Το «καναρίνι» που πάτησε την… λογική!

Ανεξήγητη επιτυχία ή στατιστικό βγαλμένο από επιστημονική φαντασία; Η Νόριτς που φέτος ξεκίνησε τρομερά και πλέον δίνει μάχη για την επιβίωση, έχει να θυμάται πως πίσω στο 1992/93 δεν έπιασε απλά την 3η θέση της βαθμολογίας αλλά το έκανε με το συνολικό σκορ των τερμάτων... στο -4. 



Το «καναρίνι» που πάτησε την… λογική!

«Στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να γίνουν» έχουν πει, μέσα σε αυτές δεκαετίες, πάρα πολλοί άνθρωποι του αθλήματος, με τα θαύματα και τις συγκινήσεις να μην λείπουν και το συγκεκριμένο ρητό να επαληθεύεται συνεχώς. Ωστόσο, η ιστορία της Νόριτς από την περίοδο 1992/93, ξεπερνάει κάθε λογική, με το επίτευγμά της να γράφεται, όχι απλά στο «βιβλίο» της Premier League αλλά ολόκληρου του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Δεν είναι μόνο η κατάκτηση της 3η θέσης και η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν αλλά και το γεγονός ότι το κατάφερε με -4 στο σύνολο της διαφοράς τερμάτων! 

Σίγουρα, κανείς δεν περίμενε ότι η ομάδα του Μάικ Γουόλκερ θα κατάφερνε ούτε καν να παραμείνει στην κατηγορία λίγο πριν την 1η αγωνιστική της χρονιάς. Πρώτη αντίπαλος, η Άρσεναλ του Ίαν Ράιτ (όπου την ίδια χρονιά σημείωσε συνολικά 30 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις) μέσα στο Χάιμπουρι, με τα «καναρίνια» να επικρατούν με το ευρύ 4-2 και να κάνουν όλο το Νησί να παραμιλάει και να καταλαβαίνει ότι αυτή η χρονιά, θα κρύβει μία «κιτρινοπράσινη» έκπληξη.

Η υποψία επιβεβαιώθηκε την επόμενη αγωνιστική, όπου το σφύριγμα της λήξης στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Τσέλσι, να τους βρίσκει νικητές με 2-1.

Μία διαφορετική σεζόν είχε κάνει... ντεμπούτο για την Premier League.

Μέσα σε όλα τα καλά με τις νίκες, υπήρχε και μία (μεγάλη) παραφωνία και δεν ήταν άλλη από τα πολλά γκολ που δεχόταν η ομάδα στις εκτός έδρας αναμετρήσεις, με αποκορύφωμα το βαρύ 7-1 από την Μπλάκμπερν Ρόβερς στις 3 Οκτωβρίου του 1992. Μπορεί οι νίκες να έδιναν βαθμούς και ανοδική πορεία στην βαθμολογία αλλά, σχεδόν, σε κάθε μήνα, υπήρχε μία βαριά ήττα.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα, στις έδρες των Λίβερπουλ (4-1), Τότεναμ (5-1) και ΚΠΡ (3-0), χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζεται κάτι ως προς το ηθικό των παιχτών, αφού οι νίκες ερχόντουσαν και η ομάδα βρισκόταν μόνιμα στις πρώτες θέσεις του πίνακα. Αυτές οι «σφαλιάρες» έδωσαν στον σύλλογο ένα τρομερό στατιστικό στο τέλος της σεζόν.

Η απογραφή συνδυάστηκε με μία τρομερή διάκριση, καθώς τα «καναρίνια» τερμάτισαν στην 3η θέση με συνολικά 72 βαθμούς (21 νίκες, 9 ισοπαλίες και 12 ήττες), ξεπερνώντας την Μπλάκμπερν με μόλις 1 πόντο για την 3άδα που οδηγούσε στην Ευρώπη και μένοντας 2 βαθμούς μακριά από την 2η Άστον Βίλα και 12 από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως, αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο, ήταν τα τέρματα της ομάδας-έκπληξη.

Η Νόριτς είχε σκοράρει 61 γκολ και είχε δεχτεί 64, την ίδια ώρα που η τέταρτη της κατηγορίας είχε παθητικό 46 και η δεύτερη 40 (!). Δεν ήταν απλώς ότι το σύνολο έβγαινε αρνητικό (-4), αλλά και η μεγάλη διαφορά τερμάτων με τις άλλες, που αντιπροσώπευε ομάδα στην μέση της βαθμολογίας και όχι στις πρώτες θέσεις.

Η ομάδα του 1992/93 κατάφερε προστεθεί στις πιο περίεργες ιστορίες του αθλήματος Η «αυλαία» της χρονιάς πρόσφερε τους οπαδούς της Νόριτς μία τόσο μεγάλη χαρά, που δεν τους ένοιαζε τι θα έκανε η ομάδα την επόμενη χρονιά. Ζούσαν για εκείνη την στιγμή, δίνοντας στο άθλημα μία ακόμη αφορμή να καμαρώνει ότι είναι ο «Βασιλιάς» των σπορ. Γιατί κατάφερε να κάνει ένα «καναρίνι» να πατάει κάθε.. λογική! 

Νότης Χάλαρης