Ο Στέρλινγκ και οι προηγούμενοι με χατ-τρικ σε τελικό Κυπέλλου!

Ο Ραχίμ Στέρλινγκ έγραψε ιστορία με το πρώτο χατ-τρικ στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας έπειτα από το 1953 και συνολικά ήταν η 4η φορά που ένας ποδοσφαιριστής καταφέρνει να σκοράρει τρεις φορές στο παιχνίδι όπου διακυβεύεται το τρόπαιο του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού.  



Ο Στέρλινγκ και οι προηγούμενοι με χατ-τρικ σε τελικό Κυπέλλου!

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο Άγγλος επιθετικός των «πολιτών» πέτυχε δυο δικά του γκολ μέσα σε 7 λεπτά στο τελείωμα της αναμέτρησης (80', 87'), ωστόσο, ενημερώθηκε από το BT Sport στο φινάλε πως του είχε πιστωθεί και το δεύτερο γκολ της Σίτι στο πρώτο ημίχρονο, αφού είχε τρέξει να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα από την προσπάθεια του Γκάμπριελ Ζέσους!

Αυτό, ήταν το πρώτο χατ-τρικ σε τελικό του Κυπέλλου από το 1953!

Τότε, στο παλιό «Γουέμπλεϊ», ο Σταμ Μόρτενσεν της Μπλάκπουλ πρωταγωνίστησε σκοράροντας τα τρία από τα τέσσερα τέρματα της ομάδας του για το 4-3 απέναντι στη Μπόλτον, ενώ, εξαιρετικό παιχνίδι είχε κάνει και ο Στάνλεϊ Μάθιους, που έμεινε στην ιστορία καθώς ήταν ο πρώτος που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα!

Για να εντοπιστούν τα υπόλοιπα δυο χατ-τρικ στην ιστορία των τελικών, γυρίζουμε πίσω στον... 19ο αιώνα!

Αρχικά, στο παιχνίδι του 1890, στο Kennington Oval του Λονδίνου, η Μπλάκμπερν διέσυρε με τελικό σκορ 6-1 (το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το 6-0 του 1903 και του 2019) τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, με τον Γουίλιαμ Τάουνλεϊ να πετυχαίνει τρία τέρματα και τους Νατ Γουόλτον, Τζακ Σάουθγουορθ και Τζο Λόφτχαους να τον συνοδεύουν στο σκοράρισμα. Εκείνο το χατ-τρικ, ήταν το πρώτο στην ιστορία της τελευταίας ημέρας του θεσμού...

Το αμέσως επόμενο είχε καταγραφεί τέσσερα χρόνια αργότερα, στον τελικό του 1894 στο Γκούντισον Παρκ, όπου η Νοτς Κάουντι επικράτησε 4-1 της Μπόλτον, με τον Τζέιμς Λόγκαν να βρίσκει τρεις φορές το δρόμο για τα δίχτυα.

Εκείνος ο τελικός, σήμανε και την πρώτη κατάκτηση του τίτλου από ομάδα εκτός της πρώτης κατηγορίας στην ιστορία του FA Cup...

Κώστας Ζάλιαρης