Αγγλία: Από το Μεγάλο Ψύχος του ’63, στον κορονοϊό...

Η προηγούμενη φορά που στην Αγγλία επιβλήθηκε προσωρινή αναβολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας χρονολογείται πολλές δεκαετίες πίσω. Και δεν ήταν για κάποιον ιό που απειλούσε την ανθρωπότητα, αλλά για το... Μεγάλο Ψύχος, στο οποίο ήταν αδύνατο να διεξαχθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες.  



Αγγλία: Από το Μεγάλο Ψύχος του ’63, στον κορονοϊό...

Η ταυτόχρονη αναβολή κάθε ποδοσφαιρικής δραστηριότητας δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Στο παρελθόν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά έχουν συμβεί δεκαετίες πριν και ακόμα και σήμερα μνημονεύονται ως μοναδικά φαινόμενα.

Στην Αγγλία, οι παλαιότεροι θυμούνται το μεγάλο «lockdown» στο αγγλικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1960. Υπαίτιο αυτού, ήταν το «μεγάλο ψύχος», όπως είχε ονομαστεί ο χειμώνας για την πρωτοφανή δριμύτητα του.

Οι καιρικές συνθήκες είχαν παραλύσει κάθε τομέα της βρετανικής κοινωνίας και μεταξύ τους και τον αθλητισμό.

Ήταν ένας από τους πιο κρύους χειμώνες του 20ου αιώνα, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -16 Βαθμούς Κελσίου. Οι ομάδες στο βορειότερο άκρο της χώρας δεν έπαιξαν επίσημα παιχνίδια από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποδοσφαιρική σεζόν είχε οριστεί να τελειώσει στις 27 Απριλίου αλλά καθυστέρησε για τέσσερις εβδομάδες, οι οποίες περιελάμβαναν συνεχόμενα παιχνίδια.

Εκτός από το οργανωτικό κομμάτι, οι ομάδες αντιμετώπισαν πρακτικά προβλήματα. Οι χλοοτάπητες στα γήπεδα «κάηκαν», αφού είχαν καλυφθεί από χιόνι για εβδομάδες.

Αυτό δεν επέτρεπε ούτε την πραγματοποίηση προπονήσεων και οι παίκτες το είχαν ρίξει στο… χόκεϊ επί πάγου. Φυσικά, για μετακινήσεις, ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις, ούτε λόγος…

Η πρώτη εθνική κατηγορία ολοκληρώθηκε μετά κόπων και βασάνων, με την Έβερτον να κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητη κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή στην κορυφή όπου βρισκόταν η Λέστερ. Μάλιστα, οι «αλεπούδες» είχαν τιτλοφορηθεί... Ice Kings, αλλά στο τέλος έχασαν το τρόπαιο...

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στέφθηκε Κυπελλούχος (ο πρώτος τίτλος μετά το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου). Όσον αφορά τις μικρότερες ερασιτεχνικές κατηγορίες στα βόρεια της χώρας, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Βαγγέλης Ντάκος