Παράσταση τίτλου από την Λίβερπουλ, φωνάζει για αλλοίωση αποτελέσματος η Σίτι

Ασταμάτητη στον δρόμο προς την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ είναι η Λίβερπουλ, που επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση και σκορ 3-1 της άμεσης ανταγωνίστριάς της, Μάντσεστερ Σίτι. Φαμπίνιο, Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ τα γκολ στο «Άνφιλντ» για τους γηπεδούχους, μείωσε ο Μπερνάρντο Σίλβα προς το τελευταίο δεκάλεπτο. «Νίπτω τας χείρας μου» από τον VAR πριν τα γκολ, μιας και δεν δόθηκε πέναλτι εις βάρος του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ σε μια περίεργη φάση.



Παράσταση τίτλου από την Λίβερπουλ, φωνάζει για αλλοίωση αποτελέσματος η Σίτι

Στο πιο σπουδαίο παιχνίδι της σεζόν μέχρι τώρα, το κλίμα ήταν ιδιαίτερο από την αρχή, με τον κόσμο να υποδέχεται τους δυνητικούς πρωταθλητές με τιμές και στην συνέχεια να παίρνει θέση στην εξέδρα για να δώσει βροντερό «παρών», ειδικά μετά το πέρας του πρώτου ημιχρόνου. Ξεκίνησε πολύ όμορφα ο αγώνας με τους οπαδούς να τραγουδούν με μια φωνή το You’ll Never Walk Alone και στην συνέχεια να τιμούν με μια εκκωφαντική σιωπή τα θύματα των πολέμων, όπως γίνεται κάθε χρόνο κατά την Remembrance Sunday. (Δείτε τα δύο τρομερά βίντεο εδώ)

Τις προσδοκίες για το παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων άρχισαν να τις καλύπτουν από την αρχή, για να ανέβουν οι τόνοι από το πρώτο κιόλας πεντάλεπτο. Σε μια πολύ δύσκολη φάση οι διαιτητές και ο VAR αποφάσισαν να μην καταλογίσουν πέναλτι εις βάρος της Λίβερπουλ για χέρι του ΤΑΑ παρά το ξεκάθαρο ριπλέι, σκεπτόμενοι ίσως πως δεν πρέπει να χαλάσει το κλίμα του ματς -μιας και η μπάλα είχε χτυπήσει πρώτα σε χέρι του Μπερνάρντο Σίλβα πριν πάρει πορεία προς τον Άγγλο δεξιό μπακ. Βεβαίως, στο χέρι του Πορτογάλου η μπάλα πρώτα χτυπάει στον Ντέγιαν Λόβρεν. Καθ’ όπως φαίνεται, είπαν να μην τα... μπερδέψουν και άφησαν τον αγώνα να συνεχιστεί σαν να μην έγινε τίποτα.

Τα χέρια των Μπερνάρντο και ΤΑΑ (στο πρώτο βίντεο φαίνεται το δεύτερο χέρι του Άγγλου μπακ, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω):

 

 

 

 

Δεν χρειάστηκαν παρά μερικά δευτερόλεπτα -ενώ η Σίτι γκρίνιαζε- για να βγουν στην κόντρα οι γηπεδούχοι, με τον Φαμπίνιο να είναι αμαρκάριστος (ως συνήθως, χωρίς ιδιαίτερη εξήγηση) εκτός της μεγάλης περιοχής και να δέχεται σαν δώρο την απομάκρυνση της αντίπαλης άμυνας, κάνοντας ένα κοντρόλ για να στρώσει την μπάλα μπροστά του και να την στείλει -στην ευθεία- στην δεξιά γωνία του Κλαούντιο Μπράβο με ένα άρτια εκτελεσμένο σουτ. Η γκρίνια των φιλοξενούμενων συνεχίστηκε και μετά το γκολ, το οποίο άργησε να επικυρωθεί, και ήταν εμφανές πως επηρέασε την ψυχολογία τους. Επτά λεπτά αργότερα ο ΤΑΑ άλλαξε ιδανικά το παιχνίδι για τον Άντι Ρόμπερτσον και εκείνος βρήκε τον Σαλάχ στο δεύτερο δοκάρι για το 2-0, σε μια φάση που και πάλι φώναξαν οι «πολίτες» -τούτη τη φορά για οφσάιντ του Αιγύπτιου. Η οπτική γωνία ξεγελά, αλλά φαίνεται να μην υπάρχει παράβαση μιας και ο Σαλάχ παίζει με την φωτιά αλλά δείχνει να είναι στο όριο. Από την άλλη, ένα τέτοιο γκολ στέρησαν στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ το Σάββατο κόντρα στην Τότεναμ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνη ήταν και η σωστή απόφαση.

