Πρωταθλητές Αγγλίας εναντίον πρωταθλητών Ευρώπης και πείτε μετά πως δεν έχει καμία σημασία!

Η Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει να παίζει σε παιχνίδια στο Γουέμπλεϊ και μάλιστα για το Community Shield σε αντίθεση με τη Λίβερπουλ που επιστρέφει σε αυτό το παραδοσιακά εναρκτήριο  παιχνίδι της σεζόν για πρώτη φορά από το 2006. Ουσιαστικά από σήμερα ξεκινάει η νέα χρονιά αν και έχεις την αίσθηση πως η προηγούμενη δεν τελείωσε ποτέ και έτσι θα συμβαίνει όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια με τα παιχνίδια και τις υποχρεώσεις των παικτών να έχουν γίνει παρά πολλά! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Πρωταθλητές Αγγλίας εναντίον πρωταθλητών Ευρώπης και πείτε μετά πως δεν έχει καμία σημασία!

Με το Κόπα Αμέρικα και το Κόπα Άφρικα να τελειώνουν στα μέσα Ιουλίου και με το πρωτάθλημα να αρχίζει την Παρασκευή γίνεται απόλυτα κατανοητό αυτό που λέει ο Κλοπ (και δεν εννοεί μόνο για τη δική του ομάδα αλλά για ολόκληρο το μηχανισμό του πρωταθλήματος) πως κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτούς που είναι οι πρωταγωνιστές! 

Πάρα πολύ σωστά επισημαίνει, πως Ιταλία με ίδιο αριθμό αγωνιστικών στο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 24 του μήνα, σε αντίθεση με την Premier League. Αυτές οι δύο εβδομάδες θα μπορούσα να επιτρέψουν στις ομάδες να δώσουν λίγο παραπάνω χρόνο διακοπών σε όσους αγωνιζόντουσαν μέχρι και πριν από 15 με 20 μέρες! Από την άλλη για πρώτη φορά θα υπάρχει φέτος μια διακοπή δύο εβδομάδων τον Φεβρουάριο για το αγγλικό πρωτάθλημα κάτι δεν έχει ξανά συμβεί στο παρελθόν, οπότε κάπως δικαιολογείται αυτή η βεβιασμένη έναρξη. Επίσης σε σύγκριση με την Ιταλία, η Αγγλία έχει και το League Cup που πάντα κλειδώνει κάποιες εβδομάδες μέχρι τον Γενάρη  που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εμβόλιμες αγωνιστικές. 

Είναι πάντως ένα θέμα όσο δεν απασχολεί θα το βρουν οι ομάδες μπροστά τους αφού πια έχεις τη αίσθηση εδώ και μια δωδεκαετία πως το ποδόσφαιρο υπάρχει non stop δώδεκα μήνες! Δεν είναι καλό ούτε για το προϊόν, ούτε για τους οπαδούς εάν νομίζουν πως έτσι κρατάνε το ενδιαφέρον οι ομάδες.  Το κυριότερο,  με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που πραγματικά είναι θηρία της φύσης,  όλο και περισσότερο μικραίνει το διάστημα της ποιοτικής παρουσίας σε υψηλό επίπεδο των σουπερσταρς! Αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει τη FIFA πρώτα από όλους ωστόσο και αυτοι κοιτάνε να προσθέσουν διοργανώσεις αντί να αποσυμπιέζουν το καλεντάρι! 

