Ιστορική Σίτι, ιστορικό τρεμπλ! (vids)

Αυτή η ομάδα έχει ήδη μείνει στην ιστορία. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα διέλυσε τα πάντα στο αγγλικό ποδόσφαιρο τη φετινή σεζόν, φτάνοντας στην κατάκτηση του τρεμπλ με το σκορ-ρεκόρ που σταμάτησε στο 6-0 επί της Γουότφορντ στον τελικό του Κυπέλλου στο «Γουέμπλεϊ»! Ποτέ ξανά στα χρονικά δεν έχει πάρει και τους τρεις τίτλους ομάδα στην Αγγλία, με τους «πολίτες» να κάνουν... δώρο το Γιουρόπα Λιγκ στη Γουλβς!  



Ιστορική Σίτι, ιστορικό τρεμπλ! (vids)

Αρχικά ήρθε το Λιγκ Καπ. Έπειτα, το... ράγισμα της καρδιάς στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με το VAR και τον αποκλεισμό από την Τότεναμ. Η συνέχεια, θα ήταν θριαμβευτική και η Μάντσεστερ Σίτι έμεινε πλέον στην ιστορία.

Κατάκτηση του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ με την πιο αδιανόητη κούρσα προς την κορυφή στη διεκδίκηση του τροπαίου με τη Λίβερπουλ και πλέον, κατακτήθηκε και το Κύπελλο Αγγλίας! Φυσικά, είχε προηγηθεί πριν απ' όλα και το Community Shield που δεν απολαμβάνει όση αίγλη έχουν οι υπόλοιποι τίτλοι...

Στον τελικό του FA Cup στο «Γουέμπλεϊ», οι «πολίτες» του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα στη διαμόρφωση του τελικού 6-0 χάρη στο χατ-τρικ του Ραχίμ Στέρλινγκ, ένα γκολ του Γκάμπριελ Ζέσους (που πήρε φανέλα βασικού έναντι του Σέρχιο Αγουέρο) και από ένα των Νταβίντ Σίλβα και Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Ποτέ ξανά καμία ομάδα στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν είχε φτάσει στο τρεμπλ στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ, με το αποτέλεσμα του τελικού αυτού, η Γουλβς που τερμάτισε 7η στην Πρέμιερ, θα βρεθεί στα προκριματικά του επόμενου Γιουρόπα Λιγκ αντί των «hornets» που συμμετείχαν στον τελικό.

Το τελικό 6-0 αποτελεί σκορ ρεκόρ στην ιστορία του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού, έχοντας παρουσιαστεί τελευταία φορά το 1903 (!), όταν η Μπέρι είχε διαλύσει με το ίδιο σκορ τη Ντέρμπι Κάουντι!

Πρώτος Έλληνας με συμμετοχή στον τελικό ο Χοσέ Χολέμπας, μετά τον Νίκο Νταμπίζα που το είχε κάνει τη σεζόν 1998-1999. 

Το ματς

Ο τελικός ήταν όπως ακριβώς τον περίμενε ο Πεπ Γκουαρδιόλα και το είχε τονίσει στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του αγώνα. Η Γουότφορντ είχε σχεδιάσει μαζική άμυνα και γρήγορες καλύψεις στα μετόπισθεν και εφάρμοσε άριστα το σχέδιό της για περίπου 15 λεπτά στο παιχνίδι του «Γουέμπλεϊ». Όσο σωστά κι αν έκλεινε τους χώρους ουσιαστικά προκαλώντας και ζημιά σε οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνει θεαματικός ο τελικός, η Σίτι απέδειξε και με το παραπάνω ότι όποια ομάδα δεν εκμεταλλευόταν τις ευκαιρίες της για να την «πληγώσει», θα το πλήρωνε πολύ ακριβά.

