Γιατί «αναστατώθηκαν» οι Άγγλοι με το 3-3-1-3 του Μπιέλσα; (pics & vid)

Με ένα πρωτότυπο σύστημα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ (;) στα αγγλικά γήπεδα, αναμένεται να παρατάξει ο Μαρτσέλο Μπιέλσα τη Λιντς στην Κυριακάτικη (4/8) εκτός έδρας πρεμιέρα με την Μπρίστολ Σίτι για το πρωτάθλημα της Championship.



Γιατί «αναστατώθηκαν» οι Άγγλοι με το 3-3-1-3 του Μπιέλσα; (pics & vid)

Ο Αργεντινός τεχνικός αποτελεί εδώ και χρόνια σύμβολο προπονητικής καινοτομίας και θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20 να κερδίσει αυτό που του στέρησε πέρυσι η Ντέρμπι Κάουντι του Φρανκ Λάμπαρντ στα playoffs της δεύτερης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τη συμμετοχή στον τελικό και την άνοδο στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ!

Τα «παγώνια» βρέθηκαν τα Χριστούγεννα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα αλλά τερμάτισαν τελικά στην 3η θέση και οδηγήθηκαν στην knockout διαδικασία προβιβασμού. Πήραν τη νίκη με σκορ 1-0 στο πρώτο -εκτός έδρας- ματς αλλά στις 15 Μαΐου υπέστησαν βαρύτατη ήττα με 4-2 στο «Έλαντ Ρόουντ» από τα «κριάρια».

Η Ντέρμπι ηττήθηκε τελικά στον τελικό από την Άστον Βίλα, η οποία ήταν και αυτή που «σφράγισε» το τρίτο εισιτήριο μετά τις Νόριτς (1η) και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2η).

Το 3-3-1-3 που «συντάραξε» το Νησί

Ο «Loco» ετοιμάζεται λοιπόν για τη δεύτερη σεζόν του στον πάγκο των «whites» και φρόντισε λίγες ημέρες πριν την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων να κάνει τους Άγγλους -για άλλη μια φορά- να ψάχνονται…

Ο λόγος; Το σύστημα που χρησιμοποίησε στο φιλικό της Σαρδηνίας με την Κάλιαρι (1-1) στις 27 του Ιούλη. Άφησε στην άκρη το 4-1-4-1 που χρησιμοποιούσε κατά κόρον μέχρι την άνοιξη και επιστράτευσε ένα 3-3-1-3, το οποίο μοιάζει κάπως έτσι…

Το έχει εφαρμόσει και στη Χιλή...

Έχουμε λοιπόν τριάδα κεντρικών αμυντικών και τριάδα μέσων, με τους δύο εξωτερικούς χαφ να συμπληρώνουν τα μαρκαρίσματα στα δύο άκρα της άμυνας. Έναν επιτελικό μέσο και τρεις στην επίθεση, με τους δύο πλαϊνούς να αναλαμβάνουν αρμοδιότητες εξτρέμ.

Και μπορεί στην Αγγλία να προκλήθηκε αναστάτωση αλλά ο έμπειρος τεχνικός προφανώς και δεν εμπνεύστηκε ένα νέο σύστημα στα 64 του χρόνια. Το έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν και μάλιστα κατά την περίοδο της θητείας του στον πάγκο της Εθνικής Χιλής (2007-11). Ιδού…

Τι αλλάζει σε σχέση με το 4-1-4-1;

Θα μπορούσε κανείς εύλογα να αναρωτηθεί… Ριψοκίνδυνο αλλά εικάζουμε πως ο «χαμός» που έχει προκληθεί, ξέφυγε κάπως από τα λογικά πλαίσια της δοκιμής ενός συστήματος που τελικά είναι γνωστό στους παίκτες της ομάδας.

Η φιλοσοφία του «τρελού» είναι εδώ και χρόνια ξεκάθαρη. Επιθετικό-μανιώδες pressing και σύνολα βασισμένα σε ποδοσφαιριστές με υψηλούς δείκτες φυσικής κατάστασης.

Πρόκειται επίσης για έναν τύπο που δεν έχει «κολλήματα» στον τομέα της τακτικής. Προσαρμόζεται στον εκάστοτε αντίπαλο και δεν μένει πιστός σε ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί φυσικά το σκάνδαλο της περυσινής κατασκοπείας στο προπονητικό κέντρο της Ντέρμπι Κάουντι.

Το 3-3-1-3 βρίσκει -στα μάτια μας-το σύστημα που χρησιμοποιούσε και η περυσινή Λιντς σε στιγμές που εκδήλωνε επίθεση. Ο αμυντικός μέσος πλαισιώνει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, οι ακραίοι μπακ ανεβαίνουν στο κέντρο για δημιουργία επιθετικών καταστάσεων στον «ασβέστη».

Ο επιτελικός μέσος βρίσκεται πάντα πίσω από τον σέντερ φορ ενώ οι εξωτερικοί χαφ της τετράδας του άξονα μετατοπίζονται από το κέντρο στην επίθεση και αντίστροφα, ανάλογα με τις συνθήκες του παιχνιδιού.

Σε θέση άμυνας, η διάταξη μπορεί να μετατραπεί αστραπιαία σε ένα συμπαγές 5-4-1, με τους δύο μπακ και το «εξάρι» να οπισθοχωρούν στην πρώτη ζώνη. Τα εξτρέμ πλαισιώνουν το οκτάρι και τον επιτελικό μέσο στο κέντρο του γηπέδου.

Η ανάλυση του www.tifofootball.com είναι ενδεικτική και έχει προηγηθεί κατά πολύ της «δοκιμής» του φιλικού με την Κάλιαρι:

Εν κατακλείδι...

Τα ανωτέρω δεν οδηγούν βέβαια με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως ο Μπιέλσα δεν έχει περαιτέρω… εμπνεύσεις στο μυαλό του. Χώρος για «πινελιές» τακτικής υπάρχει πάντα στις σκέψεις ενός σπουδαίου κόουτς και το δεδομένο είναι πως ο «φιλόσοφος» κατάφερε για άλλη μια φορά -ηθελημένα ή μη-  να «αφαιρέσει» τόνους μελάνης από τα γραφεία των βρετανικών Μέσων.

Επιμέλεια: Γιάννης Τζιουμακλής