Θίο Γουόλκοτ: Από σκληρός κανονιέρης… μετριόφρων ζαχαρωτό!

16 Μαρτίου 1989. Στο αν μη τι άλλο βροχερό Λονδίνο γεννήθηκε σαν σήμερα ο Αγγλοτζαμαϊκανής καταγωγής, Θίο Γουόλκοτ.  



Θίο Γουόλκοτ: Από σκληρός κανονιέρης… μετριόφρων ζαχαρωτό!

Προϊόν της ακαδημίας της Σαουθάμπτον, το ταξίδι του άρχισε από ‘κει και το 2005 ξεκίνησε να αγωνίζεται επαγγελματικά πλέον στην βασική ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2006 ο Άγγλος επιθετικός έκανε το άλμα στην καριέρα του, μετακομίζοντας στην Άρσεναλ. Μάλιστα, οι «Λονδρέζοι» είχαν βγει νικητές στη μάχη με τους υπόλοιπους κορυφαίους συλλόγους της Αγγλίας οι οποίοι έριζαν για την υπογραφή του.

Συγκεκριμένα, ο Αρσέν Βενγκέρ είχε αναφέρει τότε: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που ο Θίο αποδέχτηκε το γεγονός ότι θα παραμείνει για πολλά χρόνια στην Άρσεναλ. Είναι ένας πολύ έξυπνος παίκτης με εκπληκτική ικανότητα και ταχύτητα και έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τη φετινή σεζόν. Ανυπομονούμε να τον δούμε να γίνεται όλο και καλύτερος φορώντας τη φανέλα της Άρσεναλ».

Απ’ την πλευρά του, ο Γουόλκοτ είχε επισημάνει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα αυτή τη μακροχρόνια συμφωνία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με έχουν βοηθήσει. Αισθάνομαι τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη των συμπαικτών μου, του προπονητή μου και όλου του επιτελείου κι αυτό είναι εκπληκτικό».

Ο νεαρός τότε άσος ήταν χαρούμενος διότι θα δούλευε με έναν άνθρωπο όπως ο Βενγκέρ, που ήταν πρότυπο του στο παιχνίδι το οποίο είχε υιοθετήσει. Ήταν τ’ όνειρο του να αγωνίζεται σε μεγάλη ομάδα και την αγαπημένη γι’ αυτόν, πόσω δε μάλλον όπως είχε ο ίδιος αναφέρει με τον καλύτερο προπονητή του κόσμου. Αυτό έζησε. Μεγάλες στιγμές με την Άρσεναλ μία εξ αυτών τα 100 γκολ με τη φανέλα με τον αριθμό 14 στη πλάτη, στον αγώνα με την Σάτον (2-0). Μία στιγμή που σίγουρα είναι ριζωμένη μέσα του. 100 τέρματα σε 372 παιχνίδια με το οποίο κατοικεί στην 17η θέση των πίνακα των σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Ήταν ένας παίκτης που αν μη τι άλλο ήταν μία απ’ τις σημαίες, αφανής σημαία ίσως για ορισμένους αλλά αποτελεσματική για αρκετούς.

Στην ομάδα του Βενγκέρ έμεινε για 12 ολόκληρα χρόνια. Τον Γενάρη του 2018 όμως, πήρε την μεγάλη απόφαση να αλλάξει σελίδα. Ο λόγος; Ήταν ξεκάθαρα ψυχοφθόροι οι τελευταίοι μήνες στην Άρσεναλ, αφού δεν είχε τον αγωνιστικό ρυθμό που ήθελε να έχει. Δεν θέλει να είναι μία μέσα μία έξω όπως είχε αναφέρει πως ήταν το τελευταίο διάστημα στην ομάδα της καρδιάς του. Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση γι’ αυτόν να την αφήσει. Αλλά ήθελε να παίζει.

Ήθελε να ευχαριστιέται το παιχνίδι. Και όπως όλα έδειχναν στους «κανονιέρηδες» αυτό πλέον δεν ήταν εφικτό. Έτσι λοιπόν, στις 17 Ιανουαρίου 2018 αποφάσισε να υπογράψει με την Έβερτον έναντι 22,6 εκατομμυρίων ευρώ για 3,5 χρόνια, φορώντας μάλιστα το νούμερο 11, με αυτό που αγωνιζόταν ο Κέβιν Μιραλάς. Την εφετινή σεζόν μετρά σε 23 συνολικά συμμετοχές, μόλις ένα γκολ αλλά και τρεις ασίστ.

Στα 31 του πλέον χρόνια λοιπόν χαίρεται ακόμη το παιχνίδι, ζώντας την κάθε στιγμή, γιατί όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, πρέπει να ζούμε το κάθε αγωνιστικό λεπτό σαν να είναι μοναδικό, όπως και το κάθε λεπτό της ζωής μας. Αυτός είναι ο Θίο Γουόλκοτ, ένας πολυδιάστατος, μετριόφρων νυν ζαχαρωτό. Χρόνια πολλά Θίο Γουόλκοτ!

Νίκος Μαστρογιαννόπουλος