Κι αφού ο Περέιρα στο 10ο λεπτό δεν σήκωσε το κεφάλι για να δει που ακριβώς βρισκόταν κι εκείνος και ο Έντερσον που βγήκε από την εστία του, ο γκολκίπερ των «πολιτών» νίκησε καθώς έκλεισε το χώρο και απέκρουσε με το πόδι το τετ-α-τετ που θα μπορούσε να έχει αλλάξει – θεωρητικά πάντα – όλη τη ροή του τελικού. Η Σίτι, αφού γλίτωσε τα χειρότερα σ' εκείνη τη φάση, επιβεβαίωσε απόλυτα τον τίτλο του φαβορί κι έφτασε σε δυο γκολ πριν την ανάπαυλα για να κλειδώσει το τρεμπλ. Στο 27ο λεπτό ο Νταβίντ Σίλβα σε φάση που κι εκείνος και ο Στέρλινγκ πήραν κεφαλιές μέσα στην περιοχή (!) άνοιξε το σκορ με αριστερό διαγώνιο σουτ, για να έρθει και το 2-0 στο 38ο λεπτό από την ασίστ του Μπερνάρντο Σίλβα στο δεύτερο δοκάρι και την προβολή του Γκάμπριελ Ζέσους. Βέβαια, το γκολ πιστώθηκε εν τέλει στον Στέρλινγκ που κλώτσησε τη μπάλα την τελευταία στιγμή και βοήθησε τον Άγγλο να φτάσει στο χατ-τρικ μέχρι το φινάλε. 

Η απόφαση του Χάβι Γκράθια να βγάλει την ομάδα του από το καβούκι της, αποδείχθηκε... αυτοκαταστροφική για τη Γουότφορντ που είδε τους «πολίτες» να μη σταματούν και να σκοράρουν άλλες τέσσερις φορές, εκθέτοντας τα αμυντικά κενά που αντίκριζαν στις επιθέσεις τους. Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε πέρασε στον τελικό στο 55ο λεπτό στη θέση του Μαχρέζ και πέντε λεπτά αργότερα βρήκε το δρόμο για τα δίχτυα. Από ωραία μπαλιά του Στέρλινγκ στον Γκάμπριελ Ζέσους ο Βραζιλιάνος βρήκε τον Βέλγο μέσα στην περιοχή κι ο τελευταίος αφού πρώτα... ξάπλωσε τον Εουρέλιο Γκόμες πλάσαρε για το 3-0 ακριβώς στη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα. Στο 68' με παρόμοιο τρόπο ήρθε και το 4-0, με τον Ντε Μπρόινε να στέλνει ολομόναχο τον Ζέσους στο χώρο κι εκείνον να πετυχαίνει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, σε φάση όπου η άμυνα της Γουότφορντ είχε βρεθεί στη μεσαία γραμμή.

Η Σίτι θα έφτανε στο σκορ που αποτελεί απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας, αφού το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στο «Γουέμπλεϊ» τελευταία φορά είχε παρουσιαστεί στο ματς της Μπέρι με τη Ντέρμπι Κάουντι... το 1903! Ο Ραχίμ Στέρλινγκ με τα δυο προσωπικά του γκολ διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο ματς, αφού στο 80ο λεπτό πλάσαρε πανεύκολα από το γύρισμα του Μπερνάρντο Σίλβα ξεφεύγοντας στην πλάτη του Χολέμπας, για να στείλει εκ νέου τη μπάλα στα δίχτυα στο 87'. Έκανε το πρώτο πλασέ από θέση βολής, ο Γκόμες απέκρουσε, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι κι έτρεξε πάλι πρώτος σε αυτή ο Άγγλος για να τη σπρώξει στο πλεκτό και να γράψει το 6-0, στην πιο παραγωγική και εντυπωσιακή σεζόν της καριέρας του.

 

 

 

 

 

 

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Γουόκερ, Κομπανί, Λαπόρτ, Ζιντσένκο, Μπερνάρντο Σίλβα, Γκουντογκάν (73' Σανέ), Νταβίντ Σίλβα (79' Στόουνς), Μαχρέζ (55' Ντε Μπρόινε), Γκάμπριελ Ζέσους, Στέρλινγκ

Γουότφορντ: Γκόμες, Φεμένια, Μαριάπα, Κάθκαρτ, Χολέμπας, Ντεουλοφέου (66' Γκρέι), Χιουζ (73' Κλέβερλι), Καπού, Ντουκουρέ, Περέιρα (66' Σάκσες), Ντίνεϊ

Κώστας Ζάλιαρης