Ένα wonderkid που επέλεξε την Παρί κι όχι τη Masia και τη Μπαρτσελόνα

Ο Τσάβι Σίμονς εδώ και λίγες ώρες είναι παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν αφήνοντας την επί οκταετίας ομάδα του, την Μπαρτσελόνα. Κίνηση ακατανόητη ή σωστή, θα μας διδάξει το μέλλον...  



Ένα wonderkid που επέλεξε την Παρί κι όχι τη Masia και τη Μπαρτσελόνα

Δεν ήταν λίγες οι φορές που «έπεσε» το μάτι μας πάνω σε κάποιο βίντεο στα social, με πρωταγωνιστή έναν κοντούλη, με μαλλιά που σε παρέπεμπαν σε μίξη Πουγιόλ και Βαλντεράμα και ικανότητες που σε έκαναν να πιστεύεις πως η ηλικία του ήταν δυσανάλογη με τα «ευφυή» του πόδια. Ο Τσάβι Σίμονς είναι ένας 16χρονος wonderkid που το μόνο που τον απασχολεί είναι το ποδόσφαιρο. Τα βιντεάκια που κυκλοφορούσαν όμως ανά καιρούς με εκείνον να κάνει σμπαράλια τις αντίπαλες άμυνες ήταν κι αυτά που του έδωσαν το «εισιτήριο» της διασημότητας. Πλέον, ο πιτσιρικάς με τα αστεία μαλλιά, έχει παραπάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο Instagram και ατζέντης του είναι ίσως ο κορυφαίος όλων των εποχών, ο Μίνο Ραιόλα.

Το συμβόλαιο του Ολλανδού μέσου είχε λήξει εδώ και έναν μήνα και οι προσπάθειες του ίδιου με τους «μπλαουγκράνα» για ανανέωση έπεσαν στο κενό. Εκεί όμως ανέλαβε ο Ραιόλα, ο οποίος πήρε τον Σίμονς και με την σύμφωνη γνώμη του παίκτη, υπέγραψε πριν λίγες ώρες το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους πρωταθλητές Γαλλίας με ισχύ έως το 2022. Τί ήταν στην πραγματικότητα όμως αυτό που έκανε έναν τόσο ελπιδοφόρο ποδοσφαιριστή να αφήσει την πασίγνωστη και αναγνωρισμένη Masia για την Παρί των πολλών αστέρων;

Ας αναλύσουμε όμως τα πράγματα κι ας το δούμε ρεαλιστικά. Ο Σίμονς άφησε στα κρύα του λουτρού την Μπαρτσελόνα και τις πιο διάσημες ακαδημίες του κόσμου. Φυσικά, η La Masia δεν έχει την αίγλη που είχε πριν κάποια χρόνια καθώς έχει να «βγάλει» παίκτη σχεδόν δέκα χρόνια. Επίσης, η πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα αποτελείται από παίκτες που κοντεύουν στην δύση της καριέρας τους. Ράκιτιτς, Μπουσκέτς, Μέσι, Σουάρεζ είναι όλοι άνω των 30 κι όταν ο Σίμονς θα γινόταν 17-18 είναι σχεδόν σίγουρο πως θα του δινόταν η ευκαιρία να παίξει και να αποδείξει τις ικανότητές του.

Από την άλλη, η Παρί είναι μία ομάδα που μπορεί να πρωταγωνιστεί εντός συνόρων αλλά όλοι βλέπουμε τις ευρωπαϊκές της πορείες. Ένας σύλλογος χωρίς ξεκάθαρο πλάνο, που αγοράζει και πουλάει σωρηδόν και οι τόσοι πολλοί αστέρες με τους παχυλούς μισθούς είναι τροχοπέδη στα όνειρα των πιτσιρικάδων του συλλόγου για συμμετοχή στην πρώτη ομάδα.

Αυτά είναι τα δεδομένα κι αυτά τα στοιχεία που κάνουν τον κόσμο να απορεί για την επιλογή του Σίμονς. Αν συνυπολογίσουμε πως και ο πατέρας του 16χρονου μέσου, ο Ρετζίλιο Σίμονς έχει υπάρξει προπονητής στις μικρές ομάδες του Άγιαξ, κάνει αυτή την επιλογή ακόμα πιο αξιοπερίεργη. Ο Σίμονς μπορεί να επηρεάστηκε από τους πρώην συμπαίκτες του που επέλεξαν άλλες ομάδες για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Μπερναμπέ, Ρόμπερτ Ναβάρο και Σέρχιο Γκόμεζ επέλεξαν τις Σίτι, Ντόρτμουντ και Μονακό σε μια κίνηση που ίσως να δείχνει και την παρακμή της La Masia. Ο Μίνο Ραιόλα σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του, όπως κάνει πάντα. Ο Ιταλός ατζέντης είναι αυτός που «πλησίασε» την Παρί και τελικά έκλεισε την συμφωνία. Κίνηση ακατανόητη ή σωστή, θα μας διδάξει το μέλλον.

Θάνος Κονταξής