Άγιαξ, με στυλ... Κρόιφ!

Ο Άγιαξ κατάφερε να αποκλείσει την πολυνίκη του Τσάμπιονς Λιγκ, την ομάδα που κατέκτησε τις τρεις τελευταίες διοργανώσεις και όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το England365 ως φόρο τιμής σε αυτή την ομάδα, εξηγεί  γιατί  ο φετινός Αίαντας είναι κάτι διαφορετικό.   



Άγιαξ, με στυλ... Κρόιφ!

Δεκαέξι χρόνια έπρεπε να περιμένουν στον Άγιαξ για να προκριθούν στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και μετά τον θρίαμβο στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου»  απέναντι  στη Ρεάλ Μαδρίτης , ο «Αίαντας» μπορεί να... ονειρεύεται δειλά το τρόπαιο με τα μεγάλα «αυτιά»!

Ο «αρχιτέκτονας» αυτής της ομάδας, είναι ο προπονητής της, ο Έρικ Τεν Χαγκ. Ο 48χρονος κόουτς ανέλαβε τα ηνία της ομάδας στις 21 Δεκεμβρίου του 2017, μετά και την απομάκρυνση του Μαρσέλ Κάιζερ. 

Η φετινή εικόνα του Άγιαξ στην Ευρώπη κυρίως, έχει φέρει χαμόγελα στο κλαμπ. Οι Ολλανδοί βγάζουν μετά από αρκετά χρόνια υγεία στο παιχνίδι τους, με αποκορύφωμα τις εξαιρετικές εμφανίσεις κόντρα στην Μπάγερν και φυσικά την απίστευτη νίκη εναντίον της Ρεάλ! Το βήμα της πρόκρισης στη νοκ-αουτ  φάση μετά από δεκατρία χρόνια όμως έγινε στην Πορτογαλία, για τον όμιλο που ήταν και η ΑΕΚ παρούσα.

Η Μπενφίκα προηγήθηκε με τον Ζόνας βάζοντας δύσκολα στους «φιλοξενούμενους»…

Ο Ντούσαν Τάντιτς είχε διαφορετικά σχέδια, ισοφάρισε στο δεύτερο μέρος, ο Ονάνα έκανε ίσως την πιο σημαντική απόκρουση της καριέρας του (μέχρι την επόμενη) στην τελευταία φάση του παιχνιδιού και μαζί έδωσαν τον πολύτιμο βαθμό στον Άγιαξ!

Το κλίμα στα αποδυτήρια φαίνεται εξαιρετικό. Η εικόνα με αγκαλιασμένος τους παίκτες μετά από την καθοριστική, όπως αποδείχθηκε, απόκρουση του Ονάνα τα λέει όλα!

Ο κορμός της ομάδας αποτελείται κυρίως από νεαρούς παίκτες. Με μέσο όρο ηλικίας 23,2 ετών, γίνεται αντιληπτός ο λόγος που οι ακαδημίες του συλλόγου είναι διαχρονικά στις κορυφαίες του κόσμου. 

Ο Φρένκι Ντε Γιόνγκ , ο Ματίας Ντε Λιχτ ο  Ντόνι Φαν Ντε Μπέικ είναι μερικά από τα «προϊόντα» των ακαδημιών και αποτελούν στόχους  για τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη!

Ο Ντε Λιχτ μάλιστα, ο οποίος είναι 19 χρόνων, έχει επιλέγει  ως ο πρώτος αρχηγός της ομάδας, είναι ο νεότερος στην ιστορία του συλλόγου και  έχει ήδη γράψει ιστορία αφού έγινε ο πρώτος αμυντικός που κατακτά το βραβείο του Golden Boy! 

Ο Ντε Γιόνγκ έχει ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες του για τη Βαρκελώνη, αφού η Μπαρτσελόνα δαπάνησε 75 εκατομμύρια ευρώ για τον 21χρονο χαφ, ο οποίος πέρασε με επιτυχία την πρώτη «δοκιμασία» που του είχαν βάλει οι «μπλαουγκράνα» αφού όπως δήλωσε: «Η Μπαρτσελόνα μου ζήτησε όταν υπέγραψα, να αποκλείσω την Ρεαλ Μαδρίτης»! 

Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται όλοι οι «μικροί» είναι πραγματικά απίθανος, θυμίζοντας πολλές φορές 30άρηδες και έμπειρους ποδοσφαιριστές! Είναι αξιοσημείωτο ότι στον αγώνα με την ΑΕΚ έπαιξαν 8 ποδοσφαιριστές κάτω των 22 ετών! Ο Βραζιλιάνος, Ντέιβιντ Νέρες και ο Μαροκινός, Χακίμ Ζίγεκ είναι τα βασικά επιθετικά «όπλα» της ομάδας όπως απέδειξαν εναντίον της Ρεάλ προκαλώντας συνεχώς πονοκεφάλους στην αντίπαλη άμυνα.

Ο Ντούσαν Τάντιτς μετακόμισε από τη Σαουθάμπτον στο Άμστερνταμ έναντι μόλις 11 εκατομμυρίων  ευρώ!

Ο Σέρβος ήταν πραγματικά απολαυστικός δημιουργώντας τα πρώτα δύο γκολ της ομάδας του και σκοράροντας το τρίτο!

Η ασίστ στο Νέρες θύμισε το «θρύλο» των «μερένγκες», Ζινεντίν Ζιντάν πραγματοποιώντας τη χαρακτηριστική «ρουλέτα» του Γάλλου! 

Ο Άγιαξ έκανε ίσως την καλύτερη φετινή εμφάνιση στο Τσάμπιονς Λιγκ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη τρέχουσα σεζόν!!

Η συνέχεια της πορείας αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία. Ο Άγιαξ φαίνεται πως επιστρέφει εκεί που του ανήκει. Στην ελίτ των καλύτερων ομάδων της Ευρώπης!

Δεν θεωρείται τυχαία και η επιστροφή των «Οράνιε» στις καλύτερες εθνικές ομάδες από τη στιγμή που απέκλεισαν Γαλλία και Γερμανία στο Nations League.

Ο Αίαντας ονειρεύεται να ζήσει παρόμοιες εποχές με αυτές του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή της ιστορίας του, τον θρύλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Γιόχαν Κρόιφ που πάντα θα μνημονεύεται το όνομά του αφού με το δικό του τρόπο, το Total Footballο ο Άγιαξ διέπρεψε στη Μαδρίτη!

Υπάρχει πάντα βέβαια η παράμετρος του ότι οι ποδοσφαιριστές αυτοί δεν μένουν ποτέ μαζί αρκετά χρόνια για να μπορέσουν να δρέψουν τους καρπούς της επιτυχίας γιατί γρήγορα παίρνουν μεταγραφή για άλλα μέρη.

Αυτό ήταν άλλωστε πάντα το πρόβλημα του Άγιαξ, ωστόσο όσο παραμένουν μαζί αυτά τα φυντάνια ας τους  απολαύσουμε!

Αντρεας Σουλάι