Νίκη-πρόκριση που θα... φτιάξει τον χαρακτήρα της!

Την πρόκρισή της στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ πανηγύρισε στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι του Ζοσέ Μουρίνιο η Τότεναμ, που έκανε την ανατροπή κόντρα σε έναν σκασμένο -αλλά και γενικά τρομερό- Ολυμπιακό και επικράτησε με σκορ 4-2. Επιτυχία που θα φτιάξει τον χαρακτήρα της ομάδας του Πορτογάλου, με το γήπεδο να θυμίζει πραγματική έδρα και τον πρώτο να κερδίζει τις εντυπώσεις. Οριστικά πρώτη και η Μάντσεστερ Σίτι, που ωστόσο δεν κέρδισε την Σαχτάρ Ντόνετσκ (1-1).



Νίκη-πρόκριση που θα... φτιάξει τον χαρακτήρα της!

Ιδανική ήταν η πρώτη εντός έδρας αναμέτρηση του «Special One» ως προπονητής της Τότεναμ, με τους Λονδρέζους να ξεπερνούν το σοκ του πρώτου ημιχρόνου και να ανατρέπουν το εις βάρος τους 0-2. Συγκλονιστική η εμφάνιση του Ολυμπιακού μέχρι να πάνε στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες, με μοναδικό ψεγάδι την αδυναμία του Μεριά να απομακρύνει μια φαινομενικά εύκολη σέντρα και να επιτρέπει στον Ντέλε να ανοίξει τον δρόμο για την ισοφάριση κάνοντας το 2-1 στις καθυστερήσεις.

Νωρίτερα οι φιλοξενούμενοι είχαν δει τους Ελ Αραμπί και Σεμέντο να σκοράρουν σε απόσταση 13 λεπτών (6’19’) για να παγώσουν την εξέδρα των Spurs, με εκείνη των Πειραιωτών να είναι αυτή που ακουγόταν περισσότερο και έδινε τον παλμό.

Η Τότεναμ έμοιαζε απολύτως χαμένη στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που οδήγησε τον Μουρίνιο να περάσει στα μισά του ημιχρόνου τον Έρικσεν αντί του Ντάιερ. Μέχρι να πάρει μπροστά ο Δανός τα λεπτά πέρασαν, και όλοι περίμεναν την όποια αντίδραση θα έβγαζαν οι παίκτες του Ζοσέ με όσα θα άκουγαν στα αποδυτήρια. Ευνοϊκές από νωρίς οι συνθήκες για τους γηπεδούχους, με τον Κέιν να βρίσκει το βάθος της εστίας του Σα στο 50’, σε μια φάση που έχει ξεσηκώσει συζήτηση μιας και δεν έπρεπε να μετρήσει. Στην αρχή, ο Μόουρα κάνει φάουλ πριν κερδίσει το πλάγιο άουτ από το οποίο ξεκίνησε η αντεπίθεση, αλλά αυτό δεν σφυρίζεται ούτε σε real time ούτε ετεροχρονισμένα, αφού ήρθε μια γρήγορη εκτέλεση που άλλαξε την κατοχή. Ήταν ο Βραζιλιάνος εκείνος που έφυγε από δεξιά για να σπάσει στον αρχηγό του, με τον Μουρίνιο να πανηγυρίζει αγκαλιάζοντας το ball boy που έδωσε τάχιστα την μπάλα για να μην χαθούν πολύτιμα δευτερόλεπτα.

Ο ρυθμός δεν άλλαξε και η Τότεναμ με ανεβασμένη ψυχολογία έφτασε σταδιακά στην ολική ανατροπή, με τον Οριέ να εκτελεί πανέμορφα σε πρώτο χρόνο μετά από σέντρα του Έρικσεν και κεφαλιά του Σον και να κάνει το 3-2 στο 73’. Ίσα που πρόλαβε να... κάτσει στους «ερυθρόλευκους» το τρίτο γκολ, για να έρθει το τέταρτο τέσσερα λεπτά αργότερα (77’). Στα αξιοσημείωτα της γενικά επιτυχημένης εμφάνισης των Λονδρέζων ήταν η κάκιστη παρουσία του Αλντερβάιρελντ στο κέντρο της άμυνας, με τον Βέλγο να φέρει σαφή ευθύνη για τα γκολ του Ολυμπιακού και να μοιάζει ως επί το πλείστον εντελώς αποπροσανατολισμένος κατά τα διαστήματα πίεσης της ομάδας του Μαρτίνς.

Σημασία για την Τότεναμ έχει πως ήρθε η πρόκριση πριν το πολύ δύσκολο ματς στην έδρα της Μπάγερν Μονάχου, η οποία στον άλλο αγώνα του ομίλου συνέτριψε τον Ερυθρό Αστέρα στην Σερβία με σκορ 6-0 κυρίως χάρη στα τέσσερα τέρματα του ασταμάτητου Λεβαντόφσκι, που έχασε και πέναλτι. Όσον αφορά την βαθμολογία, η Τότεναμ είναι εντελώς αδιάφορη πλέον μιας και ό,τι και να γίνει θα είναι δεύτερη στο γκρουπ.

Στην πρώτη θέση του δικού της ομίλου τερμάτισε η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία συνέχισε να δημιουργεί κάποια ερωτηματικά σχετικά με την απόδοσή της μένοντας στο 1-1 με την Σαχτάρ Ντόνετσκ. Από ένα ημίχρονο οι δύο πλευρές, με τους Ουκρανούς να είναι πολύ συμπαγείς στο πρώτο και τους «πολίτες» να ανεβάζουν ταχύτητα στο δεύτερο. Εκεί ήταν που μπήκαν και τα δύο τέρματα, με τον Γκιουντογκάν να ανοίγει το σκορ στο 56’ και τον Σόλομον να διαμορφώνει το αποτέλεσμα από το 69’, σε μία από τις σπάνιες φάσεις που έβγαλαν οι φιλοξενούμενοι μετά την ανάπαυλα. Χαμός την τελευταία αγωνιστική για το ποια θα ακολουθήσει την αγγλική ομάδα στην επόμενη φάση, με Σαχτάρ, Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Αταλάντα να έχουν 6, 5 και 4 βαθμούς αντιστοίχως.

Γιώργος Σιάφας