Υπό…εξαφάνιση οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη

Με το σταγονόμετρο βρίσκει κανείς Άγγλους ποδοσφαιριστές στα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα, πέραν του αγγλικού. Με μία απλή ματιά θα δει κανείς ότι μόλις 11 αγωνίζονται σε LaLiga, Serie A, Bundesliga και Ligue 1, αριθμός εξαιρετικά μικρός σε σχέση με την παραγωγή παικτών, που έχουν σαν χώρα.



Υπό…εξαφάνιση οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη

Η Bundesliga διαθέτει τους περισσότερους Άγγλους παίκτες στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, μετά την Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας μισή ντουζίνα στις «υπηρεσίες» της. Ο Τζέιντον Σάντσο (Μπορούσια Ντόρτμουντ), ο Αντεμόλα Λούκμαν (Λειψία), ο Λιούις Μπέικερ (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Τζόντζο Κένι (Σάλκε) και Ρις Όξφορντ (Άουγκσμπουργκ) και ο Κίναν Μπένετς (Γκλάντμπαχ) έχουν όλοι κάτι κοινό.

Οι μεταγραφές τους ή οι δανεισμοί τους είναι αποτέλεσμα μιας τάσης, που έχει αναπτυχθεί από πέρυσι και θέλει πολλούς νεαρούς παίκτες αγγλικών ομάδων να έρχονται στο γερμανικό πρωτάθλημα για να βρουν χρόνο συμμετοχής και να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Το πιο λαμπρό παράδειγμα είναι ο Τζέιντον Σάντσο, που άφησε την Κ23 και την Κ19 της Μάντσεστερ Σίτι κι έγινε βασικός στην ομάδα της Ντόρτμουντ μέσα σε δυο χρόνια, αποτελώντας παράλληλα έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της.

Αμέσως μετά, βρίσκεται η Serie A, που έχει τους μισούς Άγγλους ποδοσφαιριστές από το γερμανικό πρωτάθλημα, δηλαδή μόλις τρεις. Οι Ρονάλντο Βιεϊρά (Σαμπντόρια), Κρις Σμόλινγκ (Ρόμα) και Μπόμπι Ντάνκαν (Φιορεντίνα) συνθέτουν το αγγλικό «τρίο», που εκπροσωπεί την Αγγλία στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Η La Liga και η Ligue 1 έχουν από έναν ακόμη Άγγλο. Στην Ισπανία είναι ο Κίεραν Τρίπιερ, που άφησε την Τότεναμ το καλοκαίρι για να τεθεί υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ στην Γαλλία αγωνίζεται ο 21χρονος επιθετικός Στεφί Μαβιντίντι στην Ντιζόν, ως δανεικός μάλιστα από την Κ23 της Γιουβέντους.

Με τέτοια παραγωγή ποδοσφαιριστών που έχουν οι Άγγλοι, το νούμερο αυτό φαντάζει ανεξήγητα μικρό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Οι λόγοι που οι Άγγλοι δεν αποχωρίζονται την Πρέμιερ Λιγκ και τα άλλα εθνικά τους πρωταθλήματα

Αρχικά, είναι ευρέως γνωστό ότι οι Άγγλοι έχουν περί πολλού το ποδόσφαιρό τους και τις διοργανώσεις τους, θεωρώντας τες ανώτερες απ’ αυτές των υπόλοιπων χωρών. Αν σκεφτεί κανείς την σημασία που έχει η Πρέμιερ Λιγκ ή το Κύπελλο Αγγλίας για τις αγγλικές ομάδες και τους οπαδούς τους, μπορεί να καταλάβει, γιατί ένας Άγγλος δύσκολα αποφασίζει να φύγει για άλλο κορυφαίο πρωτάθλημα, πόσο μάλλον για κάποιο μικρότερο.

Ένας άλλος βασικός λόγος είναι οι παχυλοί μισθοί με τους οποίους αμείβονται οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές στο Νησί. Το «παπούτσι από τον τόπο σου» έχει μεγάλη σημασία στην Αγγλία και πληρώνεται γι’ αυτόν τον λόγο πολύ ακριβά.

Αυτό γίνεται επειδή οι Άγγλοι φίλαθλοι θέλουν να βλέπουν γηγενείς ποδοσφαιριστές με τις φανέλες των ομάδων τους, τόσο γιατί τους θεωρούν πολύ υψηλού επιπέδου, όσο και για τους ίδιους λόγους που επιθυμούν κάτι τέτοιο οι φίλαθλοι όλων των χωρών για τις ομάδες τους.

Αυτά τα μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν ως αποτέλεσμα οι ομάδες εκτός Νησιού να κρίνουν υπερβολικά πολλές φορές τα χρήματα με τα οποία αμείβονται οι Άγγλοι παίκτες και να προκρίνουν λύσεις άλλων παικτών για τον σχεδιασμό τους.

Επιμέλεια: Σωτήρης Μυκονίου