Υπέροχο για το αγγλικό ποδόσφαιρο, αν το Κατάρ επενδύσει στην Λιντς

Η προοπτική του να εξαγοραστεί ποσοστό της Λιντς Γιουνάιτεντ από την εταιρεία που ελέγχει και την Παρί Σεν Ζερμέν την QSI έφερε ενθουσιασμό στους οπαδούς των «παγωνιών» αλλά ταυτόχρονα εάν αληθεύει μπορεί μελλοντικά να αλλάξει το τοπίο για μία ακόμη φορά στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Υπέροχο για το αγγλικό ποδόσφαιρο, αν το Κατάρ επενδύσει στην Λιντς

Το μέγεθος της Λιντς  ως συλλόγου μπορούν να το αντιληφθούν πολύ εύκολα στην Ελλάδα αυτοί που μεγάλωσαν στις δεκαετίες του 60 και του 70 ακόμα και οι νεότεροι που πρόλαβαν τον σύλλογο στη δεκαετία του 90 και τα πρώτα χρόνια του νέου Millennium να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να κάνει επιτυχίες.

Το γεγονός του ότι έπεσε μέχρι και την τρίτη κατηγορία τα τελευταία 10 χρόνια και λείπει από το 2004 από την Premier League ιντριγκάρει και  παρότι φέτος τα  Χριστούγεννα ακόμα και μέχρι τον Μάρτιο έμοιαζε σχεδόν βέβαιη για  επιστροφή στα σαλόνια το μέγεθος ως συλλόγου είμαι τεράστιο. Όταν λοιπόν πληροφορίες από τους Financial Times και όχι οποιοδήποτε σκανδαλοθηρικό έντυπο αναφέρουν για ενδιαφέρον μίας εταιρείας που προέρχεται από το πλουσιότερο κράτος στον πλανήτη για αγορά ποσοστού, δεν μπορείς να τις αγνοήσεις!

Η Παρί Σεν Ζερμέν άλλωστε όσο μεγάλη και να είναι για το γαλλικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει για το γκρουπ του Κατάρ μια επένδυση που να φέρει και λεφτά πίσω μαζί με επιτυχίες Όχι ώστε να βγάλουν κομμάτι των χρημάτων τους αλλά για να μπορούν χωρίς προβλήματα με το financial fair play να τα ξανά ρίχνουμε μέσα στην ομάδα! 

Ένα περιορισμένου ενδιαφέροντος γαλλικό πρωτάθλημα και μία ομάδα με φανέλα πούπουλο για την Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε μεγάλου μεγέθους αγγλική ομάδα και η Λιντς Γιουνάιτεντ είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας εδώ και χρόνια! 

Μία απλή άνοδος που δεν είναι κάτι τρομερό στην Premier League μπορεί να φέρει χρήματα μέσα σε μία τριετία στα ταμεία που στη συνέχεια πολύ εύκολα μπορούν να επανεπενδυθούν αφού είναι δεδομένο πως η QSI δεν ενδιαφέρεται να κερδίσει χρήματα από το ποδόσφαιρο παρά μόνο να επιβάλλει κάποιος δικούς της κανόνες στην αγορά και ταυτόχρονα να προωθήσει  το παγκόσμιο κύπελλο του 2022.

Ο Ιταλός ιδιοκτήτης της Λιντς Γιουνάιτεντ, Ραντριτζάνι, φέρεται διατεθειμένος να δώσει ένα ποσοστό που μπορεί να ακουμπάει το 30% Και η αλήθεια είναι πως στα χέρια του αυτά τα δύο χρόνια η ομάδα έστρωσε και διοικητικά και οικονομικά και κυρίως αγωνιστικά.

Αλλά προσωπικά θεωρώ αδύνατο  το κράτος του Κατάρ (από την φύση του) να βάλει λεφτά  κάπου και να μην έχει μακροπρόθεσμα τουλάχιστον 80% της εταιρείας. 

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως σκοπός της QSI είναι να δώσει κάποια χρήματα στον ιδιοκτήτη της Λιντς και αυτός με τη σειρά του να τα επενδύσει αγοράζοντας μία ίσως και δύο άλλες ομάδες για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο όπου θα μπορούν να μεταφέρουν δικαιώματα για  ποδοσφαιριστές περίπου σαν κάτι που κάνει η οικογένεια Πότσο με την Ουντινέζε, την Γουότφορντ και τις υπόλοιπες ομάδες.

Πιθανώς όμως και να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να ασχοληθούν με άλλες ομάδες αλλά απλά να πατήσουν επιχειρηματικά το  πόδι τους στο νησί. Όπως σχεδόν όλοι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, βλέπουν μια τεράστια ευκαιρία σε μία Λίγκα η οποία σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες συνεχίζει να γιγαντώνεται οικονομικά λόγω των τεράστιων τηλεοπτικών συμβολαίων και το αυξανόμενο ενδιαφέρον τους ανα τον πλανήτη για το προϊόν της!

Και μπορεί αυτή η κίνηση για το ίδιο το αγγλικό ποδόσφαιρο να είναι μελλοντικά ανάλογη με εκείνη της εισόδου του Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι και των Σαουδαράβων στη Μάντσεστερ Σίτι.

Αν και πια δεν είναι τόσο εύκολο να ανακατευτεί η τράπουλα ας περιμένουμε να δούμε μήπως ένα πολύ μεγάλο μέγεθος όπως η Λιντς ξαναβρεί την χαμένη αίγλη και τον δρόμο της. Για το ίδιο το αγγλικό ποδόσφαιρο αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι...