Τα 10 παιχνίδια της Αγγλίας που έγραψαν ιστορία... (vids)

Κάθε κατάσταση, έχει δυο πλευρές. Κάθε νόμισμα, δυο όψεις. Η ζωή, δεν έχει μονάχα χαρούμενες στιγμές. Κάπως έτσι και στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Ενόψει του 1.000ου παιχνιδιού της, το england365.gr θυμάται 10 αναμετρήσεις που έγραψαν τη δική τους ιστορία στα χρόνια ύπαρξης των «τριών λιονταριών».  



Τα 10 παιχνίδια της Αγγλίας που έγραψαν ιστορία... (vids)

Όλα ξεκίνησαν εκείνη την 30η Νοεμβρίου του 1872. Πριν από 147 χρόνια. Στη Γλασκώβη. Τότε που κατεγράφη το πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό παιχνίδι και οι Άγγλοι αντιμετώπισαν τους Σκωτσέζους στο Cricket Ground, στο Πάρτικ.

Η σέντρα της αναμέτρησης καθυστέρησε 20 λεπτά, λόγω της ομίχλης που επικρατούσε και δίχως να μπορέσει κάτι να κάνει τη διαφορά, το αποτέλεσμα του πρώτου, ιστορικού αγώνα ήταν το 0-0...

Έτσι έγινε η εκκίνηση. Και ακολούθησαν πολλά. Άλλα γέμισαν τους Άγγλους ποδοσφαιρική ευτυχία, άλλα πόνο και ντροπή...

Τα «τρία λιοντάρια», στο Μουντιάλ του 1950 είχαν ξεκινήσει ως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και απέναντι στους ερασιτέχνες των ΗΠΑ υπέστησαν τεράστια κατραπακιά, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 1-0 στο Μπέλο Οριζόντε!

To 1966 γράφτηκε η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Αγγλίας με το Μουντιάλ που διεξήχθη... εντός των τειχών και ολοκληρώθηκε με τον απόλυτο θρίαμβο από τον Μπόμπι Μουρ, τον Μπόμπι Τσάρλτον, τον Άλαν Μπολ, τον Τζεφ Χαρστ, τον Ρότζερ Χαντ και τους υπόλοιπους που έφτασαν στο 4-2 επί των Δυτικογερμανών.

Η μεγαλύτερη επιτυχία επισκιάστηκε για πολλές δεκαετίες για το γκολ που θεωρήθηκε... φάντασμα και που όμως η τεχνολογία τον 21ο αιώνα απέδειξε πως τελικά ήταν κανονικό.

Στο αμέσως επόμενο Μουντιάλ, ωστόσο, το 1970 στο Μεξικό, ήρθε η εκδίκηση και οι Άγγλοι αποκλείστηκαν στην παράταση των προημιτελικών με το τελικό 3-2...

Ο... κακός μπελάς συνεχίστηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία, εκεί όπου ξεπερνώντας τα εμπόδια των Βελγίου και Καμερούν στα νοκ-άουτ, οι Δυτικογερμανοί... ήρθαν ξανά. Πήραν τη νίκη – πρόκριση από την άσπρη βούλα με το 4-3 στη διαδικασία από την οποία η τότε ομάδα του Μπεκενμπάουερ πέρασε στον τελικό και κατέκτησε την κορυφή του κόσμου με το 1-0 επί της Αργεντινής στη Ρώμη.

Το Euro 1996 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για επανάληψη του προ 30 ετών, έπους, για την εθνική ομάδα της Αγγλίας, όμως, το φινάλε είχε μεγάλη πίκρα. Παρά το γεγονός πως στους ομίλους είχε έρθει τεράστια νίκη με σκορ 4-1 επί των Ολλανδών, με τους Σίρερ και Σέριγχαμ να πετυχαίνουν από δυο γκολ και στα προημιτελικά να εξασφαλίζεται πρόκριση στα πέναλτι (4-2) απέναντι στους Ισπανούς, ήρθε πάλι ο ... κακός δαίμονας που λέγεται Γερμανία. Τα «πάντσερ» έστειλαν εκτός συνέχειας τα «λιοντάρια», αφού, μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας, ο νυν προπονητής, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, έχασε το τελευταίο πέναλτι και οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που πέρασαν στον τελικό και πήραν το τρόπαιο με το 2-1 επί της Τσεχίας.

Επειδή ο καιρός έχει πάντοτε γυρίσματα, η Αγγλία κατέγραψε θρίαμβο στο Μόναχο τον Σεπτέμβρη του 2001 φτάνοντας στο τρομερό 5-1 επί της Γερμανίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 που διεξήχθη σε Κορέα και Ιαπωνία. Αυτή, ήταν η πιο εντυπωσιακή νίκη των τελευταίων 30 ετών!

Και φτάνοντας στα αρκετά πιο πρόσφατα, πρώτος ο Σάουθγκεϊτ που ακόμα θυμάται το χαμένο πέναλτι του '96, γεύτηκε όσο περισσότερο μπορούσε την μεγάλη νίκη επί των Κολομβιανών στη διαδικασία των πέναλτι στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, στους «16» της διοργάνωσης.

Περίοπτη θέση, καταλαμβάνει και η μεγαλειώδης νίκη επί των Ισπανών στη Σεβίλλη με το τελικό 3-2 και απίθανα γκολ από τους Στέρλινγκ και Ράσφορντ, σε μια εξαιρετική βραδιά για τους Άγγλους που έδειξαν ότι λίγο καιρό νωρίτερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν ήταν τυχαίο ότι έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό...


Ενδιαφέροντα στατιστικά:

Ο Πίτερ Σίλτον είναι ο κορυφαίος σε συμμετοχές με 125

Τα περισσότερα ματς της Αγγλίας είναι τα 114 κόντρα στη Σκωτία

Οι περισσότερες νίκες έχουν κατακτηθεί απέναντι στην Ουαλία, φτάνοντας στις 67

Τα περισσότερα γκολ τα έχει πετύχει ο Ρούνεϊ, σταματώντας στα 53

Τα περισσότερα χατ-τρικ τα έχει ο Τζίμι Γκριβκς (6)

Ο χειρότερος αντίπαλος των «τριών λιονταριών» είναι η Βραζιλία, αφού, έχουν επιτευχθεί μόλις τέσσερις νίκες σε σύνολο 26 αγώνων

Ο νεότερος που έπαιξε ποτέ ήταν ο Θίο Γουόλκοτ σε ηλικία 17 ετών και 75 ημερών απέναντι στην Ουγγαρία

Ο γηραιότερος ήταν ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους, ο πρώτος που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, σε ηλικία 42 ετών και 103 ημερών

Στα μεγάλα τουρνουά, αυτός που έχει σκοράρει περισσότερο από κάθε άλλον, είναι ο Γκάρι Λίνεκερ με 10 τέρματα

Κώστας Ζάλιαρης