Παλιά μου τέχνη κόσκινο…

Τι κι αν σε λίγους μήνες γίνεται 35 χρονών; Tι κι αν απέχει από την «αφρόκρεμα» του αγγλικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου; Ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους «killers» που πέρασαν ποτέ από τα γήπεδα του Νησιού. Ο λόγος για τον Γουέιν Ρούνεϊ, που, αν και όχι τόσο τακτικά, μας θυμίζει γιατί τον αγαπήσαμε.



Παλιά μου τέχνη κόσκινο…

Παρασκευή βράδυ, ο αγώνας της Ντέρμπι Κάουντι με την Στόουκ Σίτι βρίσκεται στο 67ο λεπτό και τα «κριάρια» προηγούνται ήδη με 2-0. Ο Ρούνεϊ στήνει τη μπάλα έπειτα από ένα κερδισμένο φάουλ των γηπεδούχων εκτός περιοχής, το εκτελεί, σκοράρει το πρώτο του γκολ στο «Πράιντ Παρκ» και ξυπνά αναμνήσεις.

Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας, μπήκε στα σπίτια μας λίγο μετά τις αρχές του «Μιλένιουμ» και έκτοτε συγκλόνισε ολόκληρο το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Βρισκόμενος υπό τη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο μέχρι και το καλοκαίρι του 2009 δεν κατάφερε να «φανεί» όσο έπρεπε. Συνεπώς, αδικήθηκε. Και φρόντισε να το αποδείξει με την πρώτη ευκαιρία, κατακτώντας, την αμέσως επόμενη χρονιά το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της σεζόν.

Έκτοτε και για πολλά χρόνια ακόμα, ήταν ο φυσικός ηγέτης των «κόκκινων διαβόλων» και τους οδήγησε, με καπετάνιο τον μεγάλο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, σε πολλές κατακτήσεις τίτλων. Ποιος θα ξεχάσει το ανάποδο «ψαλίδι» με την Σίτι, το «χατ-τρικ» στο ντεμπούτο του με την κόκκινη φανέλα εναντίον της Φενερμπαχτσέ; Τόσα και τόσα…

Το αιώνιο ερώτημα για το ποιος είναι ο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής απαντάει στο όνομα Γουέιν Ρούνεϊ. Το ποδόσφαιρο απαιτεί κυρίως τρία στοιχεία και του Ρούνεϊ του ξεχειλίζουν: ταχύτητα, τεχνική και προπαντός μυαλό. Υπήρξε ο παίκτης, που ήταν ο καλύτερος στη συγκεκριμένη θέση, αλλά και αυτός που αμυνόταν και έκανε πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Επίσης, ο έμπειρος, με την ηγετική προσωπικότητα, αλλά και αυτός που θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με κάθε τρόπο.

Οι μεγάλοι «ποδοσφαιράνθρωποι», δεν διακρίνονται μόνο για την τεχνική τους κατάρτιση και την ικανότητα να λειτουργούν πολύπλευρα στο χορτάρι. Χαρακτηρίζονται για το ήθος και τον σεβασμό που εμπνέουν σε συμπαίκτες και αντιπάλους. Αυτό συνεχίζει να κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο Ρούνεϊ, που χωρίς το «μονοπώλιο» Ρονάλντο ή Μέσι, σήμερα θα μιλούσαμε εντελώς διαφορετικά.

Βαγγέλης Καραδήμας