Με φρεσκάδα από... νιάτα η Τσέλσι

Πέρα από το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει φέτος ο Φρανκ Λάμπαρντ στην Τσέλσι, όντας ο «εκλεκτός» για να επαναφέρει τον σύλλογο στις επιτυχίες, έχει επίσης να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της απαγόρευσης των μεταγραφών. Έτσι, για την φετινή χρονιά αρκετές λύσεις πιθανώς θα προέρχονται από τις ακαδημίες, με τα...«μπλε» πιτσιρίκια να συνθέτουν μία άκρως ανταγωνιστική ενδεκάδα.



Με φρεσκάδα από... νιάτα η Τσέλσι

Από τις 4 Ιουλίου 2019 ο Φρανκ Λάμπαρντ είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Τσέλσι. Πλέον, ο άλλοτε μέσος των «μπλε», πέραν του ότι έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του να οδηγήσει την ομάδα ξανά στην κορυφή, φέτος έχει να αντιμετωπίσει την ποινή αποκλεισμού για μεταγραφές στον σύλλογο του Λονδίνου. Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, οι ακαδημίες κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν την...«πηγή» για νέους παίκτες στην πρώτη ομάδα, παίκτες οι οποίοι μπορούν να συνθέσουν μία ολόκληρη...ενδεκάδα. Έχει φανταστεί κανείς πως θα ήταν η Τσέλσι εάν στηριζόταν μόνο στα πιτσιρίκια της; Μία πρόχειρη ενδεκάδα δίνει την απάντηση.

Τζέιμι Κάμινγκ (τερματοφύλακας, 19 ετών)

Ξεκίνημα λοιπόν από τον τερματοφύλακα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον νεαρό, Τζέιμι Κάμινγκ. Ο – γεννημένος το 1999 – πορτιέρε αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα «μεγάλα» ταλέντα της Τσέλσι, ξεκινώντας μάλιστα την ποδοσφαιρική του καριέρα στο Λονδίνο από το U-8. Από τότε συνεχίζει ακάθεκτος την προσωπική του ανοδική πορεία και πέρυσι αγωνίστηκε βασικός στην Πρέμιερ Λιγκ 2, όπου και σημείωσε συνολικά 15 συμμετοχές, έχοντας κρατήσει ανέπαφη την εστία του στις οχτώ εξ αυτών. Έτσι λοιπόν, πιθανότατα φέτος ο 19χρονος θα πάρει την...«προαγωγή» στην νέα ομάδα του Λάμπαρντ, με κύριο σκοπό να συμπληρώσει μεν την τριάδα των γκολκίπερ, μαζί με τους Κέπα Αριθαμπαλάγκα και Γουίλι Καμπαγιέρο, αλλά παράλληλα να πάρει τις απαραίτητες εμπειρίες για μία «λαμπρή» πορεία στο μέλλον.

Ντούζον Στέρλινγκ (δεξιός μπακ, 19 ετών)

Και πάμε τώρα στην αμυντική γραμμή. Στα δεξιά η πρώτη επιλογή θα μπορούσε να είναι ο 19χρονος, Ντούζον Στέρλινγκ. Ο Άγγλος αμυντικός βρίσκεται στις ακαδημίες της Τσέλσι από το 2007 και την σεζόν 2017-18 κατάφερε να σημειώσει την πρώτη συμμετοχή του με την πρώτη ομάδα, μπαίνοντας αλλαγή στην αναμέτρηση με την Νότιγχαμ Φόρεστ για το Λιγκ Καπ Αγγλίας. Ωστόσο, την περασμένη σεζόν ο πιτσιρικάς απ' το Ίσλινγκτον του Λονδίνου πήρε τις ευκαιρίες του στο Κόβεντρι. Με την ομώνυμη ομάδα κατάφερε να σημειώσει 38 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της League One και φέτος, όντας γεμάτος εμπειρίες, επέστρεψε στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Συμπερασματικά, ο Ντούζον Στέρλινγκ μπορεί άνετα να αποτελέσει μία ακόμη επιλογή για το δεξιό άκρο της άμυνας των «μπλε», παίρνοντας τις ευκαιρίες από τον προπονητή του.

Ίαν Μάατσεν (αριστερός μπακ, 17 ετών)

Από την άλλη τώρα, στο αριστερό άκρο της άμυνας, μία πιθανή λύση ακούει στο όνομα, Ίαν Μάατσεν. Ο 17χρονος Ολλανδός αμυντικός βρίσκεται στις ακαδημίες της Τσέλσι από τον Ιούνιο του 2018, όπου οι «μπλε» χρειάστηκαν να καταβάλλουν το πόσο των 110.000 ευρώ για να τον φέρουν στην ομάδα από την Αϊντχόφεν. Ο πρωταθλητής Ευρώπης στο U-17 με την Ολλανδία, φέτος αγωνίστηκε στην κατηγορία U-18 ενώ πήρε και τις ευκαιρίες του με την ομάδα του U-23. Ο Ίαν Μάατσεν αποτελεί δίχως δεύτερη σκέψη ένα από τα «μεγάλα» ταλεντάκια στις ακαδημίες της Τσέλσι και ήδη έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει τον Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος κάλεσε τον πιτσιρικά στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας και για τα φιλικά με τις Μποέμιανς και Σεντ Πάτρικς Αθλέτικ στην Ιρλανδία.

Μαρκ Γκουέχι (κεντρικός αμυντικός, 18 ετών)

Για το κέντρο της άμυνας ωστόσο υπάρχουν δύο...«όπλα» στα χέρια του Άγγλου τεχνικού. Η επιλογή δεν είναι άλλη απ' τον 18χρονο σέντερ μπακ απ' τις ακαδημίες, Μαρκ Γκουέχι. Ο πιτσιρικάς από την Ακτή Ελεφαντοστού έχει ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα...«σπλάχνα» της Τσέλσι, όντας από το U-8 και ανεβαίνοντας μέχρι στιγμής στο U-23. Την περσινή χρονιά την πέρασε στην Πρέμιερ Λιγκ 2, όπου αποτέλεσε τον «βράχο» της αμυντικής γραμμής των «μπλε» αγωνιζόμενος σε 20 συνολικά αναμετρήσεις. Φέτος λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, ο Λάμπαρντ ποντάρει στην εξέλιξη του νεαρού τον οποίο και κάλεσε στην αποστολή για τα πρώτα φιλικά της προετοιμασίας.

Ίθαν Αμπαντού (αμυντικό χαφ, 18 ετών)

Η δεύτερη λύση για την «καρδιά» της άμυνας θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να ήταν ένας ακόμη πιτσιρικάς, ο Ίθαν Αμπαντού. Ο γεννημένος στο Έξετερ της Αγγλίας το 2000 νεαρός αμυντικός έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει τις δικές του ευκαιρίες στην φετινή Τσέλσι, όπως το έχει ήδη πράξει 12 φορές στα δύο χρόνια που φοράει τα «μπλε». Ο 18χρονος έφτασε στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2017 από την Έξετερ Σίτι και αφού ξεκίνησε απ' τις ακαδημίες του συλλόγου, δύο μήνες αργότερα πραγματοποίησε και την πρώτη συμμετοχή του στην ανδρική ομάδα. Την περασμένη σεζόν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μαουρίσιο Σάρι και πήρε μέρος σε πέντε αναμετρήσεις, τρεις ως βασικός και δύο ως αλλαγή. Με τα...πολλά λοιπόν, ο Ίθαν Αμπαντού έχοντας πάρει το «βάπτισμα πυρός» αποτελεί εν τέλει μία εξαιρετική επιλογή για την αμυντική γραμμή της ομάδας.

Μέισον Μάουντ (μέσος, 20 ετών)

Και πάμε τώρα στην μεσαία γραμμή, που κατά πολλούς δεν θα έλειπε η επιλογή του...«παιδιού» του Φρανκ Λάμπαρντ, Μέισον Μάουντ. Ο 20χρονος μέσος αποτελεί και εκείνος «γέννημα θρέμμα» της Τσέλσι, αφού βρίσκεται στις ακαδημίες της ομάδας από έξι μόλις ετών. Μέχρι στιγμής ντεμπούτο με τα «μπλε» δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει, αλλά έχει ήδη αποκτήσει τις κατάλληλες εμπειρίες για να το πράξει φέτος. Τον Ιούλιο του 2017 δόθηκε δανεικός στην Φίτεσε για έναν χρόνο, όπου και σημειώσει σε 29 εμφανίσεις εννέα τέρματα, έως ότου έρθει η περσινή χρονιά στην οποία και...«μεγάλωσε» με τον Φρανκ Λάμπαρντ. Ο πιτσιρικάς από το Πόρτσμουθ αγωνίστηκε πέρσι υπό τις οδηγίες του τωρινού του προπονητή με τα «χρώματα» της Ντέρμπι, όπου κατάφερε σε 35 συμμετοχές να πετύχει οχτώ συνολικά τέρματα και να πείσει έτσι τον «Φρανκι» να του δώσει την ευκαιρία που ήθελε, παίρνοντας τον αρχικά πίσω στο Λονδίνο. Ο Μέισον Μάουντ συμπεριλήφθηκε κι αυτός στην αποστολή της ομάδας για τα φιλικά στην Ιρλανδία.

