Ο Σόλσκιερ, ο Γούντγουορντ και το «αύριο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ....

Νοοτροπία «refuse to lose», παθιασμένοι ποδοσφαιριστές αλλά και λάθος απειρίας. Το england365.gr παίρνει αφορμή απ' τα καλώς αλλά και απ' τα κακώς κείμενα του Σόλσκιερ στο παιχνίδι με την Λίβερπουλ και προσπαθεί να μπει στο μυαλό του... Εντ Γούντγουορντ, εκτελεστικού διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όσον αφορά στην παραμονή του Νορβηγού και μετά το καλοκαίρι.  



Ο Σόλσκιερ, ο Γούντγουορντ και το «αύριο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ....

«Η ευκαιρία έρχεται σε όλους, αλλά το να μετατρέπεις την ευκαιρία σε όφελος είναι χάρισμα των λίγων».

Όταν διατύπωνε την παραπάνω φράση ο Άγγλος μυθιστοριογράφος, Έντουαρτ Μπούλβερ-Λίτον, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι δύο αιώνες αργότερα, ένας τύπος απ' την Νορβηγία θα την ερμήνευε σε ελεύθερη ποδοσφαιρική μετάφραση. Ένας... δολοφόνος με αγγελικό πρόσωπο που έβγαζε το «μεροκάματο» του, αξιοποιώντας την παραμικρή φάση ερχόμενος απ' τον πάγκο. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ επιστρατεύτηκε για άλλη μια φορά στη διάρκεια του «αγώνα» για να σώσει την αγαπημένη του Γιουνάιτεντ και δείχνει ότι θα προσπαθήσει ώστε να μην πάει ούτε αυτή η ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Στην προσπάθεια του ωστόσο κάνει και λάθη, με ένα από αυτά να λαμβάνει χώρα την Κυριακή (24/2) στη «λευκή» ισοπαλία στο ντέρμπι με την Λίβερπουλ. Παρόλα αυτά οι «bookers» θεωρούν την παραμονή του Νορβηγού πιο πιθανή από ποτέ. Οι λόγοι γι' αυτό ποικίλλουν.

Ψυχολογική και αγωνιστική ανάταση της ομάδας

Δεν χρειάζεται να είσαι ποδοσφαιρικός αναλυτής για να διακρίνεις τη θετική επίδραση του Σόλσκιερ. Η ομάδα απολαμβάνει ξανά το παιχνίδι! Παίκτες αξίας που επιτέλους απέκτησαν νοοτροπία νικητή. Είναι χαρακτηριστικό το πάθος αλλά και η άρνηση για ήττα,που έβγαλαν στον αγωνιστικό χώρο του «ΟλντΤραφορντ» απέναντι στους «κόκκινους», παρά την ψυχρολουσία με τις τρεις αναγκαστικές αλλαγές. 

Οι ποδοσφαιριστές νιώθουν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους. Εμπιστοσύνη που μετουσιώνεται σε αυταπάρνηση και σε μελανιασμένες μύτες και αγκώνες, όπως στο ματς με την Λέστερ. Γεγονός που εκθειάστηκε απ' τον τεχνικό τους, στου οποίου το πλάνο υπάρχει απόλυτη πίστη. Εξάλλου έχει βρει τον τρόπο να αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις αγωνιστικές αρετές της ομάδας. Η κίνηση-ματ με τη μετατόπιση του Λουκάκουστο δεξί φτερό της επίθεσης, στην αναμέτρηση με την Άρσεναλ για το Κύπελλο (η οποία άνοιξε διαδρόμους για τους υπόλοιπους, που απλά περίμεναν τις ασίστ του). Η επιλογή του να μετατρέψει τον Πογκμπά από έναν «καταστροφέα» αντίπαλων προσπαθειών (υπό την καθοδήγηση του Μουρίνιο), σε κινητήριο μοχλό, απ' του οποίου τα πόδια περνάνε όλες οι επιθέσεις. Η δυνατότητα που προσφέρει στον Ράσφορντ να διεισδύει όλο και περισσότερο στη μεγάλη περιοχή. Μία προς μία όλες τον δικαίωσαν, το ίδιο και τους παίκτες του, που δέχτηκαν με ζήλο να τις ακολουθήσουν.

