Η 44η και τελευταία ημέρα του Κλαφ στη Λιντς... (vid)

Σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου του 1974, ο Μπράιαν Κλαφ λάμβανε την ενημέρωση πως η συνεργασία του με τη Λιντς ολοκληρώθηκε. Έπειτα από μόλις 44 ημέρες θητείας. Σε μια ομάδα στην οποία... ίσως δεν ήθελε να θητεύσει ποτέ στην καριέρα του. Σε μια κατάσταση από τις χειρότερες που είχε ν' αντιμετωπίσει ένας προπονητής στα «παγώνια»...  



Η 44η και τελευταία ημέρα του Κλαφ στη Λιντς... (vid)

Ο τεράστιος Μπράιαν Κλαφ τόλμησε, προσπάθησε, αλλά δεν του βγήκε σε καλό. Τίποτα δεν μπορούσε να δώσει ένα θετικό σημάδι για την παρουσία του στον πάγκο της Λιντς έπειτα από τις τεράστιες επιτυχίες που είχε καταγράψει στο «τιμόνι» της Νότιγχαμ Φόρεστ και αυτά τα... σύννεφα, μεταφέρθηκαν από τη θεωρία στην πράξη.

Θητεία μόλις 44 ημερών. Από τις συντομότερες που έχει γράψει ποτέ η ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο Μπράιαν Κλαφ συμφώνησε ν' αναλάβει τη Λιντς μετά τον μεγάλο του αντίζηλο και μισητό – σε ποδοσφαιρικά θέματα – εχθρό του, Ντον Ρέβι.

Από την πρώτη του κουβέντα προς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, όλα ήταν... θεόστραβα. «Πετάξτε τα μετάλλιά σας στα σκουπίδια γιατί τα πήρατε με βρώμικο τρόπο» τους είπε, δείχνοντάς τους πως σιχαινόταν το ποδόσφαιρο του Ρέβι και θεωρούσε τις τακτικές του αντιαθλητικές.

Ήταν λογικό έπειτα από αυτό να βρει τους ποδοσφαιριστές απέναντί του, ενώ και σε επίπεδο διοίκησης δεν είχε ... πολλούς φίλους στη νέα του ομάδα. Χάθηκε το Charity Shield από τη Λίβερπουλ, σ' ένα ματς που από σεβασμό προς τον Ντον Ρέβι, ο Κλαφ του τηλεφώνησε και του είπε αν ήθελε να είναι εκείνος που θα έβγαζε την ομάδα του στο «Γουέμπλεϊ»...

Έπειτα από μόλις μια νίκη σε έξι ματς και έχοντας χάσει και τον πιστό συνεργάτη του, Πίτερ Τέιλορ, ο οποίος είχε αποδεχθεί πρόταση της Μπράιτον, η πίεση είχε γίνει τεράστια στον πάγκο της Λιντς, με το χειρότερο ξεκίνημα της ομάδας τα τελευταία 15 χρόνια, τη σεζόν 1975-1975.

Μια εντός έδρας ισοπαλία με τη Λούτον, στις 12 του Σεπτέμβρη του 1974, οδήγησε στην απομάκρυνση του Μπράιαν Κλαφ από την τεχνική ηγεσία των «παγωνιών». Και δεν ήταν μονάχα αυτό για να του χαλάσει τη μέρα, αφού, το ίδιο απόγευμα, βρέθηκε στην εκπομπή Calendar ώστε ν' αναλύσει τα αίτια της απόλυσής του, έχοντας δίπλα... τον Ντον Ρέβι!

Κώστας Ζάλιαρης