Ο πήχης πάνω από τους 92! Άρα εκεί μόνο η Λίβερπουλ μπορεί να απειλήσει τη Σίτι!

Εδώ λοιπόν είμαστε πάλι.... τρεις μήνες μετά την τελευταία αγωνιστική που ολοκλήρωσε την πιο ανταγωνιστική ως προς την κορυφή, σεζόν της   Premier League η καινούργια αγωνιστική περίοδος είναι εδώ και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως και πάλι η μόνη  ομάδα που μπορεί να πιέσει τη Μάντσεστερ Σίτι είναι η Λίβερπουλ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Ο πήχης πάνω από τους 92! Άρα εκεί μόνο η Λίβερπουλ μπορεί να απειλήσει τη Σίτι!

Μπορεί λοιπόν η ομάδα του Γκουαρδιόλα να κατακτήσει έναν τρίτο σερί πρωτάθλημα; Φυσικά, είναι η απάντηση Ωστόσο για να το πετύχει πρέπει για μία ακόμη φορά να φτάσει πάνω από τους 90 βαθμούς. Γιατί η ίδια έβαλε  τον πήχη ψηλά Και οφείλει να τον κρατήσει εκεί εάν θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Μόνη άλλη ομάδα που δείχνει ότι μπορεί να πάει πάνω στους 90 βαθμούς είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ.

Η διαφορά μεταξύ των δυο  βέβαια, είναι  πως για τη Σίτι ξέρουμε πως τις 30 νίκες μπορεί να τις  φτάσει πάρα πολύ εύκολα, ενώ για την Λίβερπουλ το είδαμε μόνο πέρσι και θα πρέπει να επαναλάβει μία σχεδόν αψεγάδιαστη σεζόν για να διεκδικήσει στα ίσα. Και φυσικά να έχει τύχη που σε αρκετά σημεία της σεζόν την βρήκε σε ποσότητα αλλά την έχασε όλη μαζεμένη εκείνο το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου σε μια μάχη που αποδείχτηκε καθοριστική και εξελίχθηκε στην μοναδική της ήττα μέσα στο πρωτάθλημα!

Αυτά τα ελάχιστα χιλιοστά με  την μπάλα που δεν πέρασε την γραμμή ουσιαστικά χώρισαν τους δυο συλλόγους στο τέλος και όπως και να το δει κανείς οι 25 βαθμοί που χώριζαν Σίτι και Λίβερπουλ εξανεμίστηκαν μεν δεν παύει να δείχνει και κάτι όμως για την ποιότητα των citizens πως έφτασαν μετά τους 100 πόντους του 17-18 τους 98 στη χρονιά που έληξε! 

Αυτό λοιπόν θα παραμείνει το μεγαλύτερο ερωτηματικό για φέτος και απάντηση δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε αν δεν κυλήσουν οι πρώτες οκτώ  αγωνιστικές τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο. Τότε θα μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο έλεγχο στο κατά πόσον η Λίβερπουλ, ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να κυνηγήσει τη Σίτι  και πάλι δεν θα αρκεί! 

Για την Τότεναμ που γίνεται μεγάλη κουβέντα, η αλήθεια είναι πως ενισχύθηκε. Ωστόσο η αίσθηση μου είναι πως και πάλι το καλύτερο  που μπορεί να καταφέρει είναι να μείνει μπροστά από τους άλλους και να είναι τρίτη. Μην το θεωρείτε αμελητέα περίπτωση, αντίθετα σκεφτείτε το τι είχαμε ως δεδομένο χρόνια ολόκληρα πριν το 2014 για τους spurs. 

Ο Άγνωστος Χ  στις εξισώσεις για το πρωτάθλημα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις είναι η Τσέλσι. Έχασε τον Αζάρ που από μόνος του ήταν πιθανώς μέχρι και 10 πόντοι, έχει καινούριο προπονητή με  πολλή  πίστωση χρόνου, τον Λάμπαρντ και τελείωσε δυνατά πέρσι κατακτώντας ακόμα ένα τρόπαιο στην εποχή Αμπράμοβιτς. Έχει ένα δύσκολο ξεκίνημα μετά το πρώτο ματς εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Και θα έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι μέσα στην τετράδα  έως τα Χριστούγεννα. 

