Κόπα Αμέρικα «καλεί» Πρέμιερ Λιγκ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου αρχίζει το τουρνουά που... κανείς δεν ξέρει κάθε πόσα χρόνια γίνεται. Όλοι οι σύλλογοι ανυπομονούν για το Κόπα Αμέρικα, θέλοντας να ανακαλύψουν πρώτοι το επόμενο αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το england365 όμως είναι εδώ και σας παρουσιάζει τους πέντε πιο ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν φέτος στα γήπεδα της Βραζιλίας (δεν έχουν συμπεριληφθεί παίκτες που αγωνίζονται ήδη σε μεγάλες ομάδες). Παίκτες για όλες τις «τσέπες» και τα κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ.  



Κόπα Αμέρικα «καλεί» Πρέμιερ Λιγκ
  1. Λουίς Ντίαζ, 22, Κολομβία

Ο Ντίαζ είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά της λίστας. Αγωνίζεται στην Ζούνιορ από το 2017 και έχει 14 γκολ σε 52 εμφανίσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπαρανκίγια με την οποία πήρε και το “βάπτισμα του πυρός” στην δεύτερη κατηγορία της Κολομβίας. Είναι δεξιοπόδαρος και παίζει συνήθως ως εσωτερικός αριστερός εξτρέμ. Έχει έφεση στην ντρίπλα, σουτάρει εξαιρετικά και είναι πολύ γρήγορος. Την περσινή χρονιά κατέκτησε το 8ο πρωτάθλημα (κλαουζούρα) στην ιστορία της Ζούνιορ όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 10 γκολ ενώ φέτος σε 8 εμφανίσεις έχει 2 γκολ και 2 ασίστ. Τον Ιανουάριο κατέκτησε και το Σούπερ Καπ Κολομβίας σκοράροντας στον έναν από τους δύο τελικούς. Την πρώτη του εμφάνιση με την εθνική Κολομβίας την έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου αντικατέστησε τον Κουαδράδο σε ένα φιλικό εναντίον της Αργεντινής ενώ τον Μάρτιο σκόραρε και το πρώτο του διεθνές γκολ εναντίον της Νότιας Κορέας. Ο Κάρλος Κειρός τον υπολογίζει για την επίθεση (παίζει 4-3-3) και λόγω πληθώρας επιθετικών όπως οι Φαλκάο και Ζαπάτα ίσως δεν τον δούμε να αγωνίζεται πολύ.

  1. Γιον Λουκουμί, 20, Κολομβία

Ο δεύτερος Κολομβιανός της λίστας είναι ένας κεντρικός αμυντικός. Βλέπει τον κόσμο από τα 188 εκατοστά και είναι αριστεροπόδαρος με καλή πάσα, κάτι που τον κάνει περιζήτητο. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ντεπορτίβο Κάλι και παρά το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε να σημειώσει 54 συμμετοχές στα τρία χρόνια παραμονής του στην ομάδα, χωρίς όμως να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο. Το 2018 η Γκενκ έβγαλε από τα ταμεία της 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της και πλέον η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη ξεπερνάει τα 8 εκατομμύρια. Ένας μυικός τραυματισμός τον άφησε εκτός αγωνιστικών χώρων για περίπου ενάμιση μήνα και έχασε αρκετά ματς στα μέσα της σεζόν αλλά κατάφερε να συμπληρώσει 17 συμμετοχές, επτά από τις οποίες στα κρίσιμα ματς των πλέι-οφ. Την πρώτη του συμμετοχή με τα εθνικά του χρώματα την έκανε μόλις πριν 11 μέρες σε ένα φιλικό εναντίον του Παναμά, όσα έδειξε όμως ήταν αρκετά για να συμπεριληφθεί στην 23αδα της χώρας του για το Κόπα Αμέρικα. Σάντσεζ, Μίνα και Ζαπάτα είναι οι επικρατέστεροι από τον Κειρός για τον κέντρο της άμυνας της Κολομβίας, κάτι που σημαίνει πως δεν θα τον δούμε πολύ εκτός κι αν χρησιμοποιηθεί ως αριστερό μπακ, θέση στην οποία μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω σωματικών και φυσικών χαρακτηριστικών.

