Λίβερπουλ - Μαν. Γιουνάιτεντ: Η σπουδαιότερη μάχη της Πρέμιερ σπάνια έχει φόντο τον τίτλο!

Πόσες φορές οι Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν ολοκληρώσει μια σεζόν στις δυο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας διεκδικώντας από κοινού τον τίτλο; Ακριβώς... Τόσο λίγες που δεν τις θυμάται σχεδόν κανείς! Κι αυτό είναι τρομερά παράδοξο στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου...



Λίβερπουλ - Μαν. Γιουνάιτεντ: Η σπουδαιότερη μάχη της Πρέμιερ σπάνια έχει φόντο τον τίτλο!

Τα τελευταία χρόνια, η Premier League, έχει εξελιχθεί στο πιο ακριβο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου. Λίγο οι βαθύπλουτοι ιδιοκτήτες πολλών ομάδων, λίγο οι παγκοσμίου φήμης παίκτες  και προπονητές, συντελούν στην παραπάνω αντίληψη.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, έχουμε δει πάρα πολλές φορές μία πιο αδύναμη ομάδα να κάμπτει την αντίσταση μιας πολύ μεγαλύτερης και να κερδίζει το μεταξύ τους παιχνίδι. Εξαίρεση αποτελεί η φετινή Λίβερπουλ, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμα και τον κακό της εαυτό και πρόπερσι η Μάντσεστερ Σιτι που έφτασε τους 100 βαθμούς. 

Το παράδοξο της υπόθεσης, έχει να κάνει με τις δύο κορυφαίες αγγλικές ομάδες, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Λίβερπουλ και κατά πόσο συχνά η μία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και η άλλη τη δεύτερη, την ίδια αγωνιστική περίοδο.

Κάνοντας την απαραίτητη έρευνα βρήκαμε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα στοιχεία: Μπορεί οι δύο σύλλογοι να είναι αιώνιοι αντίπαλοι αλλά από το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία, την μακρινή σεζόν 1888-1889, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις ταυτοχρονα μόλις τέσσερις φορές! Πιο συγκεκριμένα:

 Σεζόν 2008-2009: 1η η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 90 βαθμούς, 2η η Λίβερπουλ με 86

 Σεζόν 1987-1988: 1η η Λίβερπουλ με 90 βαθμούς, 2η η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 81

 Σεζόν 1979-1980: 1η η Λίβερπουλ με 60 βαθμούς, 2η η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 58

 Σεζόν 1963-1964: 1η η Λίβερπουλ με 57 βαθμούς, 2η η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 53

Τη σεζόν 1946-1947 η Λίβερπούλ κατέκτησε τον τίτλο με 57 βαθμούς. Στη 2η θέση βρέθηκαν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γουλβς με 56, αλλά επειδή οι «λύκοι» είχαν καλύτερη διαφορά τερμάτων, άφησαν τους «κόκκινους διάβολους» στην 3η θέση.

Συνεπώς, οι φορές που έχουν παλέψει μέχρις εσχάτων, για τον τίτλο στη χώρα τους, οι δύο αυτοί τεράστιοι σύλλογοι, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. 

Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, πως δεν υπάρχει τόσο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων της Αγγλίας, όλα αυτά τα χρόνια. Η κάθε μία ομάδα έχει τη δική της περίοδο ακμής και σπάνια συναντά η μία την άλλη.

Θανάσης Σωτηρόπουλος