Άντεξε και... σφιχταγκαλιάζει την Πρέμιερ Λιγκ η Λίβερπουλ! (vid)

Μετά από ένα τρομερό -όπως εξελίχθηκε στο δεύτερο ημίχρονο- παιχνίδι, η Λίβερπουλ επικράτησε 1-0 της Γουλβς και θα κάνει Πρωτοχρονιά στο +13 (και με ματς λιγότερο) από την δεύτερη Λέστερ, συνεχίζοντας το ταξίδι της μέχρι τον τελικό προορισμό που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματός της μετά από 30 χρόνια. Χαμός με τον VAR στο πρώτο ημίχρονο, σε ακόμη έναν αγώνα του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ.



Άντεξε και... σφιχταγκαλιάζει την Πρέμιερ Λιγκ η Λίβερπουλ! (vid)

Αυτό που παρουσίασαν οι δύο ομάδες στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μέρους δεν ήταν δύσκολο να ξεχαστεί, αλλά ο VAR έβαλε το... χεράκι του για να συμβεί αυτό ούτως ή άλλως. Κι αυτό γιατί από το 42’ και μετά μόνο παιχνίδι δεν είδαμε, με τους διαιτητές στα κεντρικά να καθυστερούν πάρα πολύ και στις δύο φάσεις που χρειάστηκε να επέμβουν, προκαλώντας τον εκνευρισμό της εξέδρας κατά την πρώτη και αυτόν των ανθρώπων της Γουλβς κατά την δεύτερη.

Τί συνέβη... Μετά από ένα πρώτο μέρος αρκετά χλιαρό και με ψεύτικο ρυθμό, με την Λίβερπουλ βέβαια να βγάζει κάποιες πολύ επικίνδυνες στιγμές με αποκορύφωμα την πρώτη στον αγώνα όταν ο Μοχάμεντ Σαλάχ αστόχησε εξ’ επαφής και δεν πίστωσε ακόμη μία ασίστ στον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, ο Σαντιό Μανέ κατάφερε να βρει την κλειστή γωνία του Ρούι Πατρίτσιο και να κάνει το 1-0, τέρμα που πήρε περίπου δύο λεπτά να επικυρωθεί μιας και η διαιτητική ομάδα εκτός γηπέδου τσέκαρε τόσο για χέρι του Άνταμ Λαλάνα, όσο και για οφσάιντ του Μανέ μετά το «ωμάκι» του συμπαίκτη του.

Καθαρότατο το γκολ του Σενεγαλέζου (1ος στα 10 γκολ στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ για την Λίβερπουλ), αν και υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά των φιλοξενούμενων για την πολύ αρχή της φάσης, όταν ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ χρησιμοποίησε άθελά του το χέρι του μετά από κακό κοντρόλ. Βλέποντας ξανά την φάση, ο Ολλανδός στόπερ αποκτά ένα μικρό προβάδισμα μιας και βγάζει αμέσως την βαθιά μπαλιά για τον Λαλάνα, ωστόσο οι «VARίστες» ίσως θεώρησαν πως δεν βρισκόταν κανένας αντίπαλος κοντά του ή πως το χέρι προήλθε από κακό κοντρόλ με το πόδι και στο πίσω μέρος του σώματος του VVD. Εκτός κι αν δεν το είδαν ποτέ, εκτός κι αν έκαναν τα στραβά μάτια...

Η φάση που ξεσήκωσε συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις τόσο από τους «λύκους» και τους οπαδούς τους, όσο και από αυτούς που βλέπουν (βλέπουμε) την Πρέμιερ Λιγκ να γίνεται... αστεία με τέτοιες αποφάσεις, ήταν αυτή που ακολούθησε στο τρίτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, με την «κόκκινη» άμυνα να μην μπορεί να διαχειριστεί μια φαινομενικά εύκολη μπαλιά που πέρασε από 7-8 κορμιά για να καταλήξει στον Νέτο και από εκεί στην δεξιά γωνία του Άλισον. Πανηγύρισε έξαλλα ο νεαρός (το πρώτο του γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ γαρ) αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει απότομα με το που «έπεσε» το νέο VAR check.

