Τα ξυράφια, τα μεταξωτά μαντήλια και ένα «αγνοούμενο» κύπελλο Αγγλίας

Στην σκληρή βιομηχανική πραγματικότητα των Δυτικών Μίντλαντς του 19ου αιώνα η «Άστον Βίλα» ήταν η μόνη «ακτίνα φωτός» για την «ταλαιπωρημένη» εργατική τάξη. Μέχρι που κάποιοι τύποι με κοφτερές τραγιάσκες τους το πήραν και αυτό… Πόλη του Μπέρμιγχαμ. Γνωστή κυρίως για τρεις λόγους. Τη βιομηχανική της δραστηριότητα, την ποδοσφαιρική ομάδα της Άστον Βίλα και… τους Peaky Blinders. Πως όμως είναι δυνατόν τα δυο τελευταία να συνδέονται μεταξύ τους; 



Τα ξυράφια, τα μεταξωτά μαντήλια και ένα «αγνοούμενο» κύπελλο Αγγλίας

Το σενάριο τρελό όσο ακριβώς ακούγεται, όμως με αρκετές «πιτσιλιές» αλήθειας. Λονδίνο, 1895. Οι «Villagers» κερδίζουν την Γουέστ Μπρομ με 1-0 στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας κατακτώντας το για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

Η αρχή της αυτοκρατορίας τους φαίνεται να ξεπροβάλει ελπίζοντας για ακόμη περισσότερους τίτλους στο άμεσο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκείνο το βράδυ θα «χυθούν» μπόλικα λίτρα μπύρας και καλού αγγλικού τζιν. Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί έχουν τελειώσει. Το τρόπαιο όμως δεν ακολούθησε την κλασσική του πορεία. Δεν φυλάχτηκε σε κάποιο μουσείο.

Οι άνθρωποι της «Βίλα» αποφάσισαν να μπει στη βιτρίνα του Γουίλιαμ Σίλοκ, ενός τσαγκάρη που είχε μαγαζί στο τοπικό Νιούτον, ώστε να μπορέσει να το θαυμάσει όλος ο κόσμος του Μπέρμιγχαμ. Αυτό το κατάστημα όμως δεν έμελλε να γίνει το «σπίτι» αυτού του κυπέλλου για πολύ καιρό. Λίγους μήνες αργότερα, πιο συγκεκριμένα το πρωινό της 11ατης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ολόκληρη η πόλη συζήταγε ένα μόνο πράμα. Το κύπελλο είχε κλαπεί τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. Τότε άρχισε το μυστήριο για το ποιος το πήρε. Αμέτρητες οι θεωρίες με την πιο κλασσική να είναι πως κάποιος μικροκλέφτης έκανε την τύχη του.

Οι Αρχές έπαψαν να αναζητούν τον ένοχο με το τρόπαιο να μην έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ενώ η FA το αντικατέστησε με καινούργιο. Μερικά χρόνια αργότερα, μια κυρία ονόματι Βάιολετ Στέιτ ήρθε για να «ταράξει» τα νερά της τοπικής κοινωνίας. «Οι Peaky Blinders έκλεψαν το τρόπαιο, ο άντρας μου ήταν μέλος αυτής της συμμορίας». Και ποιος μπορεί να ξέρει; Ίσως η ληστεία να έγινε «By order ofthe Peaky Fookin’ Blinders».

Σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό Καρλ Σιν οι Peaky Blinders υπήρχαν. Λίγο νωρίτερα (το 1890) αλλά υπήρχαν. Όχι όμως και η οικογένεια Shelby όπως μας την έχει παρουσιάσει «αριστοτεχνικά» το «BBC». Αλλά γενικότερα η κατάσταση ήταν κάπως έτσι στο Μπέρμιγχαμ. Κοστούμια με γιλέκο και ρολόγια τσέπης, καπνός, λεκέδες από μπύρα, φωτιά και πολύ «μουτζούρα». Ο «μύθος» λέει μάλιστα ότι πήραν το όνομα τους από ξυράφια που είχαν κρυμμένα στις τραγιάσκες τους τα λεγόμενα «Peaked hats». Έσκιζαν το μέτωπο του αντιπάλου και τον άφηναν να τυφλωθεί με το ίδιο του το αίμα.

Όλα αυτά λοιπόν σε συνδυασμό με τα λεγόμενα της Βάιολετ και του ιστορικού Καρλ κάνουν το «μύθο» της κλοπής του κυπέλλου να έχει… μια κάπως αληθινή υπόσταση. Το Peaky Blinders δεν είναι η σειρά που πρέπει να δεις άμεσα. Είναι αυτή που έπρεπε να έχεις δει ήδη. Για όλους εμάς τους «φαν» της σειράς θα ήταν η απόλυτη ιστορία και σίγουρα όλοι θα ήθελαν αυτοί, να είχαν κάνει τη συγκεκριμένη κλοπή.

Και ποιος ξέρει; Ίσως να υπήρξε κάποιος μάρτυρας και το επόμενο πρωί να ψιθύρισε φοβισμένος μέσα από το στόμα του κάτι. Ίσως και να είδε ποιος το έκανε. Ίσως και να εκμυστηρεύτηκε σε κάποιον κοντινό του άνθρωπο τη φράση «A tall handsome man, in a dusty black coat with a red right hand».

Tάσος Μακαρατζής