Το παράδοξο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει καλύτερα αποτελέσματα απέναντι σε ομάδες του πρώτου μισού του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ, τη στιγμή που η συγκομιδή της με το κάτω μισό είναι αποκαρδιωτική.



Το παράδοξο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

«Διάβολοι» στα δύσκολα, αγνώριστοι στα εύκολα. Στην Πρέμιερ Λιγκ δεν υπάρχουν εύκολα ματς και αυτό το διαπιστώνει με τον πιο σκληρό τρόπο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» παρουσιάζονται άκρως ανταγωνιστικοί σε αγώνες με αντιπάλους από το πρώτο μισό της βαθμολογίας, έχοντας 4 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα. Την ίδια στιγμή στους αγώνες με το δεύτερο μισό της βαθμολογίας έχουν μαζέψει μόλις 9 βαθμούς έχοντας 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες. Με λίγα λόγια αν η Γιουνάιτεντ παρουσιαζόταν πάντα όπως στα θεωρητικά πιο δύσκολα ματς, θα βρισκόταν πιο κοντά στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε το λόγο που η Γιουνάιτεντ παρουσιάζει αυτή την αντίθεση στους αγώνες της, ανατρέξαμε σε δηλώσεις του Ζοσέ Μουρίνιο μετά τη νίκη επί της Τότεναμ με 2-1 στο Ολντ Τράφορντ: “Η Γιουνάιτεντ έπαιξε το παιχνίδι που ήθελε, αμυνόμενη και συμπαγής προσπαθώντας να δημιουργήσει καταστάσεις σε αντεπιθέσεις”. Ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του Πεπ Γκουαρντιόλα μετά τη νίκη της Γιουνάιτεντ με 2-1 στο Έτιχαντ: “Δεχθήκαμε περισσότερες αντεπιθέσεις από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απ’ ότι συνηθίζαμε τα τελευταία χρόνια. Είχαν ταχύτητα με τους Μαρσιάλ και Ράσφορντ, πράγμα που είναι δύσκολο να ελέγξεις όταν χάνεις την μπάλα.”

Όπως βλέπουμε οι Μουρίνιο και Γκουαρντιόλα στάθηκαν στην ικανότητα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε καταστάσεις αντεπίθεσης, εκμεταλλευόμενη την ταχύτητα που έχει μεσοεπιθετκά. Ένα πλάνο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σε αγώνες που η Γιουνάιτεντ καλείται από την αρχή του αγώνα να δείξει ότι είναι το αφεντικό και να διασπάσει καλά οργανωμένες άμυνες. Όπως συνέβη και στο χθεσινό αγώνα απέναντι στην Έβερτον, όπου πολλοί περίμεναν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να συνεχίσει τις θετικές εμφανίσεις μετά τα νικηφόρα αποτελέσματα απέναντι σε Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτυ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» παρουσιάστηκαν προβληματικοί στη δημιουργία φάσεων και είχαν λανθασμένες τελικές επιλογές. Εξαίρεση το γκολ του Μέισον Γκρίνγουντ που με όμορφο σουτ εκτός περιοχής νίκησε τον Πίκφορντ και έδωσε το βαθμό της ισοπαλίας στη Γιουνάιτεντ.

Το ισόπαλο ματς απέναντι στην Έβερτον είναι ιστορικό για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 4000 αγώνα με τουλάχιστον έναν ποδοσφαιριστή από τις ακαδημίες της. Η μοίρα μάλιστα τα έφερε έτσι ώστε ο σκόρερ της Γιουνάιτεντ (Μέισον Γκρίνγουντ) να είναι ένα παιδί από τα σπλάχνα της. Ο 18χρονος επιθετικός έγινε ο νεότερος σκόρερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ στο Ολντ Τράφορντ, μετά τον Φεντερίκο Μακέντα(17 ετών 226 ημερών) τον Απρίλιο του 2009.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ «τρέχει» ένα πρότζεκτ με νεαρούς παίκτες και προσπαθεί να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα. Το ζήτημα είναι η σταθερότητα στα θεωρητικά πιο «εύκολα» ματς που αποτελούν την «Αχίλλειο Πτέρνα» της ομάδας. Σήμερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο «Ρομπέν των Δασών» της Πρέμιερ Λιγκ. Παίρνει από τους δυνατούς και δίνει στους αδύναμους…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΣΕΝΙΔΗΣ