Η σημαδιακή 7η Ιουλίου για το ολλανδικό ποδόσφαιρο και ο… προφητικός Κρόιφ!

Ακριβώς 45 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Εθνική Ολλανδίας έφτασε για πρώτη φορά ως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στα γήπεδα της Γερμανίας το 1974. Η γυναικεία ομάδα «επέλεξε» ακριβώς την ίδια ημερομηνία για να φτάσει στο ίδιο κατόρθωμα εν έτει 2019, αντιμετωπίζοντας σήμερα στη Λυών τις ΗΠΑ με φόντο το τρόπαιο του Μουντιάλ των γυναικών!



Η σημαδιακή 7η Ιουλίου για το ολλανδικό ποδόσφαιρο και ο… προφητικός Κρόιφ!

Ο Γιόχαν Κρόιφ αποτελεί σημείο αναφοράς σε κάθε συζήτηση με αντικείμενο το ολλανδικό αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ανατρέχοντας στο μακρινό 1974, δεν μπορεί να κανείς να μην ξεχωρίσει τη μορφή του ανάμεσα στους υπόλοιπους αστέρες των «οράνιε» που παρουσίασαν μια από τις πιο φανταχτερές Εθνικές στην ιστορία του αθλήματος. Την ομάδα που παρήγαγε ένα ποδόσφαιρο στα όρια της τελειότητας, το «Total Football»!

Μπορεί το τρόπαιο της διοργάνωσης εκείνης να μην κατέληξε σε ολλανδικά χέρια αφού η Δυτική Γερμανία επικράτησε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου με σκορ 2-1 αλλά η παρέα του Κρόιφ είχε ήδη φροντίσει να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο δεύτερος κερδίζει περισσότερη λάμψη από τον πρωταθλητή…

Ο Κρόιφ λοιπόν, καταφέρνει να συνδέσει με έναν παράξενο τρόπο το όνομά του ακόμη και με τη φετινή ποδοσφαιρική επιτυχία της χώρας του. Κι αυτό λόγω της ποδοσφαιρικής του διαδρομής στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν τον σημερινό αντίπαλο των γυναικών της Ολλανδίας!

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και «έμαθε» -σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου- από τις θητείες του σε Λος Άντζελες Άτζεκς (1979) και Ουάσινγκτον Ντίπλοματς (1980-81). Λάτρεψε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι Αμερικάνοι πάνω σε τομείς που αφορούν τη διοίκηση ενός αθλητικού σωματείο, γεγονός που σε ανύποπτο χρόνο τον είχε οδηγήσει στις παρακάτω δηλώσεις…

«Με τον τρόπο δουλειάς και το ρυθμό βελτίωσης που παρουσιάζουν οι ΗΠΑ, θεωρώ πως δεν θα αργήσει πολύ η μέρα που η Εθνική τους θα φτάσει στην κατάκτηση ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου. Ως άνθρωπος του αθλήματος, θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα ήταν υπέροχο…»

Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών από την αντρική ομάδα των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο ενώ οι γυναίκες έφτασαν πράγματι σε έναν τελικό Μουντιάλ, αντιμετωπίζοντας τη χώρα ενός ανθρώπου που έβαλε το λιθαράκι του για την ανέλιξη του ποδοσφαίρου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Γιάννης Τζιουμακλής