Ο Πίκφορντ... αλλάζει την ιστορία των Άγγλων στα πέναλτι! (vids)

Κάποτε, η εθνική ομάδα της Αγγλίας (μαζί με την Ολλανδία) ήταν από τις χειρότερες και πιο ευάλωτες στη διαδικασία των πέναλτι. Έπειτα από συνεχείς αποκλεισμούς στη διαδικασία από την άσπρη βούλα, τα «τρία λιοντάρια» μετρούν δυο προκρίσεις σε ισάριθμες φορές που έχουν κληθεί να εκτελέσουν από τα 11 βήματα. Και ο Τζόρνταν Πίκφορντ, είναι εκείνος που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.  



Ο Πίκφορντ... αλλάζει την ιστορία των Άγγλων στα πέναλτι! (vids)

Ο τερματοφύλακας της Έβερτον, χάρισε ουσιαστικά στην Αγγλία την 3η θέση στο πρώτο Nations League της ιστορίας, στο Γκιμαράες, το μεσημέρι της Κυριακής. Στον μικρό τελικό απέναντι στην Ελβετία, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στα χρονικά των «τριών λιονταριών» που σε επίσημη διοργάνωση αναλαμβάνει να εκτελέσει πέναλτι, το κάνει εύστοχα και στην ίδια διαδικασία κάνει και απόκρουση που καθόρισε το αποτέλεσμα.

Ο διεθνής γκολκίπερ, λίγο μετά τη νίκη στο «Αλφόνσο Ενρίκες», έδειξε... απόλυτα ψύχραιμος και ήρεμος, δηλώνοντας: «Πάλι καλά που το έβαλα γιατί δεν θα άντεχα να δω τα σχόλια στο twitter να μας καταστρέφουν αν είχαμε χάσει. Όταν μου είπε ο προπονητής να πάρω εγώ το 5ο πέναλτι ανεξάρτητα από την εξέλιξη της διαδικασίας, απλά το δέχθηκα. Δεν το σκέφτηκα καν».

Η εκτέλεσή του ήταν πολύ δυνατή, στην απέναντι πλευρά από αυτή στην οποία έπεσε ο Ελβετός συνάδελφός του. Ο Πίκφορντ πανηγύρισε μπροστά του, έπειτα πήγε να φορέσει πάλι τα γάντια του και κάθισε ξανά κάτω απ' τα δοκάρια, για ν' απομακρύνει την εκτέλεση του Ντρμιτς πέφτοντας στα δεξιά του και να δώσει τη νίκη στην Αγγλία. Βέβαια, πέρα από αυτό που θα γραφτεί στην ιστορία ως κατάληψη της 3ης θέσης στο νεοσύστατο τουρνουά (μετά την ήττα από την Ολλανδία στα ημιτελικά), η αλήθεια είναι πως δεν έχει κάποια ουσία ή αντίκρισμα αυτό το επίτευγμα της ομάδας του Σάουθγκεϊτ που θα επικεντρωθεί πλέον στα προκριματικά του Euro 2020 για να πάρει την πρόκριση στη διοργάνωση του επόμενου καλοκαιριού.

Παρ' όλα αυτά, ο Πίκφορντ, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο με δυο προκρίσεις στις δυο τελευταίες φορές που η εθνική ομάδα της Αγγλίας έχει χρειαστεί να πετύχει το στόχο της από την άσπρη βούλα.

Και στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη πριν από έναν χρόνο στη Ρωσία, ο τερματοφύλακας που ανήκει στην Έβερτον είχε οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στα προημιτελικά. Όταν το παιχνίδι με τους Κολομβιανούς οδηγήθηκε στα πέναλτι, ο Άγγλος πορτιέρε, αφού πρώτα είδε τον Ουρίμπε να πετυχαίνει το δοκάρι, απέκρουσε εντυπωσιακά την εκτέλεση του Μπάκα, για να σκοράρει εν συνεχεία ο Ντάιερ και οι Άγγλοι να συνεχίσουν στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Πριν τον Πίκφορντ, τα «τρία λιοντάρια» μετρούσαν πέντε αποκλεισμούς σε ισάριθμες παρουσίες στη διαδικασία των πέναλτι. Με τον Πίκφορντ, έχουν κάνει το 2x2. Ο 25χρονος τερματοφύλακας, αλλάζει την ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας του, σε αυτό που κάποτε αποτελούσε Αχίλλειο πτέρνα...

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης