H τραγική ιστορία του κορυφαίου Βούλγαρου που σκόραρε ενάντια στην Αγγλία (video)

Το 1968 ο διεθνής Βούλγαρος, Γκεόργκι Ασπαρούχοφ, σημείωσε το καλύτερο γκολ της καριέρας του ενάντια στη εν ενεργεία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Αγγλία σε φιλικό ματς στο «Γουέμπλεϊ». Μόλις τρία χρόνια αργότερα, ο θρύλος του βουλγαρικού ποδοσφαίρου πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.  



H τραγική ιστορία του κορυφαίου Βούλγαρου που σκόραρε ενάντια στην Αγγλία (video)

Μια ανατριχιαστική ιστορία με αφορμή την αποψινή αναμέτρηση της Αγγλίας με τη Βουλγαρία στο «Γουέμπλεϊ» για τα προκριματικά του Euro 2020. Πριν από 49 χρόνια, το ίδιο ζευγάρι έδωσε φιλικό παιχνίδι… στο ίδιο γήπεδο.

Αυτό που θυμούνται οι παλιότεροι ήταν το άστρο του Βούλγαρου, Γκεόργκι Ασπαρούχοφ, ο οποίος… αψηφώντας τη φιλοξενία των Παγκόσμιων Πρωταθλητών και την παρουσία περίπου 80.000 Άγγλων οπαδών, σημείωσε το καλύτερο γκολ της καριέρας του.

Ο Ασπαρούχοφ έγινε αποδέκτης της μπάλας και με ένα εξαιρετικό σόλο έκανε άνω κάτω την άμυνα της Αγγλίας και σημείωσε ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ. Για την ιστορία, το ματς έληξε ισόπαλο 1-1 με το τέρμα του Χαρστ. Ο Βούλγαρος όμως είχε κερδίσει το χειροκρότημα. «Ποδοσφαιριστές με αυτό το χάρισμα δεν βγαίνουν κάθε μέρα», είχε πει για εκείνον ο Μπόμπι Τσάρλτον.

Όσοι τον παρακολούθησαν έκαναν λόγο για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χώρας όλων των εποχών. Με 150 γκολ σε 247 εμφανίσεις στο βουλγαρικό πρωτάθλημα, ο θρύλος της Λέφσκι Σόφιας είχε προσελκύσει τα βλέμματα σπουδαίων συλλόγων. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόλαβε να χαρεί τα αποτελέσματα της δουλειάς του…

 

 

Στις 28/06/1971, δύο μέρες μετά το ντέρμπι με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας από το οποίο και αποβλήθηκε, ο Ασπαρούχοφ πήρε το αυτοκίνητό του με προορισμό την Βράτσα, όπου προσκλήθηκε να παρευρεθεί στην γιορτή για την επέτειο της τοπικής ομάδας, Μποτέφ. Μαζί ήταν ο συμπαίκτης και φίλος του, Νικολά Κοτκόφ! Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ο Ασπαρούχοφ σταμάτησε σε βενζινάδικο για καύσιμα. Εκεί τον προσέγγισε ένας ξένος, ζητώντας να τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους. Εκείνος δέχτηκε.

Έβαλε, λοιπόν, την βενζίνη και πήγε στην κοπέλα υπάλληλο του βενζινάδικου να πληρώσει. Αντί για 9.20 λέβα που ήταν το κόστος, ο Ασπαρούχοφ άφησε 10 και είπε στην κοπέλα να κρατήσει τα ρέστα. Εκείνη προσπάθησε να τον μεταπείσει, αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος. Η κοπέλα βγήκε από το γραφείο της για να του δώσει τα χρήματα, όμως διαπίστωσε πως ο Ασπαρούχοφ είχε ήδη φύγει. Δυστυχώς λίγα λεπτά μετά το αμάξι του συγκρούστηκε με φορτηγό, έπιασε φωτιά και οι 3 επιβαίνοντες πέθαναν ακαριαία.

Όλοι αναρωτιούνται πως θα είχε εξελιχθεί η ιστορία εάν ο Ασπαρούχοφ επέστρεφε τελικά να πάρει τα ρέστα… Η είδηση συγκλόνισε τη Βουλγαρία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην κηδεία του παρευρέθηκαν περίπου 550.000 συμπατριώτες του. Περίπου 30 χρόνια μετά, το 1999, ο Ασπαρούχοφ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Και ήταν μόλις 28 ετών…