Μάχη Σίτι – Λίβερπουλ, όπως κάποτε του Άλι εναντίον του Φρέιζερ...

Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε μια τέτοια κούρσα για τον τίτλο ανάμεσα σε δυο πραγματικά εξαιρετικές ομάδες στο αγγλικό πρωτάθλημα. Η μια έχει μόνο νίκες από την 1η Φλεβάρη και μετά, ενώ η άλλη έχει απαντήσει αντίστοιχα από τις αρχές Μάρτη μέχρι και αυτή τη στιγμή. Το φετινό, είναι ένα πρωτάθλημα που θα κριθεί πάνω από τους 95 βαθμούς. Εκ των πραγμάτων θα έχει έναν πρωταθλητή, ωστόσο, παρακολουθούμε μια αντιστοιχία κόντρας του Άλι με τον Φρέιζερ, του Ναδάλ με τον Φέντερερ, του Σένα με τον Προστ... Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Μάχη Σίτι – Λίβερπουλ, όπως κάποτε του Άλι εναντίον του Φρέιζερ...

Αυτό το ποδόσφαιρο που έχουν παίξει και οι δύο διεκδικητές της πρώτης θέσης, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.

Παρακολουθώ από το 1970 το αγγλικό ποδόσφαιρο και κατά καιρούς είχαμε υπέροχες μάχες για τον τίτλο, δυο ή τριών και τεσσάρων ομάδων, ή ακόμα και επτά ή οκτώ συλλόγων, όπως έγινε το 1975 ή το 1982!

Είχαμε επίσης και την τρομερή μονομαχία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ πριν από 20 χρόνια, με τους «κόκκινους διαβόλους» να παίρνουν το τρεμπλ σε μια σεζόν που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, δεν ξανάγινε ποτέ μονομαχία στην οποία η μια ομάδα να κάνει δεύτερο γύρο με 18 νίκες σε 19 ματς και η άλλη ν' απαντήσει με 11 σερί νίκες στα τελευταία παιχνίδια και να πάμε στον πόντο!

Επίσης, ποτέ δυο ομάδες δεν βρέθηκαν πάνω από 90 πόντους στη βαθμολογία για να διεκδικούν το πρωτάθλημα αφήνοντας κυριολεκτικά όλους τους υπόλοιπους να βλέπουν τη σκόνη τους!

Η Μάντσεστερ Σίτι παραμένει το απόλυτο φαβορί, αφού χρειάζεται δυο νίκες, μέσα με τη Λέστερ και εκτός με τη Μπράιτον, για να πάρει για πρώτη φορά στην ιστορία της διαδοχικούς τίτλους στο πρωτάθλημα.

Ταυτόχρονα, θα καταφέρει μετά τους 100 πόντους πέρυσι, να φτάσει στους 98 βαθμούς φέτος, κάτι που είναι εξωπραγματικό και αδιανόητο, ακόμα και να το συζητήσει κανείς, όταν ξεκίνησε τον Αύγουστο η σεζόν.

Από την άλλη, σας έγραφα το καλοκαίρι ότι θα φέτος θα κριθεί ο τίτλος περίπου στους 92 με 95 βαθμούς και όποιος καταφέρει να φτάσει εκεί, θα έπαιρνε το πρωτάθλημα.

Υπολόγιζα ότι για να μπορέσει κάποιος να αρπάξει τον τίτλο από τη Σίτι, θα έπρεπε να την κατεβάσει περίπου στους 90 πόντους. Έλεγα πως η μόνη ομάδα που έμοιαζε από το καλοκαίρι ικανή να διεκδικήσει τον τίτλο, ήταν η Λίβερπουλ, αλλά ποιος να φανταστεί πως θα φτάσει πάνω από 95 βαθμούς. Κι όμως μπορεί να μείνει δεύτερη!

Η φετινή κόντρα, πιθανώς να μην επαναληφθεί ποτέ, ίσως όμως να είναι και η αρχή μιας μάχης μεταξύ των δύο ομάδων που μπορεί να γίνει και του χρόνου. Αυτό, διότι οι υπόλοιποι μοιάζουν να είναι πολύ μακριά αγωνιστικά, ποιοτικά, τακτικά, προπονητικά και διοικητικά σε σύγκριση με τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ.

Η Λίβερπουλ, πάντως, με τη νίκη στο Νιούκαστλ, πρώτον, έδειξε ότι άντεξε την πίεση του τελευταίου τριμήνου, κάτι το οποίο δε φαινόταν πιθανό μετά την ισοπαλία με την Έβερτον. Αποδεικνύοντται, πιθανώς με εκείνη την ισοπαλία με τη Λέστερ τον Ιανουάριο, ως καταλυτικές απώλειες. Δεύτερον, έβγαλε στο γήπεδο έναν χαρακτήρα που δεν είχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κερδίζοντας τα περισσότερα ματς απ' οποιονδήποτε άλλον με γκολ μετά το 80ο λεπτό και γενικά αλλάζοντας τη φιλοσοφία της. Βασίστηκε, όχι μόνο πλέον στην επίθεσή της, αλλά και στην αμυντική της λειτουργία. Μια αμυντική λειτουργία, ωστόσο, που παραλίγο να την προδώσει στο St. James' Park.

Αυτό που φάνηκε στη νίκη επί της Νιούκαστλ, ήταν και πάλι η ηγετική παρουσία του παίκτη της χρονιάς. Του Φαν Ντάικ. Πήρε την πρωτοβουλία, δίνοντας εντολή στον Σακίρι κι όχι στον Αλεξάντερ – Άρνολντ, να εκτελέσει το φάουλ που έφερε το 2-3. Η εικόνα του, ξεκάθαρα να επιλέγει ποιος θα χτυπήσει το φάουλ, ήταν αρχηγική, κάτι που έλειπε από τη Λίβερπουλ όλα αυτά τα χρόνια, από τη στιγμή που σταμάτησε ο Τζέραρντ...

Γύρω από τον Φαν Ντάικ, είναι δεδομένο ότι ο Κλοπ θα χτίσει τη Λίβερπουλ. Μαθηματικά, έρχεται η ώρα της σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χρονιές που όταν έχανε έναν τίτλο έκανε πέντε χρόνια να συνέλθει.

Αυτή τη φορά, η συγκεκριμένη ομάδα είναι από άλλο μέταλλο και είναι μόνο θέμα χρόνου να πάρει πρωτάθλημα. Φέτος, είχε να ξεπεράσει έναν εξωπραγματικό αντίπαλο, όπως είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Υπό άλλες συνθήκες, οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αυτό που έκανε φέτος με μόλις μια ήττα, 13 νίκες εκτός έδρας και 94 πόντους μέχρι στιγμής, θα της αρκούσε για να είναι πρωταθλήτρια από τα τέλη Μαρτίου!