Οι δύο τελευταίοι απ' τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η αλλαγή στον πάγκο, μετράνε συνδυαστικά 15 τέρματα και οχτώ ασίστ. Όσον αφορά στον Άγγλο επιθετικό, ο Σόλσκιερ έχει βρει το... κουμπί του, γεγονός που ωφελεί όλες τις πλευρές όπως αποδεικνύει και το «νταμπλ» που κάνανε στις βραβεύσεις για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή και προπονητή του Γενάρη. Ένα «νταμπλ» το οποίο οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων» είδαν μετά από οχτώ χρόνια! Απ' τη άλλη ο Γάλλος χαφ πετυχαίνει για πρώτη φορά διψήφιο αριθμό γκολ(συγκεκριμένα 11) στο πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά εξάλλου πριν από λίγο καιρό: «Όταν είμαι χαρούμενος παίζω καλά».

Συμβολή στις ανανεώσεις

Ταυτόχρονα, η πίστη για το πλάνο που εμφυσεί ο Σόλσκιερ στους ποδοσφαιριστές του δεν αφορά μονάχα το σήμερα αλλά και την επόμενη μέρα. Παίκτες όπως οι Μαρσιάλ, Ντε Χέα και Ράσφορντ που δεν ήθελαν ούτε να ακούνε το ενδεχόμενο παραμονής τους στο «ΌλντΤράφορντ», ελέω Μουρίνιο, πλέον το θεωρούν έδαφος για εξέλιξη. Ο πρώτος ήδη ανανέωσε για τα επόμενα πεντέμισι χρόνια, την ώρα που οι άλλοι δύο το σκέφτονται πιο σοβαρά από ποτέ. Μία απ' τα ίδια και με τον νεαρό ΜακΤόμινεϊ, που συμφώνησε για τετραετής επέκταση. Παράλληλα ο Νορβηγός τεχνικός συμμετέχει ενεργά στο μεταγραφικό σχεδιασμό εν όψει του καλοκαιριού, αναζητώντας ένα πρωτοκλασάτο σέντερ μπακ, δείγμα της εμπιστοσύνης που έχει (και) η διοίκηση προς το πρόσωπο του.

Η γνώμη του «θρύλου»

Δεν είναι και λίγο η ζωντανή ιστορία του συλλόγου να εκφράζεται συνέχεια υπέρ της παραμονής σου. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει δει όλους τους διαδόχους του να αποτυγχάνουν. Τώρα βλέπει ένα δικό του «παιδί» να σπάει ρεκόρ (όπως το καλύτερο ξεκίνημα προπονητή στην ιστορία του συλλόγου με το οκτώ στα οκτώ που πραγματοποίησε) και να μαζεύει 26 βαθμούς σε 10 αγωνιστικές. Γι' αυτό και θεωρεί αναγκαία την καταβολή των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ που ζητάει η Μόλντε, για την οριστική παραχώρηση του Σόλσκιερ. 

Ο παράγοντας «απειρία»

Ωστόσο ο Νορβηγός έχει και ένα «μείον» στην όλη υπόθεση. Στο ματς με την Λίβερπουλ, ενώ είχε δει δύοπαίκτες του να αποχωρούν λόγω τραυματισμού στο 25λεπτο, επέλεξε να ρίξει στο παιχνίδι τον ανέτοιμο, λόγω ενοχλήσεων, Λίνγκαρντ. Αντί του διαθέσιμου Σάντσεζ. Με αποτέλεσμα λίγα λεπτά αργότερα να μείνει... στα κρύα του λουτρού όταν ζήτησε κι αυτός αλλαγή, επιστρατεύοντας αναγκαστικά τον Χιλιανό φορ.Λάθη απειρίας που στο μέλλον ίσως του κοστίσουν. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν μπορεί να διαχειριστεί ενδεχόμενη αγωνιστική κρίση. Τα παραπάνω μαζί με την αδυναμία που έδειξε η ομάδα στο υψηλών απαιτήσεων ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Παρί, βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τον Γούντγουορντ. Ο οποίος βέβαια, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, έχει αποφασίσει να κρατήσει στο Μάντσεστερ τον... δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ είναι ο άνθρωπος που έμαθε να μετουσιώνει τη μισή του ευκαιρία σε γκολ και τώρα την προπονητική του ευκαιρία σε ρεκόρ. Πλέον ζει το όνειρό του χωρίς να τον αγχώνει τίποτα. Η «μπάλα» βρίσκεται στα «πόδια» της διοίκησης. Λένε ότι οι ευκαιρίες φαίνονται πάντα μεγαλύτερες όταν φεύγουν παρά όταν έρχονται. Μένει να δούμε αν οι άνθρωποι του συλλόγου, θα μείνουν να κοιτάνε τον Νορβηγό να φεύγει και να «μεγαλώνει» προπονητικά κάπου αλλού, ή θα εισακούσουν την επιθυμία φιλάθλων, παικτών αλλά και Σερ Άλεξ. Η αλήθεια είναι ότι η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει υπέρ του...

Μανώλης Μουσουράκης