Πρωτιές-ρεκόρ που δεν έδωσαν… την πρωτιά

«Όπως η Βραζιλία του 1982 είναι η κορυφαία ομάδα που δεν έχει κατακτήσει Παγκόσμιο Κύπελλο, έτσι και η Λίβερπουλ της σεζόν 2018-2019 είναι η καλύτερη ομάδα που δεν κατέκτησε τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ». Με αυτόν τον τρόπο προλόγισε τα «μυθικά» κατορθώματα της Λίβερπουλ τη φετινή σεζόν ο Γκρέιαμ Σούνες, που κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα με τη φανέλα της Λίβερπουλ (1978-1984) και μετέπειτα προπονητής των «κόκκινων» (1991-1994). Ωστόσο, αυτά τα κατορθώματα δεν ήταν αρκετά, προκειμένου να στεφθούν ξανά πρωταθλητές έπειτα από το 1990. 



Πρωτιές-ρεκόρ που δεν έδωσαν… την πρωτιά

Σε μια αξέχαστη κούρσα που μας προσέφεραν οι δύο μονομάχοι ,σε μια πραγματική ‘’τιτανομαχία’' οι ‘’ρεντς’’ έχασαν στο νήμα ,αφού συγκέντρωσαν 97 βαθμούς, έναν λιγότερο από την Μάντσεστερ Σίτι. Η αυλαία στο Αγγλικό πρωτάθλημα έπεσε και εμείς ξεθάβουμε από τα συρτάρια τα ξεθωριασμένα βιβλία των ρεκόρ και αναλύουμε τα ανδραγαθήματα που πέτυχε η Λίβερπουλ.

- Η Λίβερπουλ είναι η πρώτη ομάδα έπειτα από 118 χρόνια που δεν κατέκτησε τον τίτλο, αν και υπήρξε αήττητη στα πρώτα 20 παιχνίδια της σεζόν. Το ίδιο είχε συμβεί με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ την περίοδο 1899-1900. Από τότε, σύλλογοι που πραγματοποίησαν ανάλογα νικηφόρα σερί στέφθηκαν πρωταθλητές (Πρέστον, 1888-1889,Λιντς 1973-1974, Λίβερπουλ 1987-1988,Άρσεναλ 1990-1991 και 2003-2004,Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2010-2011,Μάντσεστερ Σίτι 2017-2018).

- Οι 97 βαθμοί συνιστούν ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου στην Πρέμιερ Λιγκ.

-Είναι η μοναδική ομάδα που έχασε το πρωτάθλημα έχοντας τουλάχιστον 90 βαθμούς.

- Ο Αλεξάντερ- Άρνολντ καταγράφοντας στο ενεργητικό του 12 ασίστ έγινε ο αμυντικός με τις περισσότερες τελικές πάσες στη διοργάνωση.

- Σαλάχ και Μανέ πέτυχαν από 22 γκολ έκαστος και μαζί με τον Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνκ, που βρήκε δίχτυα ισάριθμες φορές, μοιράστηκαν το χρυσό Παπούτσι στο Νησί.

-Ποτέ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ μια ομάδα που έφτασε τις 30 νίκες δεν απώλεσε τον τίτλο.

-Ποτέ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ μια ομάδα που ηττήθηκε μόλις σε ένα παιχνίδι καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου δεν έχασε το πρωτάθλημα.

- Πλέον, η Λίβερπουλ αποτελεί την κορυφαία δεύτερη ομάδα της βαθμολογίας στην ιστορία των πέντε καλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Με τους 97 βαθμούς που συγκέντρωσε ξεπέρασε την επίδοση της Ρεάλ Μαδρίτης που είχε απολογισμό 96 στο πέρας της σεζόν 2009-2010 με τον τότε τεχνικό Μανουέλ Πελεγκρίνι. Οι 96 που είχαν κατορθώσει να βάλουν στο σακούλι τους οι ‘’μπλάνκος’’ δεν αποδείχτηκαν αρκετοί για να τους χαρίσουν την κούπα του Ισπανικού πρωταθλήματος με την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα να θριαμβεύει τελικώς με 99 και να σηκώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το τρόπαιο του πρωταθλητή. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και φέτος ,αφού ο Καταλανός τεχνικός οδήγησε τους ‘’πολίτες’’ σε ανάλογο επίτευγμα.