Τέταρτη περίπτωση μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική κατά την οποία δεν μετράει ένα τέρμα για χιλιοστά, ενώ έχει ήδη να αρχίσει να χάνεται το μέτρο και γενικά μέσα στην σεζόν, με τις ομάδες να αρχίζουν να πέφτουν μία-μία θύματα της... τριγωνομετρίας που σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογεί την κύρια αρχή του VAR στην Αγγλία. Σύμφωνα με τον κανονισμό άλλωστε: «Ο VAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιστρέψει μια προσωπική απόφαση εάν αναγνωριστεί ένα “καθαρό και προφανές λάθος”». Μόνο προφανής δεν ήταν η διαφορά στις μύτες των παπουτσιών των δύο ποδοσφαιριστών, όπως και στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια του Σαββάτου.

Τουλάχιστον αποζημίωσε το δεύτερο ημίχρονο, με την Γουλβς να βάζει το 100% των δυνατοτήτων της αλλά να μην φτάνει στο πολυπόθητο γκολ. Τρομερά στημένοι στα μετόπισθεν οι παίκτες του Νούνο, δεν επέτρεπαν με τίποτα σε αυτούς του Κλοπ να βρουν ευκαιρίες (όλες κι όλες δύο στο δεύτερο 45λεπτο), ενώ παράλληλα ήταν άκρως απειλητικοί κάθε φορά που έβγαιναν μπροστά, με αποκορύφωμα τα τελευταία λεπτά του ματς.

Η μία τελική διαδεχόταν την άλλη για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι έχασαν τα πάντα μπροστά στην αντίπαλη εστία. Ραούλ, Βινάγκρε και Ανταμά Τραορέ δεν μπόρεσαν να βρουν στόχο αν και οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, με τον πρώτο να μην μπορεί να νικήσει τον Άλισον στην δεξιά του γωνία έπειτα από τραγικό λάθος του Φαν Ντάικ (ο οποίος μάλιστα γλίστρησε στην πορεία), τον δεύτερο να μην μπορεί να στείλει εντός «κάδρου» το αριστερό του σουτ από σχετικά πλάγια θέση στο ύψος της μικρής περιοχής, και τον τρίτο να δέχεται κόντρα από τον Φαν Ντάικ (εξιλεώθηκε με την ακόμη μία φορά πολύ σωστή τοποθέτησή του) μετά από τρομερή ατομική ενέργεια και... βολίδα που εξαπέλυσε, ξεδιπλώνοντας μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα όλες τις αρετές του βαριού κορμιού του.

Τέλος, μπορεί η ψυχή της να πήγε στην Κούλουρη, αλλά η Λίβερπουλ θα κάνει Πρωτοχρονιά ούσα στο +13 από την δεύτερη Λέστερ (περιμένοντας και το τι θα κάνει η τρίτη Μάντσεστερ Σίτι), έχοντας και αγώνα λιγότερο (με την Γουέστ Χαμ) εξαιτίας της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Βεβαίως δεν πρέπει να αποδώσουμε παρά τα εύσημα στην Γουλβς και κυρίως στον Νούνο, που έκανε άρτια τακτική προσέγγιση στον αγώνα ακόμη κι αν προχώρησε σε εκτεταμένο ροτέισον όσον αφορά την αρχική του ενδεκάδα, αφού και όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς προτίμησε να κρατήσει φρέσκους τους πιο εκρηκτικούς του ποδοσφαιριστές και να τους ρίξει στην μάχη προς τα τελειώματα. Με εξαίρεση το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του, το είχε πάει όπως ήθελε το ματς και με λίγη περισσότερη τύχη θα μπορούσε κάλλιστα να προβεί σε μια νέα... αδιανότητη ανατροπή έπειτα από αυτή που έκανε στην Μάντσεστερ Σίτι. Βαθμολογικά, η Γουλβς έμεινε 8η, μόλις έναν βαθμό πίσω από την 5η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Γκόμεζ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ (86' Μίλνερ), Λαλάνα (67' Κεϊτά), Μανέ, Σαλάχ, Φιρμίνο (86' Οριγκί)

Γουλβς: Πατρίτσιο, Ντεντόνκερ (58' Ανταμά Τραορέ), Κόαντι, Κίλμαν, Μπένετ, Χόνι, Μουτίνιο, Νέβες (58' Σάις), Νέτο, Βινάγκρε, Ντιόγκο (72' Ραούλ)

Γιώργος Σιάφας