Μάρκος Γιορέντε: «Από βασιλικός…ήρωας»!

Ένας ποδοσφαιριστής που απ’ τα 13 του μόλις χρόνια μεγάλωσε στα τμήματα υποδομών της Ρεάλ, έγινε επαγγελματίας στη “βασίλισσα” και από “βασιλικός” μετατράπηκε σε ήρωας για την Ατλέτικο Μαδρίτης, ειδικά μετά τα δύο γκολ που πέτυχε επί της Λίβερπουλ στην παράταση. Ονειρικό, αν μη τι άλλο!  



Μάρκος Γιορέντε: «Από βασιλικός…ήρωας»!

Μια παροιμία λέει: «Σόι πάει το βασίλειο»! Ας πάμε λίγο πίσω λοιπόν. Ο παππούς του Πάκο Χέντο, χαρισματικός επιθετικός, θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης για 11 ολόκληρα χρόνια (1964-1975) με 366 συμμετοχές, κατακτώντας 7 πρωταθλήματα αλλά κι ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο πατέρας του Πάκο Γιορέντε, υπήρξε στα νιάτα του ένας πολύ ικανός εξτρέμ. Έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Ατλέτικο δια χειρός Λουίς Αραγονές, κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική Ισπανίας Κ21 και στη συνέχεια μετακόμισε κι αυτός στη Ρεάλ, εκμεταλλευόμενος την μονομερή λύση του συμβολαίου, με την καταβολή αποζημίωσης. Έπαιξε περίπου 7 έτη στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» χωρίς όμως να ξεχωρίσει ιδιαίτερα. Η κατάληξη του Πάκο στην Ρεάλ, είχε εξοργίσει τον τότε πρόεδρο της Ατλέτικο, τον Βιθέντε Καλντερόν, ο οποίος λίγο έλειψε να διακόψει τις σχέσεις με την Ρεάλ, λέγοντας για τον Πάκο, «να μην ξεχνάει ότι τον μαζέψαμε από τον δρόμο, όπου τον έβαλαν αυτοί που τώρα πληρώνουν για εκείνον».

Στις φλέβες του Μάρκος λοιπόν δεν γίνεται να μην κυλούν αυτές οι δύο ομάδες, τόσο για το δικό του πέρασμα και πορεία, όσο και για εκείνο τον προγόνων του. Στα 13 του χρόνια, αφού βέβαια είχε δοκιμαστεί σε μία τοπική ομάδα σε προάστιο της Μαδρίτης, στη La Rozas, οι γονείς του αποφάσισαν να τον πάνε στις ακαδημίες της Ρεάλ. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, ο Σαντιάγκο Σολάρι τον διάλεξε να παίξει τον ρόλο του τραυματία τότε Καζεμίρο σε αγώνα Champions League με τη Ρόμα. Καθόλου φυσικά τυχαία. Γνώριζε πως υπό τις οδηγίες του Ζιντάν ο Γιορέντε μαθήτευε δίπλα στον Βραζιλιάνο. Έγινε η ευχάριστη έκπληξη του ματς. Ο παίκτης με το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επιτυχημένων πασών στο ματς υπό τις οδηγίες του Λοπετέγκι είχε αγωνιστεί μόλις 11 λεπτά σε ένα ματς, με την Εσπανιόλ. Ο κόουτς που τον διάλεξε από τις ακαδημίες για την πρώτη ομάδα ήταν αυτός που τον «έβγαλε» στην αγορά, τέσσερα χρόνια μετά με γνωστή την προτίμηση στους παίκτες με τους οποίους έχει κατακτήσει ήδη πράγματα, κάτι που κάνει δύσκολη τη δουλειά των νέων. Και ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος έκρινε πως ο Γιορέντε δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και του άνοιξε την πόρτα. Εμφανίστηκαν πολλοί, για να τον πάρουν. Η Ατλέτικο έδωσε 40.000.000 ευρώ στους 'μερένγκες' και πενταετές στον παίκτη, για να τον κάνει δικό της στις 20/6 του 2019.

Φτάνουμε έτσι, στο βράδυ της Τετάρτης 11/3, όταν ο Ντιέγκο Κόστα δεν ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί ήταν στην επιστροφή από την τοποθέτηση μεταλλικής πλάκας στη σπονδυλική στήλη, με τον Σιμεόνε να μη βάζει τον Αλβάρο Μοράτα στη θέση του, αλλά τον Γιορέντε. Έναν Γιορέντε που μέχρι εκείνη τη στιγμή μετρούσε μόλις τέσσερα 90λεπτα απ’ τις 24 συμμετοχές που έχει σε όλες τις διοργανώσεις. Κι όμως κατάφερε να δικαιολογήσει όσοι κατέκριναν το γεγονός της απόκτησης του με 40 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ, με δύο γκολ στην παράταση.

Ο πολυσύνθετος μέσος χάρισε στην ομάδα του μια επική πρόκριση. Και πλέον, η Ατλέτικο μπορεί να ονειρεύεται για κάτι παραπάνω φέτος κι ας μην είναι στα καλύτερά της. Άλλωστε και η Τσέλσι το 2012 δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα που είχε στην πρώτη θητεία του Μουρίνιο ή έστω με το σύνολο του Αντσελότι. Ακόμη κι έτσι, ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και το σήκωσε κόντρα στη Μπάγερν και μάλιστα μέσα στο Μόναχο.

Παρά το οικογενειακό παρελθόν του και παρά το γεγονός ότι ο μικρός υποστήριζε και υποστηρίζει την Ρεάλ, έκανε το περασμένο καλοκαίρι το μεγάλο βήμα και απ’ ότι όλα δείχνουν μάλλον του βγαίνει σε καλό.

Νίκος Μαστρογιαννόπουλος