Φούλαμ: Η «αντίκα» του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Όταν επισκέπτεσαι ένα παλαιοπωλείο αναζητάς κρυμμένους θησαυρούς, αντικείμενα με ιστορία που ξυπνούν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις! Στην Αγγλία θα βρεις στη γειτονιά του Φούλαμ ένα ποδοσφαιρικό παλαιοπωλείο που αξίζει να δεις... το Κρέιβεν Κότατζ!



Φούλαμ: Η «αντίκα» του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Υπάρχουν πόλεις και πόλεις για να επισκεφτείς, για τους ποδοσφαιρόφιλους όμως ο προορισμός είναι ένας! Το Λονδίνο, η πρωτεύουσα της γενέτειρας του ποδοσφαίρου, είναι γεμάτο γήπεδα. Είτε είσαι φίλος του μοντέρνου, είτε πιστός στην παράδοση το Λονδίνο έχει επιλογές για όλα τα γούστα. Αν όμως κατατάσσετε τον εαυτό σας στους ρομαντικούς του αθλήματος τότε προσπεράστε τα σύγχρονα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ και βάλτε στο πρόγραμμα αυτά της Τσάμπιονσιπ!

Γήπεδα που γεμίζουν σε κάθε αγώνα, οπαδοί ερωτευμένοι με την ομάδα τους ακολουθούν πιστά τα χρώματα της φανέλας καθώς τραγουδούν τα δικά τους συνθήματα! Δεν διαλέγουν μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ και ταυτόχρονα υποστηρίζουν το «χωριό» τους. Η ομάδα τους είναι μια, και η παράδοση μεταβιβάζεται σε όλα τα μέλη της οικογένειας σαν πολύτιμη κληρονομιά. 

Ταξιδεύοντας στο Λονδίνο βρήκα την ευκαιρία να δω μια από τις πιο παλιές (σχεδόν αρχαίες) ομάδες της Αγγλίας, την Φούλαμ! Μετράει 141 χρόνια ως ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά του ποδοσφαίρου με έτος ίδρυσης το 1879. Όταν ένας δάσκαλος και ένας εκκλησιαστής σχημάτισαν μια ομάδα για να παίζουν τα αγόρια της τοπικής κοινωνίας στην εκκλησία του Φούλαμ στον Άγιο Ανδρέα. Από το 1896 μέχρι και σήμερα σπίτι της Φούλαμ είναι το Κρέιβεν Κότατζ!

Ένα από τα πιο old school γήπεδα που αξίζει να επισκεφτείς αν θέλεις να αισθανθείς την ζεστασιά της ποδοσφαιρικής αγγλικής παράδοσης! Αντίθετο με το μοντέρνο ποδόσφαιρο, χωρίς νεωτερισμούς και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις όμως γεμάτο ιστορία και αυθεντικότητα! Ένα επιβλητικό γήπεδο χτισμένο δίπλα στον Τάμεση με κλασικό αγγλικό στιλ και ξύλινα καθίσματα βγαλμένα από περασμένες εποχές! Το Κρέιβεν Κότατζ ανήκει με βεβαιότητα στις αντίκες του βασιλιά των σπορ! 

Ακόμη όμως και οι αντίκες χρειάζονται συντήρηση για να διατηρηθεί η ομορφιά τους και να παραμείνει αναλλοίωτη στον χρόνο. Έτσι οι άνθρωποι της Φούλαμ ξεκίνησαν την ανακαίνιση της μιας πλευράς του γηπέδου. Σεβόμενοι την αρχιτεκτονική του και το παλαιομοδίτικο στυλ αποφάσισαν να προσθέσουν στοιχεία νεομοντερνισμού κρατώντας την λεπτή ισορροπία της αισθητικής αλλά και δείχνοντας πως δεν φοβούνται τις αλλαγές, αρκεί αυτές να συνάδουν και να σέβονται την παράδοση και το ύφος του Κρέιβεν Κότατζ!  

Κάτι που μου τράβηξε την προσοχή ήταν οι εικόνες που έρχονταν μπροστά μου σαν να βλέπω φιλμ. Το κόκκινο λεωφορείο, σήμα κατατεθέν της αγγλικής συγκοινωνίας, να γεμίζει σε κάθε στάση οπαδούς της Φούλαμ. Καθαρόαιμοι Άγγλοι με κατάλευκο δέρμα και κοκκινισμένα μάγουλα, με τα παλτά τους και το κασκόλ της αγαπημένης τους ομάδας ριγμένο στους ώμους τους. Δυο ήταν οι φιγούρες ωστόσο που ξεχώρισαν όσο τίποτα.

Δυο ηλικιωμένοι γύρω στα 80 μπήκαν μαζί στο λεωφορείο και αμέσως όλοι τους χαιρέτησαν (σε μια τόσο απρόσωπη πόλη σκεφτείτε τη ζεστασιά που σε γεμίζει η εικόνα αυτή, που με μιας σε μεταφέρει στα ελληνικά δεδομένα σαν να βρίσκεσαι στο καφενείο ενός χωριού και εμφανίζεται ο κοινοτάρχης!) και πρόσφεραν δυο συγκεκριμένες θέσεις, λες και υπήρχε καρτελάκι με το όνομα τους! Παρά την αυστηρή τήρηση των νόμων οι δυο άνδρες δεν έκοψαν εισιτήριο αλλά δεν νοιάστηκε κανείς γι’ αυτό, ούτε καν ο οδηγός, που πιστέψτε με προσέχει κάθε φορά ποιος έχει εισιτήριο και ποιος επιβαίνει παράνομα! Οι δυο ηλικιωμένοι είχαν στρέψει τα βλέμματα όλων πάνω τους και μέσα σε ελάχιστο χρόνο είχαν μετατρέψει το λεωφορείο σε αγγλική κερκίδα που προθερμαινόταν λίγο πριν πάρει τη θέση της στο Κρέιβεν Κότατζ! 

Ωραίοι οι μοντερνισμοί, τα γήπεδα μεγαθήρια που επιβλητικά στολίζουν τις πόλεις.. όμως για τους τελευταίους ρομαντικούς η Φούλαμ, το Κρέιβεν Κότατζ και αυτοί οι δυο ηλικιωμένοι είναι οι λόγοι που η ομορφιά της παράδοσης του ποδοσφαίρου συνεχίζει ακάθεκτη.. σαν να μην πέρασαν 141 χρόνια!  

Ευτυχία Γιαπουντζή