Για την Γιουνάιτεντ αυτή είναι μία περίεργη πολύ κομβική χρόνια. Επτά χρόνια πια μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ έχει απομακρυνθεί από τος βεβαιότητες που κάποτε χαρακτήριζαν τα καλοκαίρια της αφού λογιζόταν πάντα διεκδικήτρια. Στο αντίστοιχο κομμάτι πριν ένα χρόνο έκανα λόγο πως αν ξεκινήσει καλά μπορεί να διεκδικήσει αλλά το πιο πιθανό ειναι η γκρίνια του Μουρίνιο μα οδηγούσε σε προβλήματα και να μην βγάλει τα Χριστούγεννα. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, με τον Σόλσκιερ να είναι υπό πίεση αλλά ακόμα να έχει μαζί του την εξέδρα, ωστόσο σε ομάδες πολύ υψηλών απαιτήσεων και παραδοσιακά τέτοια είναι η Γιουνάιτεντ αυτά αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα.

Μία νίκη στην πρεμιέρα απέναντι στην Τσέλσι θα φέρει χαμόγελα και θα δώσει και πάλι αισιοδοξία, αλλά εάν στραβώσει το παιχνίδι τότε αυτόματα το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποκτήσει μια ξεχωριστή σημασία! Ρεαλιστικά ο σκοπός είναι να ξαναμπεί στην τετράδα και να επιστρέψει στο Chanpions League αλλά αυτό δεν μπορεί να το εκτιμήσει κανείς ακόμα και αν αρχίσει καλά αφού υπάρχει πάντα το ερωτηματικό της περσινής καθίζησης στο κομμάτι Μαρτίου-Μαΐου. 

Για την Άρσεναλ επίσης υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Έχει μία από τις καλύτερες επιθέσεις του πρωταθλήματος ενώ την απόκτηση την τελευταία ημέρα του Λουίζ και του Τίρνεϊ βελτίωσε την άμυνα της.

Μεγάλα ερωτηματικά όμως παραμένουν τα χαφ και η παρουσία του Οζίλ ενώ χάνοντας τα γκολ του Ράμσεϊ δεν βρήκε αντίδοτο. Το πιο πιθανό είναι ότι θα μείνει εκτός τετράδας και φέτος εκτός εάν τα γκολ μπορεί να σκοράρει μπροστά κάνουν τη διαφορά!

Από το γκρουπ αυτών που ακολουθούν και θέλουν να πιέσουν για να μπουν στην εξάδα, η Γουλβς πιθανώς θα πληρώσει τη συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League όπου θεωρώ ότι θα περάσει, η Λέστερ με τον Ρότζερς στον πάγκο και με εξαιρετικές μεταγραφές δείχνει στην καλύτερη κατάσταση της μετά τη χρονιά του τίτλου ενώ η Έβερτον ενισχύθηκε ωστόσο ακόμα της λείπουν βασικά συστατικά ώστε να απειλήσει για οτιδήποτε πάνω από την όγδοη θέση. 

Η ομάδα με τις περισσότερες μεταγραφές είναι η Άστον Βίλα που ξόδεψε 130 εκατομμύρια λίρες και πήρε 12 παίκτες ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς έχουν πείρα από την Premier League και αυτό ίσως να μετρήσει.

Πάντως ο βασικός στόχος του να σωθεί μάλλον θα επιτευχθεί ενώ πρώτο φαβορί για υποβιβασμό είναι η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και για μένα επίσης η Μπράιτον.

Αυτό μπορούμε να ελπίζουμε είναι να δούμε και πάλι ένα ωραίο πρωτάθλημα και αν μπορούν οι από κάτω να κόψουν περισσότερους βαθμούς στη Σίτι και  στη Λίβερπουλ τα πράγματα θα γίνουν  πολύ ενδιαφέροντα.

Αν μάλιστα  μπορούσε να κατέβει ο πήχης στους 85 βαθμούς για να παιχτεί το πρωτάθλημα θα ήταν για το ίδιο το σύστημα πολύ καλύτερο όμως το βλέπω κατά πολύ δύσκολο. Προσωπικά  κλειδί θεωρώ πως θα είναι οι 92 βαθμοί και όποιος τους περάσει θα πάρει το τρόπαιο.

Τέλος είναι μια χρονιά που θα έχουμε το var στη ζωή μας. Το τελευταίο από τα μεγάλα πρωταθλήματα το βάζει στην καθημερινότητα του και είναι σχεδόν βέβαιο για μένα πως οι Άγγλοι θα το χρησιμοποιήσουν σωστά. Και από φέτος θα υπάρχει break τον Φεβρουάριο που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη τη σεζόν.

Καλή αρχή!