«Το Μπλε πεπρωμένο του»!

Έχουμε δει ουκ ολίγες φορές ποδοσφαιριστές να ολοκληρώνουν την καριέρα τους και να ξεκινούν μία νέα ως προπονητές. Πόσες φορές έχουμε δει όμως τον καλύτερο σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του να αναλαμβάνει χρέη προπονητή; Κι όμως, ο Φρανκ Λάμπαρντ το έκανε!



«Το Μπλε πεπρωμένο του»!

Ήταν ο μόνος που έφτασε αλλά και ξεπέρασε τα 200 γκολ του Bobby Tambling, με τα 211 ως ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Τσέλσι, απ’ το 2001-2014!

Επειδή ως γνωστόν ο Λάμπαρντ ήταν πάντα υπέρ του ρίσκου, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την προπονητική. Αποσύρθηκε απ’ την ενεργό δράση τον Φεβρουάριο του 2017, μία αν μη τι άλλο πολύ επιτυχημένη καριέρα.

Μία καριέρα 21 ετών στο γήπεδο ως παίκτης, γεμάτη με τίτλους ατομικούς, όπως αυτόν του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς το 2005, με την Τσέλσι αλλά και την εθνική Αγγλίας αλλά και συλλογικούς. Ο 41χρονος Λάμπαρντ είχε 648 εμφανίσεις σε 13 αγωνιστικές περιόδους με την Τσέλσι ως παίκτης, 5 διαδοχικές σεζόν με περισσότερα από 20 γκολ, ρεκόρ σκοραρίσματος στο σύλλογο με 211 γκολ, 150 ασίστ, τρία πρωταθλήματα Premier League, τέσσερα κύπελλα Αγγλίας, δύο League Cup, ένα Champions League κι ένα Europa League.

Αμέτρητοι τίτλοι για έναν απ’ τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν απ’ το κλαμπ. Είχε ήδη προαποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι που άλλοι πρώην παίκτες δεν θα το ακουμπούσαν καν. Συγκεκριμένα το 2017/18 ανέφερε πως «Κέρδισα πολλές εμπειρίες τη φετινή σεζόν παρακολουθώντας τις προπονήσεις της Τσέλσι και είμαι έτοιμος να ξεκινήσω μια νέα καριέρα στα γήπεδα».

Να η ευκαιρία

Την απόφαση του γι’ αυτά τα μέχρι τότε άγνωστα μονοπάτια, πίστεψε η Ντέρμπι που του έδωσε την ευκαιρία. Του έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη και εκείνος την δικαίωσε. Όχι μόνο ψυχολογικά για την τότε πορεία της ομάδας αλλά και πρακτικά, αφού έφτασε ένα βήμα από την Premier League, έπειτα από την ήττα στον τελικό των playoffs. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό άλλοι θα αναρωτιούνται ακόμη. Σκληρή δουλειά και πίστη. Πίστη κυρίως στη νοοτροπία που ήθελε να μεταδώσει από την πρώτη κιόλας στιγμή στην ομάδα του.

Από την Ντέρμπι στην πρώην του «μπλε» αγάπη

Πως γινόταν να μην προσέξει τα κατορθώματα του στην Ντέρμπι, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς; Ο Ρώσος μεγιστάνας αποφάσισε. Φρανκ Λάμπαρντ. Έτσι κι έγινε! Στις 4 Ιουλίου 2019 η Τσέλσι ανακοίνωσε την πρόσληψη του πρώην παίκτη της, αυτή τη φορά τα για χρέη προπονητή. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, παραχωρώντας στη Ντέρμπι 4 εκατομμύρια ευρώ για να λύσει το συμβόλαιο με τον νεαρό κόουτς.

Εξάλλου γνωρίζει τόσο καλά αυτή την ομάδα. Απ’ έξω και ανακατωτά. Από τα αποδυτήρια μέχρι τον Mr. John που έχει το μαγαζάκι-περίπτερο έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ. Πέραν αυτού, γνωρίζει πολύ καλά και τον Αμπράμοβιτς. Γνωρίζει τα καλά του και τα στραβά του. Όσα θέλει να βλέπει και όσα τον εκνευρίζουν. Οι «μπλε» είναι κομμάτι του. Ένα κομμάτι που ήθελε και είχε καθιερωθεί από πολύ πριν! Επέστρεψε πλέον στο σπίτι του, στην οικογένεια του. Σε αυτό το χρώμα που όπως όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε πως τον εμπνέει. Έτσι κι αλλιώς, η πιο τρομακτική στιγμή είναι πάντα πριν αρχίσεις. Μόλις αρχίσεις, μπαίνεις στην πίστα και απλά παίζεις…

Νίκος Μαστρογιαννόπουλος