Ντάνι Ινγκς: Το ηθικό δίδαγμα του ποδοσφαιριστή... χωρίς γόνατα

Η αναγέννηση του Ντάνι Ινγκς τη φετινή αγωνιστική περίοδο δίνει το παράδειγμα, αφού ο ίδιος μέσα από τις δυσκολίες που είχε στη καριέρα του κατάφερε τελικά να γίνει ο ήρωας της Σαουθάμπτον. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να έχει κερδίσει σεβασμό κι εκτίμηση με τον εξαιρετικό χαρακτήρα του, όπως φάνηκε από την αγκαλιά που είχαν όλοι να του δώσουν στη Λίβερπουλ μετά το πρόσφατο ματς στο «Άνφιλντ»...  



Ντάνι Ινγκς: Το ηθικό δίδαγμα του ποδοσφαιριστή... χωρίς γόνατα

Πόσες φορές σε είχαν στην απέξω; Πόσες φορές σε μείωσαν; Πόσες φορές σου είπαν πως δεν μπορείς; Πόσες φορές σου έχουν γυρίσει τη πλάτη και πόσες άλλες σε έριξαν κάτω; Η απάντηση είναι απλή. Πάρα πολλές, γιατί έτσι είναι η ζωή μας,ο φαύλος κύκλος της απόρριψης πάντα θα υπάρχει.

Ωστόσο πώς ένας ποδοσφαιριστής αποδεικνύει καθημερινά μέσα από τα βιώματα και κατορθώματά του, το πως είναι να πηγαίνεις κόντρα σε όλο αυτό;

Ο Ντάνι Ινγκς αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα για όλους. Ένα παιδί που η μοίρα του επιφύλασσε να καταλήγει στο βυθό της πραγματικότητας. Να ονειρεύεται μεγαλεία και να ξυπνάει τρομαγμένος. Ένας ζωγράφος που πάντα έβλεπε το έργο τέχνης που δημιουργούσε πάνω σε ένα καμβά να σβήνει σε μια στιγμή και να αναγκάζεται να το φτιάχνει από την αρχή.

Τα τέσσερα χρόνια στη Μπέρνλι ήταν αυτά που του έδωσαν τη χρυσή ευκαιρία να απογειωθεί, να πετάξει σε άλλους ορίζοντες. Σε 122 εμφανίσεις,πέτυχε 38 γκολ και άνοιξε το δρόμο για μεταγραφή στη Λίβερπουλ. Ο 23χρονος τότε Ινκγς σκόραρε 2 φορές στην αρχή του πρωταθλήματος με τη κόκκινη φανέλα και κέρδισε κλήση στην εθνική Αγγλίας. Η πολλά υποσχόμενη καριέρα μετατράπηκε σε εφιάλτη όταν στη πρώτη προπόνηση μετά τη πρόσληψη του Γιούργκεν Κλοπ, τον Οκτώβριο του 2015, ο Ινγκς τραυματίστηκε στο αριστερό γόνατο και έχασε ολόκληρη τη σεζόν.

Ο χρόνος πέρασε, ο Ινγκς επανήλθε μετά από σκληρή δουλειά, υπομονή και πείσμα. Το παρελθόν για αυτόν είχε διαγραφεί και πλέον έβλεπε μόνο μπροστά. Τί κι αν είχε όλα τα προσόντα να διακριθεί; Όλη τη θέληση και τη δίψα να αποδείξει ποιος πραγματικά είναι; Η ζωή είχε άλλα σχέδια για αυτόν και τον Οκτώβριο του 2016 σε ένα αγώνα Λιγκ Καπ με τη Τότεναμ τραυματίζεται στο άλλο γονατο αυτή τη φορά και μένει εκτός για 288 ημέρες.

Η Λίβερπουλ αποφασίζει να τον παραχωρήσει δανεικό στη Σαουθάμπτον ώστε να πάρει χρόνο συμμετοχής. Ο Ινγκς αρχίζει σιγά-σιγά να αποκτά ρυθμό και να βρίσκει τον παλιό καλό του εαυτό που για τρία χρόνια είχε χάσει δίνοντας μάχες στα χειρουργεία. Σε 27 αγώνες, βρίσκει δίχτυα 7 φορές και κάνει αισθητή την παρουσία του στο πρωτάθλημα μετά από πολύ καιρό. Ο κόσμος θυμήθηκε τον άνθρωπο που είχε διαγράψει, αυτόν το οποίο τον είχαν στην απέξω λόγο των τραυματισμών που αντιμετώπισε. Αυτόν που μείωσαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η Σαουθάμπτον έκανε τον Ινγκς δικό της το 2019 επιβραβεύοντάς τον για τη προηγούμενη καλή χρονιά που πραγματοποίησε. Ο χαρισματικός Άγγλος όμως έμαθε να λέει «ευχαριστώ» με πράξεις και όχι με λόγια. Τα 14 γκολ του σε 25 αγώνες φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις από το παρελθόν του. Θυμίζουν ξανά αυτό το δεινό εκτελεστή, το παιδί που είχε πάντα το χαμόγελο στα χείλη κάθε φορά που πατούσε στο χορτάρι. Διόλου τυχαίο άλλωστε που αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές του Γκάρεθ Σάουγκέιτ για την εθνική Αγγλίας το καλοκαίρι.

Ένας άνθρωπος... χωρίς γόνατα όπου η μοίρα του επιφύλασσε πάντα άσχημα γεγονότα. Τί και αν έπεσε τόσες φορές; Σηκώθηκε άλλες τόσες και όταν οι άλλοι του έλεγαν πως δεν μπορεί αυτός το έκανε. Από ‘’αποτυχημένος’’, κόντρα σε όλους και σε όλα έγινε ήρωας και έδωσε τη λύση που πολλοί ψάχνουμε να βρούμε στα προβλήματα της ζωής...

 

 

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουζαλής