Ο Οριγκί έμαθε να αντέχει τα χτυπήματα

Ντιβόκ Οριγκί, ο άνθρωπος των μεγάλων στιγμών. Αν όμως κάτι χαρακτήριζε την καριέρα μέχρι πριν λίγους μήνες , ήταν η ατυχία και τα συνεχή χτυπήματα που δεχόταν.



Ο Οριγκί έμαθε να αντέχει τα χτυπήματα

Πρώτο χτύπημα ο τραυματισμός του, ενώ βρισκόταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Το 2016 σε ένα ντέρμπι κόντρα στην Έβερτον, ο Φούνες Μόρι με ένα δολοφονικό τάκλιν τον τραυματίζει και χάνει τον τελικό του Europa league.

Η επόμενη χρονιά δεν ήταν όπως θα ήθελε. Συνεχείς πόνοι στον αστράγαλο και μικροπροβλήματα, διέλυσαν την αυτοπεποίθηση του. Μετά από αυτή τη σεζόν, ακολούθησε ο δανεισμός του στη Βόλφσμπουργκ. Εκεί τα πράγματα πήγαν ακόμη χειρότερα. Μόλις έξι γκολ σε 34 ματς και μια τραγική χρονια για την ομάδα του, που χρειάστηκε να παίξει μπαράζ για να μείνει στην κατηγορία. Επί της ουσίας, είχε τελειώσει για τη Λίβερπουλ.

Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια πρόταση που θα την ικανοποιούσε και ο Οριγκί θα αποτελούσε παρελθόν. Γουλβς και Χάντερσφιλντ ήταν οι δύο βασικές επιλογές. Όμως αυτός επέμεινε και δεν το έβαλε κάτω, αποφάσισε να μείνει στη Λίβερπουλ. Η απόφαση μέχρι τα μισά της χρονιάς, δεν έδειχνε να τον δικαιώνει.

Στις 2 Δεκεμβρίου, μπαίνει αλλαγή για μόλις έξι λεπτά και σκοράρει το νικητήριο γκολ στο ντέρμπι του Μερσεσάιντ. Αυτή ήταν η αρχή για μια σειρά απίστευτων στιγμών που χάρισε στους οπαδούς της Λίβερπουλ. Με κάποιον μαγικό τρόπο βρισκόταν πάντα στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Μετά από ένα γκολ του δεν ακολουθούσε ένας απλός πανηγυρισμός άλλα ένα απίστευτο ξέσπασμα, μείγμα ανακούφισης και μεθυστικής χαράς. Κάθε γκολ του, έδινε κάτι, μια πρόκριση, μια νίκη.

Όμως πριν ακολουθήσουν αυτές οι μαγικές στιγμές, ήρθε ένα ακόμα χτύπημα. Κόντρα στην Πόρτο, στο δεύτερο ματς της φάσης των οκτώ, ο Κλοπ του δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσει βασικός. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Μετά από 45΄ που τα έκανε όλα λάθος, ο Γερμανός τον βγάζει αλλαγή. Αυτό θα μπορούσε να ρίξει την ήδη πεσμένη αυτοπεποίθηση του και επί της ουσίας να του τελειώσει τη σεζόν. Άλλα ο Οριγκί είχε μάθει πια να μην τα παρατάει ποτέ.

Το άστρο του Οριγκί δεν είχε σβήσει. Μέσα σε τρεις μέρες, σκόραρε τρία γκολ, το ένα πιο σημαντικό από το άλλο. Έδωσε τη νίκη κόντρα στη Νιούκαστλ με γκολ στο 86΄ και έστειλε τη Λίβερπουλ δυο βαθμούς μπροστά από τη Σίτυ, σε αυτή την απίστευτη κούρσα του πρωταθλήματος. Και μετά από τρεις μέρες έγινε η κεντρική φιγούρα της μεγαλύτερης ανατροπής. Με τα δύο μοναδικά, μέχρι τότε, σουτ του στο Τσάμπιονς Λιγκ , σκόραρε δύο γκολ και έδωσε την πρόκριση στη Λίβερπουλ, κόντρα στην Μπαρτσελόνα.Για μια ακόμα φορά ένα γκολ του έγινε ο πυροκροτητής μιας απίστευτης έκρηξης στο Άνφιλντ.

Σε διάστημα 376 ημερών ο Οριγκί βρέθηκε από ένα μπαράζ παραμονής σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Και ξανά ένα γκολ του έδωσε το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς της απολυτής χαράς. Μετά από 14 χρόνια η Λίβερπουλ ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Οριγκί έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των αναμνήσεων εκατομμύρια οπαδών.

Μια παροιμία λέει πως αν υπάρχει θέληση τότε υπάρχει και τρόπος. Και ο τρόπος του Οριγκί ήταν πολύ ασυνήθιστος. Πάντα θα υπερηφανεύεται πως είναι ο άνθρωπος που κέρδισε τον χρόνο. Έπαιξε μόλις 577 λεπτά ποδοσφαίρου αυτή τη σεζόν, αλλά χάρισε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία των «Κόκκινων», σε λίγα λεπτά έβαλε γκολ που χρειάζονται ολόκληρες καριέρες.

Μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε όλη του την καριέρα. Από την transfer list, βρέθηκε στο να ανανεώνει το συμβόλαιο του με την Λίβερπουλ, που θα τον κρατήσει στην ομάδα του Λιμανιού για αρκετά χρόνια ακόμα.

Μπορεί τελικά να μην καταφέρει πότε τον στόχο που έθεσε σε μια συνέντευξη του στον Guardian το 2017, να γίνει παγκόσμιας κλάσης επιθετικός, άλλα δεδομένων των δυσκολιών δεν μπορούμε να πούμε ότι κατάφερε και λίγα πράγματα. Έξαλλου, είναι μόλις 24 χρόνων...

Παναγιώτης Αντωνόπουλος