  1. Μαρσέλο Σάρατσι, 21, Ουρουγουάη

Ο Σάρατσι είναι ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής της λίστας. Η αξία του κυμαίνεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ (τον περασμένο Δεκέμβριο είχε φτάσει τα 14 εκατομμύρια) και αγωνίζεται στην Λειψία. Είναι αριστερός φουλ μπακ και στην φετινή παρθενική του χρονιά στην Ευρώπη έπαιξε μόλις 9 παιχνίδια στην Μπουντεσλίγκα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Ντανούμπιο και σε δύο χρόνια παρουσίας συμπλήρωσε 54 συμμέτοχες. Τον Αύγουστο του 2017 η Ρίβερ Πλέιτ τον έκανε δικό της για 2 εκατομμύρια αλλά δεν έμελλε να στεριώσει στους “εκατομμυριούχους”. Οι μόλις 19 συμμετοχές του ήταν αρκετές για να κάνουν την Λειψία να πληρώσει 12 εκατομμύρια ευρώ και να τον αποκτήσει. Η πρώτη του συμμετοχή με την εθνική Ουρουγουάης ήταν τον περασμένο Οκτώβριο σε ένα φιλικό εναντίον της Νότιας Κορέας και έκτοτε έχει φορέσει το εθνόσημο ακόμα τρεις φορές. Ο Όσκαρ Ταμπάρες λογικά θα εμπιστευθεί τον Ντιέγκο Λασάλτ της Μίλαν για το αριστερό άκρο της άμυνας αλλά δεν αποκλείεται η ασταθής απόδοσή του “ρασταφάρι” Λασάλτ να ανοίξει τον δρόμο στον Σάρατσι.

  1. Γιέφερσον Σοτέλδο, 21, Βενεζουέλα

Ένα από τα πιο hot ονόματα της Λατινικής Αμερικής είναι ο Σοτέλδο. Ο βραχύσωμος (1,58) επιθετικός είναι αριστεροπόδαρος και παίζει με άνεση και στα δύο άκρα αλλά και σαν “δεκάρι”. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ζάμορα της Βενεζουέλας όπου έπαιζε βασικός από τα 16 του χρόνια. Εκεί συμπλήρωσε 84 συμμετοχές πετυχαίνοντας 21 γκολ και κέρδισε τρία πρωταθλήματα πριν “ξενιτευτεί” για την Χουατσιπάτο της Χιλής. Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε όπου έκανε εξαιρετική χρονιά πετυχαίνοντας πέντε γκολ και μοιράζοντας επτά ασίστ και ψηφίστηκε καλύτερος ξένος του πρωταθλήματος. Αυτή η χρονιά του “έκλεισε” και την μεταγραφή του στην Σάντος. Η βραζιλιάνικη ομάδα πλήρωσε 3 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο που μας πέρασε και εκεί τον θεωρούν έναν νέο “Νειμάρ”. Στην εθνική της Βενεζουέλας έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 18 ετών σε ένα φιλικό εναντίον της Κόστα Ρίκα από τότε όμως έχει συμπληρώσει μόλις 8 ακόμα συμμετοχές χωρίς να έχει βρει δίχτυα. Ο Ραφαέλ Ντουντάμελ φαίνεται να μην τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα, παρότι δεν έχει καλύτερους εξτρέμ από εκείνον. Είναι όμως αρκετά πιθανό να τον δούμε έστω ως αλλαγή σε κάποια παιχνίδια του Κόπα Αμέρικα.

  1. Βίλκερ Φαρίνιεζ, 21, Βενεζουέλα

Είναι ο μόνος τερματοφύλακας της λίστας και είναι αυτός με το μεγαλύτερο potential. Ο Φαρίνιεζ ξεκίνησε την καριέρα του στην Καράκας με την οποία άρχισε να παίζει από τα 16 του χρόνια. Εκεί έμεινε για τέσσερα χρόνια, συμπλήρωσε 85 συμμετοχές και “έσπασε” κάμποσα ρεκόρ όπως αυτό με τα περισσότερα λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ (689 λεπτά) ενώ αναδείχθηκε δυο σερί χρονιές καλύτερος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος. Από εκεί και μετά άνοιξε ο δρόμος για την πιο ιστορική ομάδα της χώρας, την Μιλιονάριος, η οποία πλήρωσε 800 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2018. Με την ομάδα της Μπογκοτά κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα κάνοντας τρομερές εμφανίσεις ενώ ήδη έχει παίξει σε 47 παιχνίδια. Με τις μικρές εθνικές της χώρας του έχει “σπάσει” διάφορα ρεκόρ ανέπαφων εστιών ενώ έγινε και ο πρώτος τερματοφύλακας που σκοράρει σε παγκόσμιο κύπελλο νέων. Στην εθνική ομάδα της Βενεζουέλας έπαιξε για πρώτη φορά το 2016 σε ένα φιλικό εναντίον του Παναμά και πλέον μετράει 14 συμμετοχές. Όλα δείχνουν πως ο Ντουντάμελ τον υπολογίζει για βασικό στο Κόπα Αμέρικα και ο Φαρίνιεζ θα έχει την ευκαιρία να δείξει το αστείρευτο ταλέντο του σε όλο τον κόσμο.

Θάνος Κονταξής