Κόνορ Γκάλαχερ (μέσος, 19 ετών)

Μία ακόμη εξαιρετική επιλογή για το κέντρο του γηπέδου στην...νεανική αυτή Τσέλσι, πιθανώς να ήταν ο Κόνορ Γκάλαχερ. Γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου του 2000, ο Γκάλαχερ αγωνίζεται με τα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας από έξι μόλις χρονών κι έχει περάσει απ' όλες τις ακαδημίες. Η περσινή χρονιά τον βρήκε στην Πρέμιερ Λιγκ 2, όπου αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι στο κέντρο της ομάδας και σημείωσε συνολικά 16 εμφανίσεις, μετρώντας επίσης τέσσερα γκολ. Ωστόσο, ο 19χρονος πλέον παίκτης πέρσι είχε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του, αλλά μετά από εγχείρηση μοιάζει πανέτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που θα του δώσει ο Λάμπαρντ και να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη συμμετοχή με την ομάδα του Λονδίνου, αρχής γενομένης από τα δύο φετινά φιλικά προετοιμασίας στην Ιρλανδία όπου και συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή.

Λιούις Μπέικερ (μέσος, 24 ετών)

Πέρα από τον Μάουντ, ένας μέσος ο οποίος μπορεί άνετα να καλύψει τα κενά το κέντρου για την Τσέλσι είναι ο Λιούις Μπέικερ. Ο - γεννημένος στο Λούτον – νεαρός ξεκινώντας την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα της πόλης του, το 2005 κατέληξε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και έως το 2015 βρισκόταν στις ακαδημίες της ομάδας του Λονδίνου. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2014 πραγματοποίησε την «παρθενική» του εμφάνιση με τα «μπλε», μπαίνοντας αλλαγή σε ένα παιχνίδι για το FA Cup απέναντι στην Ντέρμπι. Από τότε όμως και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια «μετακόμισε» ως δανεικός σε έξι συνολικά ομάδες, συλλέγοντας έτσι εμπειρίες και παίρνοντας χρόνο συμμετοχής. Τον Ιανουάριο του 2015, για έναν μόλις μήνα, κατέληξε στην Σέφιλντ Γουένσντέϊ, όπου σημείωσε μόλις τέσσερις συμμετοχές. Ακολούθησε ένα πέρασμα τον Φλεβάρη του ίδιου χρόνου στην Μίλτον Κέινς Ντονς, όπου κατάφερε σε 12 εμφανίσεις να πετύχει τρία τέρματα. Ενώ τον Ιούνιο του 2015 δόθηκε δανεικός στην Φίτεσε, στην οποία έμεινε έως το 2017 και σε 64 αναμετρήσεις κατάφερε 15 γκολ. Όμως, μετά την Ολλανδία επέστρεψε στην Αγγλία περνώντας μία σεζόν στην Μίντλεσμπρο, 12 συμμετοχές με ένα γκολ και στην Λιντς, 11 συμμετοχές και κανένα γκολ. Έως ότου, τον Ιανουάριο του '19 κατέληξε στην Ρέντινγκ, στην οποία αγωνίστηκε 19 φορές μετρώντας ένα γκολ. Εν τέλει λοιπόν, ο Λιούις Μπέικερ, όντας ποδοσφαιρικός...«μετανάστης» κι έχοντας αρκετές εμπειρίες σίγουρα αποτελεί μία αξιοπρεπή παρουσία στο...νεανικό ρόστερ που πιθανώς να χρησιμοποιήσει φέτος ο Φρανκ Λάμπαρντ.