Το ημίχρονο πέρασε με τα τρεξίματα να μην σταματούν λεπτό, αλλά τις φάσεις να μην βγαίνουν για τις δύο πλευρές, με την Λίβερπουλ πλέον να έχει αφήσει κατά ένα μέρος την επίθεση στην τύχη της και να οργανώνεται στα μετόπισθεν για να κόψει ενδεχόμενη άμεση αντίδραση της Σίτι. Άκρως επιτυχημένη η λειτουργία των παικτών του Κλοπ, που έμοιαζαν ικανοί να κρατήσουν το clean sheet μετά από οκτώ ματς, άκρως επιτυχημένη και η επίθεση νωρίς-νωρίς μετά την επιστροφή από τα αποδυτήρια. Έξι λεπτά τους πήρε τους γηπεδούχους και πάλι για να βρουν δίχτυα, με τον Μανέ να πετάγεται στο δεύτερο δοκάρι και να νικάει τον Μπράβο με το κεφάλι, με τον τερματοφύλακα των πρωταθλητών να έχει... λούσει την φάση τόσο κατά την έξοδό του (ή καλύτερα την... μισή έξοδό του) όσο και κατά την απόκρουση που δοκίμασε να βγάλει αν και εκτός θέσης.

Το 3-0 φαινόταν άσπαστο και έτσι ήταν όσον αφορά την επικράτηση της Λίβερπουλ, αν και η Σίτι ανέβηκε πάρα πολύ στο γήπεδο και δεν τα παράτησε ποτέ. Λίγο καλύτερες επιλογές να κάνανε στα 3/3 οι ποδοσφαιριστές του Πεπ Γκουαρδιόλα και μπορεί να βλέπαμε μια σπουδαία ανατροπή. Αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με τον Μπερνάρντο μετά από φάση διαρκείας.

 

Όλα τα γκολ της συνάντησης:

 

 

 

Στο 77’ το γκολ, για να έρθει στο επόμενο πεντάλεπτο η νέα έκρηξη του Πεπ που φώναζε στους διαιτητές να... πάνε να να να να, σηκώνοντας δείκτη και μέσο για να δείξει τα δύο πέναλτι που δεν πήρε η ομάδα του. «Δυο φορές, δυο φορές, άντε γαμ...τε, άντε γαμ...τε, άντε γαμ...τε», φώναζε ο Καταλανός κι αυτό γιατί ο ΤΑΑ σταμάτησε και πάλι την μπάλα με το χέρι εντός περιοχής σε γέμισμα του Ραχίμ Στέρλινγκ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει τίποτα άλλο αφού αυτό ήταν σε φυσική θέση και πολύ κοντά στο σώμα. Καμία παράβαση σε αυτήν την περίπτωση, μιας και κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει ευθύνη γιατί δεν μάζεψε τα χέρια του πίσω από την πλάτη έχοντας -ήδη- χαμηλώσει πολύ το σώμα του για να μην «φάει» την ντρίμπλα.

 

Οι διαμαρτυρίες του Πεπ για το δεύτερο χέρι:

 

 

Δεν άλλαξε κάτι μέχρι το φινάλε παρά την -ξανά λέμε- ασταμάτητη προσπάθεια της Σίτι, με τον Πεπ να ανταλλάσσει μια παγωμένη χειραψία με τον... παλιόφιλο Κλοπ (σ.σ καλές οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο κι ας του έχει πάρει την ταυτότητα του Καταλανού ο Γερμανός) και στην συνέχεια να χαιρετάει άπαντες εντός του αγωνιστικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης και της διαιτητικής τριάδας, την οποία άφησε επίτηδες τελευταία. Παραμέρισε την ευγένεια με την οποία προσέγγισε όλους τους άλλους ο τεχνικός των πρωταθλητών και αφού τους έσφιξε το χέρι τους είπε μέσες-άκρες ότι διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. «Σας ευχαριστώ πολύ», το ειρωνικό σχόλιό του, αν και ο ίδιος είπε στις δηλώσεις του μετά ότι απλώς τους συνεχάρη.

Στο γήπεδο βρέθηκε και ο Σον Κοξ έναν χρόνο και κάτι μετά την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από οπαδό της Ρόμα στον περιβάλλοντα χώρο, για να δει την αγαπημένη του ομάδα να πραγματοποιεί το καλύτερο ξεκίνημά της στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Στους εννέα βαθμούς η διαφορά ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Σίτι, η οποία είναι στην τέταρτη θέση με έναν βαθμό διαφορά από τις εντυπωσιακές Τσέλσι και Λέστερ.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ – Άρνολντ, Φαν Ντάικ, Λόβρεν, Ρόμπερτσον, Βαϊνάλντουμ, Χέντερσον (61' Μίλνερ), Φαμπίνιο, Φιρμίνο (79' Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν), Μανέ, Σαλάχ (87' Γκόμεζ)

Μάντσεστερ Σίτι: Μπράβο, Γουόκερ, Στόουνς, Φερναντίνιο, Ανχελίνο, Ροντρίγκο, Γκουντογκάν, Ντε Μπρόινε, Μπερνάρντο, Στέρλινγκ, Αγουέρο (71' Γκαμπριέλ Ζεσούς)

Γιώργος Σιάφας