Κάρλινγκ Καπ (σημερινό Carabao Cup) προτού την κερδίσει στον τελικό με την Μπέρμιγχαμ.

Νότης Χάλαρης