Μπίλι Γκίλμουρ (μέσος, 18 ετών)

Τέλος, την «τετράδα» του κέντρου συμπληρώνει ένας Σκωτσέζος πιτσιρικάς, ο Μπίλι Γκίλμουρ. Ο 18χρονος από την Γλασκώβη, ο οποίος αποτελεί ένας απ'τα πιο ελπιδοφόρα ταλέντα στην χώρα του, άρχισε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του «βήματα» απ' την Ρέιτζερς και το καλοκαίρι του 2017 έφτασε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» έναντι 502 χιλιάδων λιρών. Φυσικά, μέχρι σήμερα δεν έχει αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα, αφού την περσινή χρονιά την ολοκλήρωσε στην Πρέμιερ Λιγκ 2 και στην ομάδα του U-23, όπου σημείωσε 19 συμμετοχές και πέντε τέρματα. Αυτά λοιπόν είδε ο «Φράνκι» και κάλεσε τον νεαρό στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Τσέλσι στην Ιρλανδία, δείχνοντας πως φέτος θα πάρει κι εκείνος τις δικές του ευκαιρίες.

Τάμι Άμπραχαμ (επιθετικός, 21 ετών)

Συμπληρώνοντας λοιπόν την αμυντική και την μεσαία γραμμή έφτασε η...ώρα για την επίθεση των «μπλε». Ένα απ' τα πιο hot ονόματα για την επιθετική γραμμή της φετινής Τσέλσι θα είναι, κατά πολλούς, ο Τάμι Άμπραχαμ. Ο υψηλόσωμος επιθετικός, 1.90 ύψος, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για να «λύσει» το τυχόν επιθετικό πρόβλημα του Φρανκ Λάμπαρντ. Ο 21χρονος από το 2004 βρίσκεται στις ακαδημίες του συλλόγου, όπου το 2016 σε ηλικία 18 ετών κατάφερε να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα μόλις δύο φορές, έως ότου ξεκινήσει το...«ταξίδι» εμπειριών ως δανεικός. Σε όποια ομάδα κι αν έπαιξε ο Άμπραχαμ πραγματοποίησε εξαιρετικές σεζόν. Ξεκινώντας από την Μπρίστολ Σίτι την σεζόν 2016-17, όπου αγωνίστηκε σε 41 ματς και σημείωσε 23 γκολ. Συνεχίζοντας στην Σουόνσι όπου έλαβε μέρος σε 31 αγώνες πετυχαίνοντας πέντε τέρματα. Ενώ, πέρσι αγωνίστηκε με τα «χρώματα» της Άστον Βίλα, με την οποία πραγματοποίησε 37 εμφανίσεις και κατάφερε να σκοράρει 25 φορές, βοηθώντας εις το έπακρον στον προβιβασμό του συλλόγου στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, ο Άγγλος στράικερ δίκαια μπορεί να αποτελέσει...«όπλο» στα χέρια του νέου τεχνικού της ομάδας και φαίνεται πως ήδη ο Λάμπαρντ έχει ξεχωρίσει τον πιτσιρικά, καλώντας τον στην αποστολή για την προετοιμασία του καλοκαιριού.

Ικέ Ούγκμπο (επιθετικός, 20 ετών)

Όμως, «παρτενέρ» στην κορυφή της επίθεσης, κατά πάσα πιθανότητα, μία έξτρα...βοήθεια θα είναι και ο Ικέ Ούγκμπο. Ο 20χρονος επιθετικός βρίσκεται από το 2007 στις ακαδημίες της Τσέλσι και χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια για να αποτελέσει μέλος της πρώτης ομάδας. Ωστόσο, με την φανέλα των «μπλε» δεν έχει καταφέρει ακόμα να σημειώσει την πρώτη του συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι, αφού από το 2017 έως και σήμερα παραχωρήθηκε δανεικός σε τρεις ομάδες. Ξεκίνησε το...«ταξίδι» του από την Μπάρνσλεϊ, όπου σε έξι μήνες δανεισμού κατάφερε 16 συμμετοχές και ένα γκολ. Συνέχισε από τον Ιανουαρίου του '18 έως τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς στην Μίλτον Κέινς Ντονς, όπου πραγματοποίησε 15 συμμετοχές σκοράροντας δύο φορές. Ενώ την περασμένη σεζόν την πέρασε στην «άσημη» Σκάνθορπ, με την οποία αγωνίστηκε 15 φορές και σκόραρε ένα τέρμα. Όντας με αρκετές εμπειρίες λοιπόν, ο νεαρός στράικερ μοιάζει έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία για να πραγματοποιήσει κι εκείνος την πρώτη του σεζόν στην νέα ομάδα των Λονδρέζων.

Μαρίνος Πάντζης