«Τίποτε δεν είναι λάθος αν σε κάνει ευτυχισμένο! Ο Μπόμπ Μάρλεϊ λάτρευε το ποδόσφαιρο όσο λίγοι!

“Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι, μέχρι να καταλάβεις ότι το να είσαι δυνατός είναι η μόνη σου επιλογή”.



«Τίποτε δεν είναι λάθος αν σε κάνει ευτυχισμένο! Ο Μπόμπ Μάρλεϊ λάτρευε το ποδόσφαιρο όσο λίγοι!

Ο Νέστα Ρόμπερτ Μάρλεϊ, γεννήθηκε σ’ένα μικρό χωριό στην Τζαμάικα και έμελλε να γίνει ο ‘’βασιλιάς της ρέγκε’’, καθώς και μεγάλος λάτρης του ποδοσφαίρου.

Από μικρός είχει δεχθεί έντονα τον ρατσισμό, λόγω της ανάμεικτης καταγωγής του και ο ίδιος είχε απαντήσει σοφά, απέναντι σε όσους τον κορόιδευαν.

‘’Ο πατέρας μου ήταν λευκός και η μητέρα μου μαύρη. Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στην μαύρη, ούτε στην λευκή. Είμαι στου Θεού την πλευρά. Αυτού που με έπλασε και με έκανε να προέρχομαι από την μαύρη και την λευκή’’.

Μετά τον θάνατο του πάτερα του, αναγκάστηκε με τη μητέρα του να μετακομίσει σε μια φτωχογειτονιά, όπου έπρεπε να γίνει δυνατός για να ανταπεξέλθει. Έμαθε αυτοάμυνα και τελικά του βγήκε το παρατσούκλι «Tuff Gong».

Ασχολήθηκε με διάφορες δουλειές για να επιβιώσει και στον ελεύθερο του χρόνο έπαιζε μουσική με τους φίλους του, δημιουργώντας ένα συγκρότημα με αρχική ονομασία The Teenagers, το οποίο αργότερα το μετονόμασαν σε The Wailers.

Στα 23 του χρόνια έγινε μέλος του κινήματος των Ρασταφάρι, οι οπαδοί του οποίου έχουν το χαρακτηριστικό χτένισμα με τα μακριά μαλλιά και τα ράστα, με το οποίο έγινε διάσημος ο Μάρλει.

Όταν το 1972, το συγκρότημα που είχε, διαλύθηκε, η καριέρα του Μπομπ έφτασε ουρανό. No woman, nocry, I shot the sheriff, Get up,stand up, έκαναντεράστια επιτυχία και ο Μπομπ είχε γίνει πλέον νούμερο 1 στα charts στην Αμερική.

Έγραφε στίχους κατά των διακρίσεων και οι Τζαμαικανοί τον θεωρούσαν προστάτη των φτωχών.

Μεγάλη του αγάπη εκτός από την μουσική, ήταν και το ποδόσφαιρο.

"Αγάπησα τη μουσική πριν από το ποδόσφαιρο. Αν αγαπούσα πρώτα το ποδόσφαιρο, ενδεχομένως αυτό να ήταν επικίνδυνο. Τραγουδάω για την ειρήνη και την αγάπη, αλλά αν κάποιος μου κάνει ένα σκληρό τάκλιν, τα συναισθήματα μου θυμίζουν πόλεμο".

Όταν το 1977 διαγνώστηκε με καρκίνο, πίστευε ότι οφειλόταν στην μπάλα και αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, επειδή η θρησκεία του δεν επέτρεπε κανενός είδους ακρωτηριασμό στο σώμα. 

Η ανίατη αρρώστεια όμως, σιγά σιγά άρχιζε να εξαπλώνεται παντού και όταν ο Μάρλει ζήτησε ιατρική βοήθεια, ήταν ήδη αργά. Στην επιστροφή του από μια συναυλία, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μαιάμι, όπου αφήνει την τελευταία του πνοή στις 11 Μαίου του 1981, σε ηλικία 36 ετών.

Αποτεφρώθηκε κοντά στο πατρικό του μαζί με την κιθάρα του, μια ποδοσφαιρική μπάλα, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης, ένα δαχτυλίδι που φορούσεκαθημερινά και μια Βίβλο.

Είχε αποκτήσει 13 παιδιά με 8 διαφορετικές γυναίκες, μετέτρεψε την ρέγκε σ’ενα παγκόσμιο ρεύμα και ακόμη και σήμερα, τα λόγια του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ!

‘’Τίποτε δεν είναι λάθος αν σε κάνει ευτυχισμένο’’!

Αναστασία Βοσνάκη