Μπίλι Σαρπ: Ο ποδοσφαιριστής που δεν έχεις συνηθίσει

Ο Μπίλι Σαρπ σκόραρε το βράδυ του Σαββάτου για λογαριασμό της νεοφώτιστης Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ και το england365 θυμάται την τραγική ιστορία του καλύτερου Άγγλου σκόρερ του 21ου αιώνα. 



Μπίλι Σαρπ: Ο ποδοσφαιριστής που δεν έχεις συνηθίσει

Ο Γουίλιαμ Λούϊς Σαρπ είναι γέννημα-θρέμμα του Σέφιλντ. Εκεί γεννήθηκε, εκεί έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα κι όπως φαίνεται εκεί θα κρεμάσει και τα παπούτσια του. Με την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας την 1η Ιανουαρίου 2019 πέτυχε το γκολ νούμερο 220 στην επαγγελματική του καριέρα, με το οποίο έγινε ο πρώτος Άγγλος σκόρερ του 21ου αιώνα ξεπερνώντας τον Ρίκι Λάμπερτ. Κάπως έτσι έγινε ευρέως γνωστός, αλλά πίσω από το χαμογελαστό και ευγενικό πρόσωπο του Μπίλι, κρύβεται μια θλιβερή ιστορία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το 2004 η Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ αγωνιζόταν στη Τσάμπιονσιπ και για τον 18χρονο Μπίλι Σαρπ δεν υπήρχε χώρος. Έτσι αποφάσισε να ψάξει την τύχη του αλλού και ένα τρελό ταξίδι προς την καταξίωση ξεκίνησε. Η Ράσντεν & Ντάϊαμοντς ήταν η πρώτη ομάδα με την οποία σκόραρε στην Λιγκ 2 και οι καλές του εμφανίσεις του έδωσαν το εισιτήριο για την Σκάνθορπ η οποία έπαιζε στην Λιγκ 1. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ με την οποία πέρασε τρία χρόνια σκοράροντας όμως μόλις οκτώ γκολ κι έτσι αποχώρησε και πάλι με προορισμό αυτή την φορά την Ντονκάστερ.

Στους «Ρόβερς» ο Σαρπ πραγματοποιούσε καταπληκτικές εμφανίσεις σκοράροντας σχεδόν μισό γκολ ανά ματς. Τότε όμως συνέβη κάτι που θα του άλλαζε την ζωή και μέσω της τραγωδίας του θα κέρδιζε τον σεβασμό όλων στην Γηραιά Αλβιώνα. Τον Οκτώβριο του 2011 η γυναίκα του Σαρπ, Τζέιντ Φερ έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδάκι. Μια σπάνια ανωμαλία που λέγεται γαστρόσχιση όμως αφέρεσε την ζωή του Λούϊ Τζέϊκομπ μόλις δυο μέρες μετά την γέννηση του. Η γαστρόσχιση είναι η κατάσταση κατά την οποία το έντερο και το στομάχι βρίσκονται εκτός του κοιλιακού τοιχώματος του νεογνού. Αυτή η σπάνια συγγενής ανωμαλία είχε προσβάλλει αρκετά νεογνά εκείνη την περίοδο στην συγκεκριμένη περιοχή της Αγγλίας και ο νεογέννητος γιος του Σαρπ ήταν ένα από τα θύματα. 

Το σοκ για τον Σαρπ και την σύζυγό του ήταν τεράστιο και ολόκληρη η ποδοσφαιρική Αγγλία θρηνούσε μαζί τους. Ήταν όμως επαγγελματίας και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο δεν του επέτρεψε να απέχει. Έτσι, μόλις δυο μέρες μετά την τραγικό θάνατο του νεογέννητου γιου του, ο Μπίλι αγωνίστηκε και σκόραρε το μοναδικό γκολ της ομάδας του στην ήττα από την Μίντλσμπρο. Εκείνος αμέσως έτρεξε στην πλάγια γραμμή, σήκωσε την φανέλα του και το μπλουζάκι από κάτω έγραφε,«Αυτό είναι για σένα γιε μου», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όσους παρακολουθούσαν το παιχνίδι ενώ ο διαιτητής συμπονώντας την κατάσταση δεν του έδειξε κίτρινη κάρτα. Λίγο αργότερα, ο Τόνι Μόμπρεϊ, προπονητής της Μίντλσμπρο χαρακτήρισε το γκολ του Σαρπ ως,«ένα γκολ από τον παράδεισο». Την ίδια μέρα όλοι οι παίκτες της Ντέρμπι φόρεσαν μαύρα περιβραχιόνια στο ματς εναντίον της Κάρντιφ ως φόρο τιμής στον αδικοχαμένο γιο του Σαρπ. 

Η ποδοσφαιρική Αγγλία συμπονούσε τον Μπίλι και το έδειχνε έμπρακτα. Τρεις μέρες μετά το ματς με την Μίντλσμπρο, η Ντονκάστερ αγωνίστηκε με την Ίπσουϊτς και ο Σαρπ σκόραρε και πάλι. Τότε οι οπαδοί των «μπλε» έκαναν standing ovation φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του γιου του Σαρπ. Εκείνος και η γυναίκα του ένιωσαν στο πετσί τους μια μεγάλη αδικία και αποφάσισαν πως κανείς ξανά δεν πρέπει να νιώσει τον πόνο που ένιωσαν εκείνοι. Έτσι, χωρίς να χάσουν χρόνο δημιούργησαν το ίδρυμα Λούϊ Τζέϊκομπ Σαρπ το οποίο είχε σκοπό την έρευνα, την βοήθεια και στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν αυτή την σπάνια ανωμαλία. 

Ένα χρόνο μετά ο Μπίλι και η γυναίκα του έκαναν ακόμα έναν γιο, τον Λέο. Αυτή τη φορά όμως όλα πήγαν καλά. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που γίναμε γονείς. Καλωσορίζουμε τον Λέο στον κόσμο και είμαστε έτοιμοι να του δώσουμε πολλή αγάπη. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την στήριξή του». Αυτά ήταν τα λόγια του λυτρωμένου Μπίλι Σάρπ μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού του. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2015, γεννήθηκε και ο τρίτος γιος του Σαρπ εν ονόματι Μίλο Τόμας.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Σαρπ συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει όσο λίγοι, να σκοράρει. Έγινε ο πρώτος Άγγλος σκόρερ του 21ου αιώνα και ανέβηκε στα “σαλόνια” της Πρέμιερ Λιγκ με την αγαπημένη του Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ. Κι επειδή η μοίρα του το χρωστούσε, το βράδυ του Σαββάτου μπήκε στο 82’ ως αλλαγή στην πρεμιέρα της ομάδας του στην έδρα της Μπόρνμουθ και πέντε λεπτά αργότερα σκόραρε μετά από καραμπόλα χαρίζοντας τον βαθμό της ισοπαλίας στους «μπλέϊντς».

Ο Σαρπ είναι ένας «μαχητής» της ζωής. Διένυσε όλη την διαδρομή από την Λιγκ 2 μέχρι την Πρέμιερ, ξεπέρασε τον άδικο χαμό του νεογέννητου γιου του και βγήκε δυνατός. Αναγεννημένος από τις στάχτες, σαν τον φοίνικα. Πλέον, ολοκληρωμένος και ανακουφισμένος μπορεί να απολαύσει την ζωή που ότι του πήρε, φρόντισε ή τουλάχιστον προσπάθησε να του το δώσει πίσω απλόχερα. 

Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής