Το χρονικό του White Hart Lane

Η αναμέτρηση της 3ης Απριλίου κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας αναμένεται να καταστεί ιστορική για την Τότεναμ, η οποία ανακοίνωσε πως σε αυτό το παιχνίδι θα ανοίξει τις πύλες του το ολοκαίνουργιο υπερσύγχρονο γήπεδο, χωρητικότητας 62.062 θεατών που κατασκεύασε. Το νέο στολίδι των «σπιρουνιών» είναι πράγματι γεγονός! Το england365 σας παρουσιάζει το χρονικό της κατασκευής της έδρας των Spurs «White Hart Lane» από το 1899 μέχρι και την σημερινή του μορφή.



Το χρονικό του White Hart Lane

H Tottenham Hotspur απέκτησε το ποδοσφαιρικό της σπίτι «White Hart Lane» το 1899, το οποίο και χτίστηκε σε μια περιοχή όπου προηγουμένως στεγάζονταν ένα εγκαταλελειμμένο φυτώριο. Ο George Beckwith o ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης έκτασης είχε στην κατοχή του και μια pub που έφερε την ονομασία White Hart επί της οδού High Road. Η γη νοικιάστηκε στην εταιρία ζυθοποιίαςCharrington και έκτοτε εκκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του γηπέδου. Οι πρώτες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις κινητές εξέδρες που προϋπήρχαν στην πρότερη ανεπίσημη έδρα της ομάδας σε ένα αγρόκτημα δίπλα από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Northumberland Park και οι οποίες στήθηκαν από την αρχή στην καινούργια περιοχή, δημιουργώντας 2500 θέσεις. Επιπλέον, τα γραφεία της ομάδας μετέφεραν την έδρα τους από τον αριθμό 808 της Ηigh Road στον αριθμό 750.

Ο πρώτος φιλικός αγώνας στο γήπεδο Lane διεξήχθη στις 4 Σεπτεμβρίου 1899 με αντίπαλο τη Νοτς Κάουντι. Η Tottenham επικράτησε με σκορ 4-1 συγκεντρώνοντας 5.000 θεατές.  Μία εβδομάδα αργότερα , 11.000 φίλαθλοι της ομάδας έσπευσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς για την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Southern League, στον οποίο οι Spurs αναδείχθηκαν για ακόμη μια φορά νικητές με σκορ 1-0. Μέσα σε διάρκεια πέντε χρόνων, το White Hart Lane απόκτησε χωρητικότητα 32.000 θέσεων, εκ των οποίων οι 500 ήταν για καθήμενους στην κεντρική της εξέδρα.

Το 1908 και ενόσω ο σύλλογος είχε κατοχυρώσει την θέση του στην δεύτερη κατηγορία της Football League, ο διάσημος Σκωτσέζος αρχιτέκτονας Archibald Leitch ανέλαβε την οικοδόμηση της νέας κεντρικής εξέδρας του γηπέδου. Η πρώτη αναμέτρηση της ομάδας απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Football League έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1909 με την νεόκτιστη σκεπαστή εξέδρα 5.3000 θέσεων West Stand να δεσπόζει επί της High Road. Μέχρι το τέλος της χρονιάς ένα ακόμη ξεχωριστό στοιχείο του γηπέδου ολοκλήρωσε την κατασκευή του, αυτό του χάλκινου εμβλήματος της ομάδας που τοποθετήθηκε στο αέτωμα της εξέδρας. Ακόμη, σκεπάστηκε και η εξέδρα East Stand επί της Worcester Avenue, με αποτέλεσμα το 1911 το «White Hart Lane» να αποτελεί πλέον ένα γήπεδο χωρητικότητας 50.000 θέσεων.

Το 1921 ένας παλιός γνώριμος της ομάδας ο αρχιτέκτονας Archibald Leitch ενεπλάκη για δεύτερη φορά στην διαμόρφωση του γηπέδου, προχωρώντας στην ανύψωση σκεπαστής εξέδρας επί της Paxton Road και επί της Park Lane, αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους που είχε αποκομίσει ο σύλλογος από την κατάκτηση του FA Cup. Εκείνη την χρονιά η Tottenham στεγάζονταν σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 58.000 θέσεων, οι 40.000 εκ των οποίων καλύπτονταν από τα σκέπαστρα των εξέδρων. Τα σπιρούνια προχώρησαν ωστόσο σε μια ακόμη αλλαγή, εξαγοράζοντας το Red House ενώπιον του γηπέδου με σκοπό να στεγάσει τα γραφεία της ομάδας. Έτσι το 1937 η έδρα κατέληξε να βρίσκεται στο νούμερο 748 της High Road.

Η πλήρης διάπλαση του East Stand ολοκληρώθηκε το 1934 και το γήπεδο μετρούσε πλέον τον εντυπωσιακό αριθμό των 80.000 θέσεων. Το 1952 και μέσα στον επόμενο χρόνο ακολούθησε μια σειρά νέων εργασιών με την ανακατασκευή του χλοοτάπητα καθώς και την εγκατάσταση προβολών στις τέσσερις γωνίες του «White Hart Lane». Οι αλλαγές διαδέχονταν η μια την άλλη τόσο στο σύστημα του φωτισμού όσο και στην τοποθέτηση καθισμάτων στις τέσσερις ξεχωριστές εξέδρες.

Ο Νοέμβριος του 1980 σηματοδοτεί την ολοκληρωτική υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού έργου με την κατεδάφιση της WestStand και την ανακατασκευή της σε διάστημα μόλις 15 μηνών. Τα εγκαίνια της oποίας πραγματοποιήθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1982 σε μια αναμέτρηση με την Γουλβς. Ενώ το καλοκαίρι του 1989 ανακαινίστηκε και το East Stand.

Το 1992 ξεκινά η μετατροπή του οριστικά για καθήμενους η οποία και ολοκληρώνεται ένα χρόνο αργότερα. Παράλληλα, η οροφή South Stand συνδέεται με την East και West Stand για να φτάσουμε στο 1995 όταν και προστίθεται για πρώτη φορά η γιγαντιαία οθόνη προβολής των αγώνων. Στο τέλος της χρονιάς1997-98 ολοκληρώθηκε και η αντίστοιχη ανακατασκευή του North Stand με την τελική εικόνα του γηπέδου να φτάνει στα μέχρι πρότινος επίπεδα των 36.240 θέσεων.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου