Ρόμπερτσον: Το... γκάζι στη μηχανή του Κλοπ

Από τον υποβιβασμό με τη Χαλ πριν από δύο σεζόν, ο Άντριου Ρόμπερτσον έχει «αγκυροβολήσει» στην εντεκάδα της Λίβερπουλ και αποτελεί ένα από τα πιο λειτουργικά γρανάζια στη μηχανή των «κοκκινων», με προορισμό... τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ μετά απο 29 χρόνια.  



Ρόμπερτσον: Το... γκάζι στη μηχανή του Κλοπ

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής απέναντι στην Τότεναμ, η Λίβερπουλ γλίτωσε ακόμη μία φορά την απώλεια βαθμών στις καθυστερήσεις του αγώνα, έτσι ώστε να συνεχίσει στο -1 από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι (επικράτησε της Κάρντιφ 2-0 μεσοβδόμαδα).

Στη φετινή πρωταθληματική πορεία της Λίβερπουλ, όλοι οι παίκτες, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο έχουν βάλει το χεράκι τους. Όμως, ένας ... αφανής «ήρωας», με τεράστια επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας, σε σχέση με την περσινή, επίσης επιτυχημένη, χρονιά, είναι ο Άντριου Ρόμπερτσον.

Στο παιχνίδι με τους «spurs» ο Σκωτσέζος αριστερός μπακ έφτασε τις εννιά ασίστ, τις περισσότερες που έχει καταφέρει ένας αμυντικός σε μία σεζόν, στην ιστορία της ομάδας.

Η παρουσία του στην άμυνα, έναν τομέα που η Λίβερπουλ είχε τα τελευταία χρόνια μεγάλη αστάθεια, έχει αλλάξει εντυπωσιακά την εικόνα της.

Από την περσινή αγωνιστική περίοδο και σε βάθος χρόνου, η άμυνα έχει δέσει τόσο με ουσιαστικές προσθήκες, όπως αυτή του Φαν Ντάικ αλλά και με την καθιέρωση του Αλεξάντερ Άρνολντ υπό την καθοδήγηση του Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Ρόμπερτσον εξυπηρετεί όλες εκείνες τις οδηγίες πάνω στις οποίες βασίζεται η τακτική προσέγγιση του Γερμανού τεχνικού, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητος για το σύνολο. Ταυτόχρονα, ο ίδιος έχει «κουμπώσει» με τους συμπαίκτες του και αναγνωρίζει ότι στο «Άνφιλντ» μπορεί να φτάσει στο επίπεδο ενός τοπ οπισθοφύλακα.

Ήδη γίνονται οι πρώτες αναφορές στην Αγγλία, περί ενός από τα καλύτερα μπακ την παρούσα στιγμή στον κόσμο.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ακόμη ήταν στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά τη βαριά ήττα από τη Λίβερπουλ, ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε δηλώσει με χιούμορ: «Κουράζομαι και μόνο που τον βλέπω. Ο Ρόμπερτσον είναι απίθανος».

Οι εκτιμήσεις ότι ο 25χρονος μπορεί να εξελιχθεί στον καλύτερο αριστερό μπακ στην πλούσια ιστορία των «κόκκινων», δεν απέχουν και πολύ από τη πραγματικότητα, αν αναλογιστεί κανείς τη συνεισφορά του στην ομάδα, αυτές τις δύο σεζόν.

Γρήγορος, δυναμικός και με εξαιρετική τεχνική πληροί όλες τις προϋποθέσεις στο επίπεδο ανταγωνισμού στην Πρέμιερ Λιγκ.

 

 

Από εκεί και πέρα, εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ταχύτατη συμμετοχή του σε επιθετικό και αμυντικό τρανζίσιον, η κατάληξη των οποίων τον βρίσκει σχεδόν πάντα μέσα στην αντίπαλη ή τη δική του περιοχή.

Έτσι δικαιολογείται η παρουσία του στην πρώτη τριάδα του πίνακα των assist men, καθώς και η δεύτερη θέση σε δημιουργία φάσεων (πίσω από τον Ντιν της Έβερτον). Μάλιστα είναι παρών και στις 17 «καθαρές» νίκες της Λίβερπουλ στο φετινό πρωτάθλημα.

Αν κάποιος θέλει να πάρει ένα μικρό δείγμα για τις ικανότητές του, μπορεί να δει τα highlights του Κυριακάτικου αγώνα με τη Τότεναμ. Η σέντρα για τον σκόρερ Φιρμίνο είναι συστημένη στο κεφάλι του Βραζιλιάνου ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Γιορίς.

Το εντυπωσιακό στην όλη προσπάθεια δεν είναι μόνο η άψογη στόχευση προς τον σκόρερ, αλλά και η πορεία της μπάλας, η οποία με την τροχιά που παίρνει βγάζει εκτός παιχνιδιού τους αντίπαλους αμυντικούς.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα φετινά παιχνίδια. Η συνολική του παρουσία σε άμυνα και επίθεση, δίνει την εντύπωση ενός ακούραστου αμυντικού. Εκεί μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο βαθμό η διάρκεια έντασης που βγάζει η Λίβερπουλ στα παιχνίδια της.

Όσο η σεζόν πλησιάζει στο τέλος της τα παιχνίδια δυσκολεύουν, την ώρα που η ομάδα του Κλοπ παίζει σε διπλό «ταμπλό» με Πρέμιερ και Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακολουθεί ένα πρόγραμμα χωρίς ανάσα, όμως το σίγουρο είναι ότι ο Άντριου Ρόμπερτσον θα παίξει μέχρι τελικής πτώσης, αφού μέσω των social media φανερώνει συνεχώς το πάθος και τη δίψα που έχει για την κατάκτηση ενός τίτλου με την ομάδα που τον βοήθησε να καθιερωθεί στο κορυφαίο επίπεδο.

Θανάσης Κρητικός