Η Γιουνάιτεντ βαδίζει συντηρητικά στο δρόμο της επιστροφής!

Παίρνοντας ως παράδειγμα την προσθήκη του Γουάν Μπισάκα, είναι η πρώτη φορά από εποχής δίχως τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και έπειτα, που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δείχνει να κινείται στη μεταγραφική περίοδο βασισμένη σε συγκεκριμένο πλάνο, εγκαταλείποντας τεχνικές του πρόσφατου παρελθόντος με αγορές ικανών μεν παικτών, χωρίς να ταιριάζουν δε στο αγωνιστικό προφίλ του εκάστοτε προπονητή .  



Η Γιουνάιτεντ βαδίζει συντηρητικά στο δρόμο της επιστροφής!

Έπρεπε να αναλάβει ο άπειρος, για το μέγεθος του πάγκου των «κόκκινων διαβόλων», Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, για να (ξανα)αρχίσει ο σύλλογος να προσεγγίζει παίκτες με προοπτική για το μέλλον, αλλά και ταυτόχρονα δοκιμασμένους σε υψηλό επίπεδο. Το πέρασμα των Μουρίνιο και Φαν Χάαλ από την κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ, άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με πολλά μανατζερικά γραφεία, που εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες για να πάρουν τους πελάτες τους σε μία από τις πιο εμπορικές ομάδες του κόσμου και να καρπωθούν αρκετά χρήματα από τις μεταγραφές τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο αγωνιστικός σχεδιασμός να αφεθεί σε χέρια που κοιτούσαν περισσότερο το όφελος των παικτών και όχι του συνόλου. Η ομάδα έχασε σταδιακά τη χημεία της, απομακρύνθηκε από την κορυφή σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ οι παραπάνω προπονητές «τσαλάκωσαν» την εικόνα τους, δεχόμενοι αυστηρή κριτική. Πλέον, φαίνεται ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί ανήκουν στο παρελθόν, ενώ τα βήματα που γίνονται είναι προσεκτικά και με σωστή στρατηγική.

Το σίριαλ με τη μεταγραφή του Γουάν Μπισάκα είχε πολλά επεισόδια, με ευτυχή κατάληξη. Τα 50 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν είναι αρκετά για ένα παιδί με μόλις μία γεμάτη χρονιά στα πόδια του, δεν παύει όμως να είναι μία επένδυση για το μέλλον, που θα εξελιχθεί μέσα από την ομάδα. Η διοίκηση σε συνεργασία με τον Νορβηγό προπονητή, επιδίωξαν αρκετά τη συγκεκριμένη μεταγραφή, όχι μόνο για το ταλέντο και τις προδιαγραφές του παίκτη, αλλά και επειδή χρειαζόταν μία αλλαγή στο δεξί άκρο της άμυνας. Η θέση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προσέγγιζαν τον αγωνιστικό σχεδιασμό. Προσπάθησαν να την καλύψουν εκ των έσω ή με παίκτες που απλά έκαναν μία καλή σεζόν στο εξωτερικό, για να φανεί ότι τις κινήσεις που έπρεπε τις έκαναν. Έλειπε η ουσία βέβαια. Βαλένσια, Άσλεϊ Γιάνγκ, Ντάρμιαν και Νταλότ προσπάθησαν χωρίς να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της θέσης. Οι άτεχνοι, αλλά γνώστες του αγγλικού ποδοσφαίρου, Τζον Ο’Σέι, Γουές Μπράουν και Φιλ Νέβιλ, δεν είχαν τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου μπακ, ήταν όμως οι κατάλληλοι για το σύστημα του Σερ Άλεξ.

Τόσο ο Μαγκουάιρ, που είναι ο πολυπόθητος στόχος για το κέντρο της άμυνας, όσο και ο πρωταθλητής με την U23 της Ισπανίας στο πρόσφατο EURO 2O19, Ντάνι Όλμο, είναι παίκτες που ταιριάζουν με την αγωνιστική πειθαρχία που έχει στο μυαλό του ο Σόλσκιερ, αλλά και με τη γενικότερη ποδοσφαιρική φιλοσοφία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο στόπερ της Λέστερ είναι βαρύ κορμί και δεν ενδείκνυται για την ταχύτητά του, είναι αυτός όμως που στα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ θα πάρει man-to-man το δυνατό σέντερ φορ του αντιπάλου. Είναι στο ίδιο στυλ με τον Ρίο Φέρντιναντ και μπορεί να εξελιχθεί στον ηγέτη που ψάχνει η ομάδα, προκειμένου να κρατάει μία ισορροπία και να καθοδηγεί την ανάπτυξη από πίσω.

Από την άλλη, ο Ισπανός επιτελικός μέσος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μπορεί να αγωνιστεί με ευχέρεια σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Αν μπορούσαμε (σε επίπεδο Γιουνάιτεντ πάντα) να τον παρομοιάσουμε με κάποιον παίκτη με τα ίδια χαρακτηριστικά παιχνιδιού, θα ήταν ο θρύλος Ράϊαν Γκιγκς. Ταχύτητα, ντρίμπλα, κάθετη πάσα που μόνο ο Ουαλός μπορούσε να προσφέρει στους «κόκκινους διαβόλους». Το αν καταφέρει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, εφόσον φυσικά μεταγραφεί στο Μάντσεστερ, αφού η κροατική ομάδα ζητάει 40 εκατομμύρια λίρες, θα φανεί στο μέλλον.

Από εκεί και πέρα, η παραμονή του Ράσφορντ με την υπογραφή νέου συμβολαίου έως το 2023 και η επιθυμία πώλησης του Ρομέλου Λουκάκου, φανερώνει ότι οι υπεύθυνοι καταρτισμού του ρόστερ, διέκριναν ότι το στυλ του Βέλγου σέντερ φορ, δεν ταιριάζει με αυτό που θέλουν να εφαρμόσουν, σε αντίθεση με αυτό του Άγγλου, ο οποίος και εξυπηρετεί περισσότερες θέσεις ικανοποιητικά. Η έλλειψη χώρων και ενεργειών από τον Αλέξις Σάντσες, λόγω συστήματος και δυσμενών προσωπικών σχέσεων με τους προπονητές του στη Γιουνάιτεντ, έχουν επηρεάσει το παιχνίδι του και η παραμονή του μπερδεύει πολύ τις προθέσεις των διοικούντων.

Ακόμη και αν δεν γίνουν οι συγκεκριμένες μεταγραφές, καθώς η Λέστερ κάθε μέρα ζητάει όλο και περισσότερα χρήματα για τον Μαγκουάιρ, το σίγουρο είναι ότι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήραν το μάθημα τους, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινούνται στις μεταγραφές. Θέσεις όπου παρουσιάζονται ελλείψεις έχουν προτεραιότητα και καλύπτονται με παίκτες που πρώτα έχουν περάσει από ενδελεχές σκανάρισμα. Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό σε μία ενδεχόμενη καλή πορεία των «κόκκινων διαβόλων» στις υποχρεώσεις της επερχόμενης ποδοσφαιρικής σεζόν.

Θανάσης Κρητικός