Καθαρά αγωνιστικά για να έρθω στο σημερινό παιχνίδι, και την Λίβερπουλ είναι ένας από τους επτά τίτλους που θα κυνηγήσει  μέσα στη σεζόν ή για να γίνω πιο σαφής, που θα πάρει μέρος διεκδικώντας στο επόμενο διάστημα έως τον ερχόμενο Μάιο. Μαζί με την Premier League και το Champions League, με το σούπερ κύπελλο Ευρώπης, το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων και φυσικά τους εσωτερικούς τίτλους του FA cup και του Λιγκ Καπ Γίνεται ολοφάνερο πως είναι μία επιβαρυμένη σεζόν μπορεί να φτάσει εάν πάει μέχρι το τέλος σε όλες τις διοργανώσεις, τα 68 παιχνίδια! Φυσικά αυτό δεν θα συμβεί και είναι δεδομένο πως και πάλι θα επιλέξει κάποιες διοργανώσεις όπλ Γίνεται ολοφάνερο πως είναι μία επιβαρυμένη σεζόν μπορεί να φτάσει εάν πάει μέχρι το τέλος σε όλες τις διοργανώσεις, τα 68 παιχνίδια! Φυσικά αυτό δεν θα συμβεί και είναι δεδομένο πως και πάλι θα επιλέξει κάποιες διοργανώσεις ο Κλοπ ωστόσο είναι ένα δείγμα του πως στα χέρια του από το 2015 και μετά η Λίβερπουλ γιγάντωσε. 

Από την άλλη πλευρά, η Σίτι έχει συνηθίσει με τον Γκουαρντιόλα να παίρνει σοβαρά κάθε παιχνίδι στο οποίο μετέχει, σε οποιαδήποτε διοργάνωση! Κάτι για το οποίο οφείλει είτε γουστάρει κάποιος είτε όχι τον Καταλανό προπονητή να του βγάλει το καπέλο γιατί αυτή η νοοτροπία είναι που δημιουργεί ομάδες με DNA στον πρωταθλητισμό. Φυσικά υπάρχουν απουσίες και για τους δύο ομάδες Αλλά να είστε σίγουροι πως και οι δύο προπονητές θα ήθελαν  να ξεκινήσουν τη σεζόν με μία νίκη απέναντι στον βασικό τους αντίπαλο. 

Γιατί κακά τα ψέματα, πάλι σε μια κόντρα αυτών των δύο θα πάμε για το πρωτάθλημα και η Σιτι πρώτη φορά στην ιστορία της το κυνηγήσει ένα τρίτο σερί τίτλο , μπορεί να φτάσει πάρα πολύ εύκολα και πάλι πάνω από τους 95 βαθμούς! Αν μπορέσει λοιπόν λίγο να φτάσεις στον πρώτο της τίτλο στο πρωτάθλημα από το 1990 θα είναι μια τεράστια επιτυχία απέναντι σε μια ποδοσφαιρική  μηχανή, την πιο σταθερά αξιόπιστη σε σύνολο δυο σερί σεζόν  που έχω δει προσωπικά στα σαράντα χρόνια που παρακολουθώ αγγλικό πρωτάθλημα! 

Δεν είναι σύνηθες σε αυτό το παιχνίδι που ξεκινάει παραδοσιακά τη σεζόν να αντιμετωπίσει η πρωταθλήτρια Ευρώπης την πρωταθλήτρια Αγγλίας! Για την ακρίβεια συνέβη μόνο μια φορά το 2012 όταν η Σίτι έπαιξε με την Τσέλσι! Αυτό από μόνο του αποτελεί κάτι πολύ ιδιαίτερο, και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το πως θα εξελιχθεί αυτό το απόγευμα στο Γουέμπλεΐ. Όποιος και να πει ότι το παιχνίδι δεν έχει σημασία ξέρει πως κατά βάθος δεν είναι έτσι! Φυσικά η νίκη δεν θα είναι  παρά μόνο μια ψυχολογική ένεση ενόψει των πολύ δύσκολων εννέα μηνών που ακολουθούν. Έχεις όμως την αίσθηση πως  περισσότερο αυτό το ματς μπορεί να μετρήσει ως εφαλτήριο για την Λίβερπουλ για να ξεκινήσει και πάλι καλά πάρα για την Μάντσεστερ Σίτι για την οποία υπάρχει η βεβαιότητα ότι έχει την ικανότητα να φύγει σαν βολίδα και πάλι από την αρχή! Καλή μας σεζόν λοιπόν!