«Τυχερή η Premier League που έχει Πεπ και Κλοπ, η Αγγλία μπορεί να πάρει το Euro 2020»

Ο μεγάλος Άλαν Σίρερ μιλάει στο England365.gr. O πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League με 260 γκολ σε 441 ματς και πρωταθλητής το 1995 στην πανέμορφη ιστορία της Μπλάκμπερν Ρόβερς υπό τον Κενι Νταλγκλίς που πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 1914. Μιλήσαμε για την φετινή κούρσα του τίτλου, για τις επιτυχίες των αγγλικών ομάδων στο Champions  League και το Europa League για την Εθνικη Αγγλίας και για το Νίκο Νταμπίζα και το Γιώργο Χ. Γεωργιάδη με τους  οποίους ήταν συμπαίκτες στη Νιούκαστλ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.   



«Τυχερή η Premier League που έχει Πεπ και Κλοπ, η Αγγλία μπορεί να πάρει το Euro 2020»

Ο μεγαλύτερος σέντερ φορ της εποχής της Premier League ήταν στο Άνφιλντ το βράδυ της Τρίτης σχολιάζοντας για το ραδιόφωνο του  BBC Είχαμε την ευκαιρία και μια μικρή κουβέντα ξεκινώντας από την φοβερή μάχη του τίτλου που έγινε φέτος με τον ίδιο να θεωρεί πως αυτή η κόντρα της Μάντσεστερ Σίτι με την Λίβερπουλ θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο.

«Πιθανώς κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε μία ομάδα να κοντράρει τόσο πολύ την Σιτι. Και η άποψή μου είναι πως όλα κρίθηκαν τελικά σε εκείνη την απόκρουση του Τζον Στόουνς  πάνω στη γραμμή στην αναμέτρηση των δύο ομάδων τον Γενάρη. Αν η  Λίβερπουλ έπαιρνε Κεφάλι στο σκορ με την ψυχολογία της αήττητος  ομάδας και των 7 βαθμών που είχε τότε, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχανε το παιχνίδι ίσως και να κέρδιζε  και όλα θα είχαν τελειώσει», τόνισε και συνέχισε: «Αλλά αυτό που έχει κάνει η Μάντσεστερ Σίτι στο δεύτερο γύρο το θεωρώ εξωπραγματικό και πολύ πιο σημαντικό από την περσινή κατάκτηση του τίτλου με 100 βαθμούς γιατί εδώ έχει κόντρα» ήταν τα λόγια του. 

Πιστεύει πως η Λίβερπουλ θα επηρεαστεί από αυτή την απώλεια ή του χρόνου θα είναι και πάλι πρωταγωνίστρια; «Νομίζω πως είναι μία πλήρης ομάδα που με δύο προσθήκες θα μπορέσει του χρόνου  να κατακτήσει και τον τίτλο που αν είχε περισσότερες επιλογές στον πάγκο θα το έχει καταφέρει και φέτος. Ο Κλοπ είναι εκπληκτικός όπως και ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Αυτό είναι που κάνει την Premier League το καλύτερο πρωτάθλημα γιατί εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστές έχει τους καλύτερους προπονητές αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.»

Για την ομάδα της καρδιάς του Θεωρεί πως είναι κομβικό να μείνει ο Ράφα Μπενίτεθ. «Για την Νιούκαστλ είναι πολυτέλεια να έχει έναν τόσο σπουδαίο προπονητή που θα μπορούσε να δουλέψει οπουδήποτε κι εσύ οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα είναι έγκλημα αν τον χάσουμε και πρέπει να του δοθούν και χρήματα γιατί είναι ολοφάνερο πως έχει τη δυνατότητα να βάλει έναν τόσο μεγάλο σύλλογο και πάλι μέσα στην πρώτη εξάδα. Και είναι κρίμα για τον κόσμο της Νιούκαστλ να μη ζει μεγάλες στιγμές».

Του θύμισα το Νίκο Νταμπίζα και τον Γιώργο Γεωργιάδη με τους οποίους υπήρξε συμπαίκτης και χαμογέλασε πλατιά. «Με το Νίκο παίξαμε και δύο τελικούς μαζί και γενικώς και στο τσάμπιονς league μας βοήθησε πάρα πολύ καλός εξαιρετικός αμυντικός που ήξερε και να σκοράρει, όχι τόσο καλά όσο εγώ βέβαια όχι τόσο καλά όσο εγ Με το Νίκο παίξαμε και δύο τελικούς μαζί και γενικώς και στο Champions League μας βοήθησε πάρα πολύ καλός εξαιρετικός αμυντικός που ήξερε και να σκοράρει, όχι τόσο καλά όσο εγώ βέβαια (γέλια)...Ο Γιώργος έμεινε λίγο μια χρονιά τον είχε φέρει ο Νταλγκλίς αλλά μετά έφυγε και ο Γκούλιτ δεν τον  πιστεψε. Καλός παίκτης ήταν».

Πάντως, για την επιλογή του να παίξει τελικά στη Μπλάκμπερν και να μην πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πίσω στο 1992, είχε να πει ξεκάθαρα πως: «Δεν το μετάνιωσα ποτε! Άλλωστε, όταν κατακτάς έναν τίτλο με τη Μπλάκμπερν, είναι σαν να παίρνεις 10 τρόπαια με τη Γιουνάιτεντ. Από εκεί και μετά, πάντα ήθελα να παίξω στη Νιούκαστλ...».

Ρώτησα και για την εθνική Αγγλίας, για τις πιθανότητες που έχει στο Nations League. «Δεν είναι τυχαίο πως οι ομάδες της Premier League έφτασαν τόσο μακριά και στην Ευρώπη. Νομίζω και τα δύο κύπελλα θα το κατακτήσουν αγγλικές ομάδες (Σ.Σ. Η συζήτηση έγινε πριν την ανατροπή της Τότεναμ μέσα στο Άμστερνταμ επί του Αγιαξ) κάτι που δείχνει την ποιότητα του πρωταθλήματος που  έχει ξεπεράσει την Ισπανία και την Γερμανία. Και επίσης η Αγγλία μπήκε στην τετράδα στο παγκόσμιο κύπελλο για πρώτη φορά από το 1990. Πιστεύω πως υπάρχει εξαιρετική φουρνιά νέων παικτών και χαίρομαι πολύ για την επιτυχία του Σαουθγκέιτ και πως τον πίστεψε η ομοσπονδία. Η Αγγλία μπορεί να κατακτήσει  το Nations League κυρίως όμως θα ήθελα το Euro του 2020 με τον τελικό να είναι στο Γουέμπλεΐ. Ή τουλάχιστον θέλω να το πιστεύω και το εύχομαι!»