Μίροσλαβ Στοχ και Τσέλσι: Συνάντηση μετά από εννιά χρόνια

Ο Μίροσλαβ Στοχ είχε εντυπωσιάσει στο Λονδίνο με τη φανέλα της Τσέλσι σε πολύ πρώιμο στάδιο της καριέρας του, όμως δεν είχε τις ευκαιρίες που θα ήθελε... Η φιλοσοφία των «μπλε» για μεταγραφές πρωτοκλασάτων παικτών τον έστειλε μακριά από την αγγλική πρωτεύουσα, από τη στιγμή που... διεκόπη η τροφοδοσία της πρώτης ομάδας από τις ακαδημίες και πλέον, ο Σλοβάκος κοντράρεται με τους Λονδρέζους στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ! 



Μίροσλαβ Στοχ και Τσέλσι: Συνάντηση  μετά από εννιά χρόνια

Η κληρωτίδα του Γιουρόπα Λιγκ έβγαλε ως αντιπάλους στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, την «άπειρη» σε τέτοιες επιτυχίες Σλάβια Πράγας (γιατί περί επιτυχίας πρόκειται) και την πανίσχυρη Τσέλσι. Δυο ομάδες που βαδίζουν σε διαφορετικά μοτίβα όσον αφορά την λειτουργία τους, την φιλοσοφία τους αλλά και την κουλτούρα τους. Μέσα στα τόσα πολλά που τους χωρίζουν, υπάρχει και κάτι, που κατά έναν περίεργο τρόπο ενώνει αυτούς τους δυο συλλόγους, οι οποίοι, ο καθένας για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους,απασχολεί την παρούσα χρονική στιγμή την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Και το όνομα αυτού… Μίροσλαβ Στοχ. Ο Σλοβάκος εξτρέμ, που πριν από μερικά χρόνια έκανε και ένα μικρό πέρασμα από τα μέρη μας με την φανέλα του ΠΑΟΚ, μπορεί σήμερα να αγωνίζεται και να τα πηγαίνει περίφημα με τα ερυθρόλευκα της Σλάβια, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τους «μπλε» του Λονδίνου. Ο "Μίνο" όπως είναι το οικογενειακό του παρατσούκλι, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της τοπικής Νίτρα (γενέτειράς του) και εν συνεχεία, αν και πέρασε με επιτυχία τις δοκιμαστικές προπονήσεις της Νις, του παρουσιάστηκε το ενδιαφέρον της Τσέλσι.

Ο 17χρονος, τότε, Στοχ, εντυπωσίασε τους ανθρώπους στο Λονδίνο με την τεχνική, την ταχύτητα αλλά και την ποδοσφαιρική του νοημοσύνη, «αναγκάζοντάς» τους να τον αποκτήσουν από τους Σλοβάκους. Στις ακαδημίες του συλλόγου παρέα με τον Ντάνιελ Στάριτζ, έκανε πράγματα και θαύματα, ολοκληρώνοντας την σεζόν 2006-2007 ως πρώτος σκόρερ με εννιά γκολ σε 20 ματς. 

Υπό τις οδηγίες του Λουίς Φελίπε Σκολάρι, πρόλαβε να «γράψει» τέσσερα ματς ως αλλαγή και μία κατάκτηση Κυπέλλου, πριν δοθεί δανεικός στην Τβέντε. Στην μια και μοναδική του σεζόν του στην Ολλανδία, ήταν βασικός και αναντικατάστατος βοηθώντας τον σύλλογό του να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του και με 12 γκολ και πέντε ασίστ σε 45 αγώνες άφησε το στίγμα του.

Στην Τσέλσι, όμως, δεν επέστρεψε ποτέ, καθώς ο σύλλογος εγκατέλειψε το πλάνο των ακαδημιών και στράφηκε σε πανάκριβους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές. Η Φενέρμπαχτσε του προσέφερε συμβόλαιο 4 ετών και ο 21χρονος Σλοβάκος, που μόλις είχε συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δέχθηκε την προσφορά, αφήνοντας μια για πάντα πίσω του το κεφάλαιο Τσέλσι.

Εν συνεχεία ακολούθησαν κατά σειρά, ΠΑΟΚ, Αλ Αΐν, Μπούρσασπορ και πλέον η Σλάβια Πράγας.

Γεμάτος ταλέντο και δυνατότητες, είναι ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που δεν πραγματοποίησε την καριέρα που θα έπρεπε και όλα αυτά εξαιτίας της πολυτάραχης εξωγηπεδικής ζωής του.

Νυχτοπερπατήματα, ροζ σκάνδαλα, προβλήματα με το αλκοόλ και γενικότερα το lifestyle που έβγαζε προς τα έξω, συνετέλεσαν όλα μαζί ώστε αυτός ο ποδοσφαιρικός «τσόγλανος», να μην καταφέρει να καθιερωθεί στην elite του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πλέον μένει να φανεί αν ο βραχύσωμος επιθετικός που θαυμάζει τους Ροναλντίνιο και Ρονάλντο, θα καταφέρει να πληγώσει την πρώην ομάδα του, παίρνοντας μια άτυπη ρεβάνς για τις ευκαιρίες που ίσως δεν του δόθηκαν στην τετραετία που υπηρέτησε το δημιούργημα του ΡομάνΑμπράμοβιτς. 

Χρήστος Κατριμουστάκης