-Τα δέκα τελευταία χρόνια όλες οι ομάδες που βρίσκονται τα Χριστούγεννα στην κορυφή της βαθμολογίας κατακτούν την κούπα στο τέλος της σεζόν… Όλες; Όλες εκτός από τη Λίβερπουλ. Σε τρεις περιπτώσεις (2009,2014,2019) οι ‘’κόκκινοι’’, αν και κατείχαν την πρώτη θέση ως τον Δεκέμβριο , στο τέλος δεν κατάφεραν να πιούν το …νέκταρ της επιτυχίας.

-Το άθροισμα των βαθμών που συγκέντρωσαν οι πρωταθλητές ‘’σίτιζενς’’ (98) μαζί με εκείνους των ‘’κόκκινων’’(97) συνιστούν ρεκόρ. Εξάλλου, ποτέ πριν οι ομάδες στην πρώτη και δεύτερη θέση του πρωταθλήματος δεν σημείωσαν από κοινού μεγαλύτερο αριθμό νικών (62) και μικρότερο αριθμό ηττών (5).

-Η φετινή διοργάνωση ήταν από τις πλέον συναρπαστικές ,καθώς το προβάδισμα άλλαξε χέρια συνολικά 32 φορές.

-Οι ‘’κόκκινοι’’ του Μέρσεϊσαϊντ μέτρησαν αισίως 103 ημέρες παραμονής στο… ρετιρέ της βαθμολογίας, κάτι που τελευταία φορά είχε συμβεί τη σεζόν 1990-1991, πριν καν υπάρξει Πρέμιερ Λιγκ. Τότε ο σύλλογος είχε μετρήσει 163 ημέρες στην πρώτη θέση.

-37η αγωνιστική : Οι φίλοι της Λίβερπουλ βλέπουν την ομάδα τους να μην μπορεί να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της Νιουκάστλ στο ‘’Σεντ Τζέιμς Παρκ’’. Οι φιλοξενούμενοι κερδίζουν ένα φάουλ. Σαν από διαίσθηση, ο ‘’βράχος’’ στα μετόπισθεν Φαν Ντάικ δίνει οδηγία στον Σακίρι να εκτελέσει την στατική φάση. Πράγματι ο Ελβετός αναλαμβάνει το δύσκολο έργο και με μια αριστουργηματική εκτέλεση βρίσκει τον Οριτζί που σκοράρει με γυριστή κεφαλιά στο 86’ και διαμορφώνει το 3-2. Δεκατρία λεπτά ύστερα από την είσοδο του στο παιχνίδι , ο Βέλγος χαρίζει μια νίκη-χρυσάφι στον Κλοπ και τους συμπαίκτες του. Αυτός ήταν ο δωδέκατος παίκτης που ήρθε από τον πάγκο και σκόραρε, στατιστικό που συνιστά ένα ακόμη ρεκόρ.

Μια από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές είναι η αναγνώριση της τεράστιας προσπάθειας και το καθολικό χειροκρότημα που εισέπραξαν οι ποδοσφαιριστές από τους φιλάθλους των ‘’ρεντς’’. Το εμβληματικό ‘’You’ll never walk alone’’ δονούσε τις εξέδρες του ‘’Άνφιλντ’’ και δημιούργησε μια μαγική ατμόσφαιρα. Έτσι, ενωμένοι σαν μια γροθιά ποδοσφαιριστές, τεχνικό επιτελείο και φίλαθλοι, φιλοδοξούν, με όπλο τα σωστά αγωνιστικά θεμέλια που έχουν οικοδομηθεί και την ακόρεστη φιλοδοξία τους, να κατακτήσουν επιτέλους το τρόπαιο της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Άλλωστε, τους περιμένει ένα ακόμα μεγάλο ραντεβού , αυτό της 1ης Ιουνίου στο Γουάντα Μετροπολιτάνo’’ της Μαδρίτης, κόντρα στην Τότεναμ , με φόντο το ΄’’άγιο δισκοπότηρο’’ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα έντεκα χιλιοστά που έκριναν τον τίτλο

Η μοναδική ήττα της Λίβερπουλ ήταν από την Μάντεστερ Σίτι με 2-1 στο ‘’Έτιχαντ’’. Η πιο κομβική φάση της αναμέτρησης και μια από τις σημαντικότερες στην μετέπειτα κούρσα του πρωταθλήματος ήταν αυτή στο πρώτο μέρος ,όταν ο Στόουνς απομάκρυνε σωτήρια την μπάλα, έντεκα χιλιοστά προτού αυτή καταλήξει στα δίχτυα.