Σε αυτή την περίπτωση, όλοι Ντάιερ θα γινόμασταν... (vid)

Επαγγελματίας. Μια λέξη που μπαίνει μπροστά από ανθρώπους για τους οποίους όλοι θεωρούν ότι πέρα από το συναίσθημα που προκαλεί ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, θα πρέπει όλοι κάθε στιγμή να έχουν υποδειγματική συμπεριφορά για τα πάντα. Πόσοι, όμως, θα αδιαφορούσαν αν έβλεπαν τον αδερφό τους να μπλέκει σε καυγά στην εξέδρα; 



Σε αυτή την περίπτωση, όλοι Ντάιερ θα γινόμασταν... (vid)

Ο Έρικ Ντάιερ έγινε... viral και θέμα συζήτησης για την αντίδρασή του να βρεθεί στην εξέδρα και να προσπαθήσει να φτάσει στο σημείο όπου ένας οπαδός καυγάδιζε με τον αδερφό του, εκεί όπου βρισκόταν και η οικογένεια του ποδοσφαιριστή της Τότεναμ.

Ο συγκεκριμένος «φίλος» της Τότεναμ με την ολοκλήρωση της αναμέτρησης του Κυπέλλου με τη Νόριτς και τον αποκλεισμό της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο, άρχισε να εξαπολύει ύβρεις κατά πάντων και μόλις ο αδερφός του Ντάιερ άκουσε το όνομα του Έρικ, τότε δεν συγκρατήθηκε.

Ναι μεν ο δικός του εκνευρισμός προκάλεσε το επεισόδιο, όμως, ο παίκτης των «σπιρουνιών» μόλις αντίκρισε τι συνέβη επέλεξε να μην το αφήσει έτσι.

Επηρεασμένος από την αρνητική εξέλιξη του αγώνα; Απογοητευμένος από τον αποκλεισμό και ευάλωτος; «Τυφλωμένος» από το συναίσθημα της πικρίας; Ας το πει κανείς όπως θέλει. Και πολύ σωστά το είπε ο Ζοσέ Μουρίνιο λίγο αργότερα. «Ως επαγγελματίες απαγορεύονται τέτοιες αντιδράσεις, αλλά όλοι το ίδιο θα κάναμε βάσει των συνθηκών και της παρουσίας της οικογένειάς μας σε έναν καυγά».

Αυτή η «ταμπέλα» του επαγγελματία πολλές φορές «καταδικάζει» τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Αυτές για τις οποίες όλοι εκπλήσσονται και που αν βρίσκονταν σε παρόμοιες καταστάσεις θα έκαναν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο. Πιο σωστό και χαρακτηριστικό παράδειγμα η κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν από τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ το 2006. «Μα είναι ο Ζιντάν, είναι κορυφαίος, μα πως γίνεται να το έκανε αυτό; Έχασε τα λογικά του;».

Όχι, κανείς δεν χάνει τα λογικά του. Αλλά όλοι είναι άνθρωποι. Ναι, ήρωες στα μάτια των παιδιών και των ρομαντικών. Όμως πάνω απ' όλα άνθρωποι που νιώθουν, που ξεφεύγουν, που παλεύουν με την αυτοσυγκράτηση πολλές φορές και που ορισμένες άλλες αποτυγχάνουν να επιδείξουν τη συμπεριφορά που “αρμόζει”.

Ποιος θα πει, όμως, στον Ντάιερ τι “αρμόζει” να κάνει όταν ο αδερφός του μπλέκεται σε καυγά και δίπλα είναι η οικογένειά του που έχει πάει να τον παρακολουθήσει; Ποιος θα του πει «ηρέμησε, πήγαινε στ' αποδυτήρια και θα ηρεμήσει η κατάσταση;». Κανείς. Και μπορεί η FA να άνοιξε ήδη φάκελο για να εξετάσει το ενδεχόμενο τιμωρίας του, όμως πραγματικά καθόλου δεν πρέπει να τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον ποδοσφαιριστή. Και κανέναν (μας) δεν θα ενδιέφερε το “μετά” σε τέτοια περίπτωση.

Γιατί σε τέτοια περίσταση, θα γινόμασταν όλοι Ντάιερ δίχως δεύτερη σκέψη...

 

 

Κώστας Ζάλιαρης