Αγγλικοί τελικοί και φέτος στην Ευρώπη; Γιατί όχι...

Λίγο πιο δύσκολα στο Τσάμπιονς Λιγκ, ίσως λίγο πιο εύκολα στο Γιουρόπα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι αγγλικοί σύλλογοι βάζουν ξανά υποψηφιότητα για να φτάσουν μέχρι το τέλος των διοργανώσεων, με αυτά που έδειξαν μεσοβδόμαδα και οι εφτά στα παιχνίδια τους μεσοβδόμαδα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Αγγλικοί τελικοί και φέτος στην Ευρώπη; Γιατί όχι...

Είναι σπανιότατο αυτό που συνέβη την 3η αγωνιστική των ομίλων των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Και οι εφτά εκπρόσωποι του αγγλικού ποδοσφαίρου πήραν νίκες στα ματς της 3ης αγωνιστικής των ομίλων και ο καθένας με τον τρόπο του έδειξε στο γκρουπ που συμμετέχει πως είτε είναι αφεντικό, είτε διεκδικεί απόλυτα την πρόκριση στα νοκ-άουτ. 

Τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική νίκη την πήρε η Τσέλσι στο Άμστερνταμ με εξαιρετική εμφάνιση, σε μια νύχτα που τα παιδιά του Λάμπαρντ μεγάλωσαν και ωρίμασαν... λίγο περισσότερο για να συνεχίσουν την προσπάθεια που γίνεται από το φετινό καλοκαίρι. Η τιμωρία των μεταγραφών έχει ήδη μετατραπεί σε μια τεράστια ευκαιρία για την ανάδειξη νέων παιδιών και από τη στιγμή που ο Λάμπαρντ το υπηρετεί απόλυτα αυτό το πλάνο, οι «μπλε» συνεχίζουν τη δική τους ιδιαίτερη διαδικασία. Ο ρεαλιστικός και αρχικό στόχος είναι η πρόκριση κι έπειτα κάθε βήμα θα ελέγχεται ξεχωριστά. 

Η Μάντσεστερ Σίτι με το 5-1 κόντρα στην Αταλάντα με τον τρομερό Ραχίμ Στέρλινγκ έκανε το απόλυτο στα μισά της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Άγγλο ν' αποδεικνύει ξανά πόσο καθοριστικός μπορεί να γίνει για την ομάδα του και πόσο διαφορετικά λειτουργεί το μυαλό του στο γήπεδο. Τέτοια παιχνίδια πλέον δεν μπορούν να φοβίζουν τη Σίτι που αισθάνεται την υποχρεώση να βλέπει εξ αρχής μακριά στην κορυφαία διοργάνωση, στοχεύοντας στην κατάκτησή της που έχει μείνει... απωθημένο. 

Η Τότεναμ βρήκε πρόσφορο έδαφος και ξέσπασε απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα με το τελικό 5-0. Ήταν ένα απαραίτητο αποτέλεσμα για την ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο έπειτα από πολύ δύσκολες μέρες και άσχημα παιχνίδια που προκάλεσαν έντονο προβληματισμό και αρνητική κριτική για τη δουλειά του Αργεντινού και την επίδρασή του στους παίκτες και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους.

Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, από την πλευρά της, ταξίδεψε στο Γκενκ και δεν είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει στο 4-1, με τον Τσάμπερλεϊν να πετυχαίνει και δυο γκολ που θα τον βοηθήσουν πάρα πολύ στο κομμάτι της ψυχολογίας του ώστε ν' αρχίσει να διεκδικεί περισσότερα στα πλάνα του Κλοπ. Σαλάχ και Μανέ αντάλλαξαν ασίστ και πέτυχαν κι εκείνοι τα γκολ τους. Κακός μπελάς αποδεικνύονται βέβαια οι Νάπολι και Ζάλτσμπουργκ που δείχνουν πως δεν «λυγίζουν» καθόλου εύκολα. 

Από εκεί κι έπειτα στο Γιουρόπα Λιγκ, ήρθαν άλλες τρεις μεγάλες νίκες για τις ομάδες που εκπροσωπούν την Αγγλία.

Η Άρσεναλ δυσκόλεψε τον εαυτό της στο «Έμιρεϊτς» απέναντι στη Γκιμαράες σε ακόμα ένα παιχνίδι στο οποίο ο Οζίλ έμεινε εκτός πλάνων του Ουνάι Έμερι. Ο Πεπέ έφερε τούμπα το ματς με δύο εκτελέσεις φάουλ για να έρθει το 3-2 για τους Λονδρέζους συνεχίζοντας με το απόλυτο μετά τις νίκες με Άιντραχτ και Σταντάρ Λιέγης.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τα μύρια όσα αγωνιστικά της προβλήματα κατάφερε να πάρει το 1-0 στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν και να πάρει το πρώτο της «διπλό» έπειτα από τις αρχές του Μαρτίου, όταν τότε είχε γράψει έπος στο Παρίσι για τους «16» του Champions League. Όσο για τη Γουλβς, η ομάδα του Νούνο Σάντο που παραμένει εκείνη με τη μεγαλύτερη «βόμβα» στην Πρέμιερ Λιγκ έχοντας πάρει τεράστια νίκη στο «Etihad» κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, έκανε τεράστια ανατροπή με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Έχοντας ξεκινήσει νωρίτερα απ' όλους, το σύνολο του Νούνο Σάντο έφυγε με πολύ μεγάλο αποτέλεσμα και μάλιστα με ανατροπή (2-1) από τη Μπρατισλάβα. Η εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα από τη Μπράγκα έχει ήδη σβήσει μετά τις νίκες απέναντι σε Μπεσίκτας και Σλόβαν και οι «λύκοι» όσο κρατούν οι δυνάμεις τους, δείχνουν ικανοί να την πάνε μακριά τη βαλίτσα τους...