Θα καταφέρει η Τότεναμ να βάλει τέλος στην αρνητική παράδοση των πρωτοεμφανιζόμενων φιναλίστ; (vids)

Για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμετέχει η Τότεναμ σε τελικό Champions League. Καμία από τις πέντε τελευταίες ομάδες που βρέθηκαν στην ίδια θέση δεν κατάφεραν να σηκώσουν την κούπα με τα "μεγάλα αυτιά"...



Θα καταφέρει η Τότεναμ να βάλει τέλος στην αρνητική παράδοση των πρωτοεμφανιζόμενων φιναλίστ; (vids)

Τα «σπιρούνια» αντιμετωπίζουν σήμερα τη Λίβερπουλ στο «Wanda Metropolitano» της Μαδρίτης και θέλουν να βάλουν τέλος στο αρνητικό σερί που κατέγραψαν τα τελευταία 20 χρόνια οι πρωτοεμφανιζόμενες φιναλίστ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Αναλυτικά:

2000: Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια 3-0

Το 2000 η Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ αναμετρήθηκε στο Παρίσι με τη Ρεάλ Μαδρίτης και έφυγε ηττημένη από τον ισπανικό «εμφύλιο» με σκορ 3-0. Την επόμενη σεζόν οι «νυχτερίδες» έγιναν μάλιστα η πρώτη ομάδα που φτάνει σε δύο σερί τελικούς και δεν κερδίζει κανέναν, αφού η Μπάγερν Μονάχου αποδείχτηκε πιο ψύχραιμη στη διαδικασία των πέναλτι που διεξήχθησαν στο «Σαν Σίρο» το 2001 (σ.σ. 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση)...

2002: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-1

To 2002 ήταν και πάλι η Ρεάλ Μαδρίτης αυτή που... ψαλίδισε τα όνειρα μιας «πρωτάρας» σε τελικό της διοργάνωσης. Αυτή τη φορά ήταν η Μπάγερ Λεβερκούζεν των Μπάλακ, Λούσιο και Ζε Ρομπέρτο που είδε τον Ζινεντίν Ζιντάν να κρίνει το ματς με ένα από τα ομορφότερα τέρματα στην ιστορία του αθλήματος.

2004: Πόρτο-Μονακό 3-0

Δύο χρόνια αργότερα έρχεται η σειρά της Μονακό. Απέναντί της η... απόλυτη Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο, με τον Πορτογάλο τεχνικό να οδηγεί με άνεση του «δράκους» σε δεύτερη συνεχόμενη ευρωπαϊκή στέψη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 2003.

2006: Μπαρτσελόνα-Άρσεναλ 2-1

Μεταφερόμαστε στο 2006 όπου το Παρίσι θα αποτελέσει ξανά έναν τόπο... αφιλόξενο για σύλλογο που ονειρεύεται το Τσάμπιονς Λιγκ στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό. Η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ προηγήθηκε με το γκολ του Σολ Κάμπελ αλλά η Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ κατακτά για δεύτερη φορά στην ιστορία της την ευρωπαϊκή κορυφή με σκορ 2-1 και τέρματα των Σάμουελ Ετό και Τζουλιάνο Μπελέτι.

2008: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι 1-1 (6-5 pens)

Η Μαδρίτη φιλοξενεί σήμερα τον δεύτερο αγγλικό «εμφύλιο» σε τελικό Champions League. Ο πρώτος διεξήχθη έντεκα χρόνια πριν στη Ρωσία ανάμεσα στις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Οι «μπλε» χρειάστηκε να περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια να πανηγυρίσουν (σ.σ. το 2012 στο Μόναχο απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου), αφού στο «Λουζνίκι» ήταν η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αυτή που επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι (σ.σ. 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση).

22 χρόνια πριν...

Σημειώνεται πως η τελευταία ομάδα που κατέκτησε τη διοργάνωση στην παρθενική της συμμετοχή σε τελικό  ήταν η Μπορούσια Ντόρτμουντ το 1997, η οποία επικράτησε της Γιουβέντους στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου με σκορ 3-1.

Επιμέλεια: Γιάννης Τζιουμακλής